ahs fs rr

Достатъчно изродски ли беше American Horror Story: Freakshow

Ревю на „Зловеща семейна история: Шоу с изроди“.

Тази година American Horror Story успя да предизвика интерес към себе си и да повдигне високи очаквания за новия сезон като обяви, че сюжетът ще се развива в цирково шоу с изроди (не недъгави или с телесни малформации, а баш най-наглата дума изроди). Сезонът беше последният за невероятната Джесика Ланг в сериала, което също вдигна летвата за ролята й. Нещо повече, тя пя кавър на Лана дел Рей, в сцена, която послужи за вход на най-интересния, макар и епизодичен, герой за сезона – духът на Едуард Мордрейк с второто лице на тила му.

https://www.youtube.com/watch?v=b_S4ToLRsws

Е, за съжаление всички тези предпоставки не успяха да се реализират в един впечатляващ и запомнящ се сезон, но все пак не беше и толкова лошо, колкото можеше да бъде. Годината за Раян Мърфи и Брад Фалчук е четвърта поредна, а сериалът е антология, така че е разбираемо ако от време на време не им идват идеи и има леко отпускане. Ако трябва да съм честен, първите епизоди започнаха обещаващо и бяха много интересни, към средата нещата излязоха от релси, в края на моменти дори дерайлираха, но за финала отново се подредиха красиво.

За съжаление, героинята на Джесика Ланг, която трябваше да бъде безспорният център на сезона, не се открои толкова и дори като цяло разочарова. Тя отново беше матриархът на останалите, отново готова да мачка и убива, за да постигне целите си (в случая – Холивудска слава) и не се отличи особено от предишните два сезона. Въпреки че в началото Елса Марс изглеждаше интересна, а миналото й постави Ланг в неочакван… костюм, във втората половина от сезона сценаристите сякаш изведнъж осъзнаха, че няма какво толкова да я правят и тя потъна в посредственост. Финалът й беше красив и провокиращ размисъл, но като цяло последната роля на Ланг определено не е толкова добра, колкото очаквахме.

Всеки иска да прилича на Туисти...
Всеки иска да прилича на Туисти…

Титулярните изроди пък са най-голямото разочарование от всички персонажи. С изключение на Пепър, която вече познаваме от лудницата от втори сезон, нито един от истинските изроди не беше наистина развит като пълнокръвен герой, а финалите им бяха откровено казано мързеливо написани. В крайна сметка се оказа, че вместо сезонът да ги изведе на преден план и сериалът за пореден път да докаже, че дава равноправни шансове на всички, независимо от недъзите им, тази година изродите бяха само за цвят, пълнеж, фон, който дори не впечатлява. Именно затова и бяха взети истински „изроди“, а не актьори.

За сметка на това, изродите, които бяха важни за историята, бяха изиграни от вече познатите ни безспорно талантливи лица от главния състав. Това малко обезсмисля включването на горните и дори е обида към труда им, но може би няма как да е иначе. Колкото и да е сладка, жената зад Ма Петит просто не е родена за актриса. Като непрофесионални актьори, „второстепенните изроди“ бяха от самото начало орисани да умират един по един.

Също като миналата година, най-полезният играч беше Сара Полсън, която тук се превъплъти в сиамските близначки Бет и Дот. Нейното изпълнение не беше на нивото на Татяна Маслани в Orphan Black, но все пак се открои, а сцените с цялото й тяло бяха добре реализирани от екипа с ефектите. Жалко, че, както и с останалите герои, сценаристите не бяха много сигурни какво искат да постигнат и каква точно да бъде сюжетната линия.

Добрите роли бяха дадени на стандартните актьори.
Добрите роли бяха дадени на стандартните актьори.

Останалите актьори и персонажи някак си не можаха да се откроят, може би защото след Едуард Мордрейк и клоуна Туисти сезонът просто нямаше какво толкова да покаже. Въпросните двама, особено първият, определено бяха сред акцентите на сюжета и, макар че клоунът можеше да бъде още по-страшен, открадваха сцените със свое присъствие. Потенциал за същото имаше и героят на Нийл Патрик Харис от последните епизоди с неговата кукла Марджъри – при неговата поява не беше ясно какво точно се случва, но, за съжаление, когато се изясни, резултатът не беше толкова добър, колкото можеше да бъде. Неговата развръзка беше разочароваща, при положение, че можеше да бъде 100 пъти по-интересна ако бяха вкарали фантастичния елемент.

От новите актьори се открои Фин Уитрок, който се представи прекрасно като побъркания рецидивист Данди. Актьорът очевидно се забавляваше в ролята си и постигаше чудесна химия с всички, с които комуникираше. Отново обаче сценаристите трябва да бъдат посочени с пръст за това, че в крайна сметка сякаш оставиха нещо недовършено в образа му, сякаш не реализираха напълно потенциала му.

Иначе сезонът имаше някои изненади, заради които си заслужава да се гледа, като една от тях бяха немалкото количество песни. Може би учудващото е, че създателите на Glee не вкараха песните по-рано през годините, но така или иначе на тях тези моменти им се удават и беше свежа идея да разнообразят сюжета с малко музичка. Изненада и Матю Боумър, който, след като се разкри като гей в истинския живот, даде напред с пълна газ, за да изиграе мъжки жиголо със злощастна съдба. Като цяло обаче, моментите, които да карат челюстта ви да падне, не бяха толкова много, колкото в предишни сезони, а остроумните реплики бяха направо рядкост.

slkdfjglksdjfg
Франсис Конрой определено трябва да получи по-голяма роля за догодина – класата й не е по-ниска от тази на Джесика Ланг.

Единствено по режисурата нямам никакви забележки – тя си е на същото високо ниво, както всяка година. Интересни ъгли, хитра употреба на огледала, нестандартни похвати – всичко това си го имаше и радваше окото. Саундтракът също беше на ниво, като основната тема беше по-открояваща се и плашеща от предишните сезони.

Все още нямаме новини за пети сезон и плановете на сценаристите за него, но нещата отсега изглеждат мрачни. Първо, звездата на сериала, Джесика Ланг, вече няма да я има. Не че другите са по-малко способни от нея, Франсис Конрой е напълно способна да вземе главната женска роля, но без Ланг няма да е същото. Проблем може да се окажат и двата нови сериала на Раян Мърфи и Брад Фалчук – „Американска криминална история“ и „Кралиците на писъка“. С разтроено внимание, съмнявам се, че ще успеят да измислят нещо наистина добро за пети сезон и да го изпипат на ниво отделен епизод, а това вече ще постави и бъдещето на целия сериал под въпрос, колкото и гениален да е той по принцип. Дано черната ми прогноза не се сбъдне. Факт е, че отново ще следя новините с интерес и ще чакам новите серии с нетърпение, дори да нямам високи очаквания.

Колкото до „Зловеща семейна история: Шоу с изроди“, ако не сте го гледали по нелегалния начин, ТВ-каналът Fox започва да го излъчва от 10 февруари, всеки вторник, сряда и четвъртък от 23:45. Макар част от магията на първите два сезона да е позагубена, сериалът все още си заслужава гледането и не е никак лош.

 

Изображение с име: Достатъчно изродски ли беше American Horror Story: FreakshowМоята оценка:
История – 4.50
Герои – 4.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6+
Eлементи на изненада – 6-
Теми за размисъл – 5-
Емоционален заряд – 5-
Фантастични елементи – 4-
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Общ успех: Мн. добър (5.10)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата