iniciativi

Две добри български инициативи

Библиотека „Хипертекст“ ще подкрепя и дава платформа за талантливи фантасти, а „ФендъмBG“ ще сближава фенове и хора на жанра.

Ако смятате, че фантастичната общност в България е твърде разпокъсана и дезорганизирана, а родните автори трудно могат да придобият слава дори у нас, а камо ли по света – не сте далеч от истината. Има обаче хора, които се борят да променят това и може би най-накрая ще успеят! Те стоят зад двете инициативи, за които ще ви разкажем в тази статия.

Първата е Библиотека Хипертекст на двете онлайн списания Shadowdance и „Сборище на трубадури“. Тя представлява платформа за публикуване на кратки разкази по модела на западната жанрова периодика. Основната цел на библиотеката е да насърчи редовното писане на нови произведения, като отвори врати за целогодишно приемане на текстове. Бягайки от вече установената конкурсна схема по нашите литературни ширини, инициаторите целят да премахнат както непрозрачността, така и неравностойните отношения между “журито” и “кандидатите”, в които личният контакт и дискусията често изцяло липсват. В редакторската колегия участват хора, които професионално работят с езика – преводачи, редактори, езиковеди и преподаватели, а също и практикуващи писатели.

biblioteka-hipertekst

Моделът, по който ще работи Библиотеката, е основан на възможности за постоянна изява, тесен контакт между автори и редактори, справедливо заплащане и привлекателно оформление на крайния резултат, с евентуална реализация и на книжния пазар. Допълнително предимство на този подход е и популяризирането на работата на българските жанрови художници. Като първи читатели на ръкописите, ние сме готови да дадем препоръки и да предложим информация, която ще помогне на авторите да сверят часовника си със съвременните традиции по света.

За да публикувате свой текст в Библиотека Хипертекст, трябва да го изпратите през онлайн форма. Така той попада в ръцете на екипа, членовете на който помежду си го дискутират и преценяват стойността му (повечето от тях са изявени литератори, така че можете да разчитате на професионализма им). Ако текстът бъде одобрен, следва редакторска намеса и адекватно оформление, за да бъде той представен в библиотеката в максимално добър вид. Така авторът получава възможност за изява, ценни съвети и насоки за бъдещото си развитие, както и хонорар в зависимост от дължината на текста.

Ако пък просто искате да четете какво са сътворили нашите писатели, посетете Библиотеката и четете – първият разказ е вече публикуван. Официалното представяне на Библиотеката е в петък, 21 октомври от 19:00 в литературен клуб „Перото“.

fendymbg

Другата инициатива е за доста интересно събитие, което ще се състои в края на месеца (29 и 30 октомври), отново в литературен клуб „Перото“. Фестивалът „Дни на фантастичното“ ще събере на едно място най-разнообразни проявления на фантастичния жанр – от лекции за гейм дизайн, през комикси и наука, до издателския опит с фантастиката и дискусии за развитието на фендъма. Сред гостите се отличават Райчо Райчев (създател на Space Challenges – една от най-големите програми за космическо обучение в Европа и национален представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН), Веселин Ханджиев (един от създателите на TZAR и на Crytek Black Sea), Иван Крумов (дългогодишен издател и популяризатор на бг-фантастика), Даниел Атанасов (или Сатанасов – художник, сторибордист в Холивуд и концепт артист за Юбисофт), Надя Данабашева (гейм дизайнер във Fury Studio и XS Software Bulgaria), Вал Ванков (дизайнер на ескейп стаи), Веселина Тасева и Христо Араклиев ще говорят за аниме, клуб LAZARUS ще представи Греъм Мастертън, DeVRealm ще осигурят ъгъл с виртуална реалност, а TroubleBakers ще претвори на живо фантастични рецепти от литературата за вкусното афтърпарти.

На събитието ще бъдат обсъдени още издаването на фантастика и развитието на клубния фантастичен живот в България. Идеята тук е да се начертае съвместно с всички представители на отделните общности едно по-продуктивно бъдеще за фантастиката и фендъма в България. Не обединение и претопяване, а сътрудничество и съвместна работа за по-голям ефект и по-здравословна фантастична среда.

С други думи – един огромен и разнообразен фантастичен фестивал с много интересни и актуални теми и поводи за сплотяване на фендъма. Повече за него – на сайта му.

* * *

От SciFi.bg заявяваме категорична подкрепа и за двете инициативи и готовност да подпомагаме с каквото можем! И в двата организаторски екипа има професионалисти и добронамерени фенове, които влагат много лични усилия, средства и време, за да свършат нещо полезно за всички. Няма как да не гледаме на подобни начинания с искрена възхита!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата