1 коментар
golden globe

Фантастиката на Златните глобуси

The Shape of Water, Coco и The Handmaid’s Tale са победителите от нашия жанр.

Снощи на церемония, излъчвана пряко онлайн, бяха раздадени наградите Златен глобус за най-доброто от миналата година. Както обикновено, фантастиката не е много на почит, но все пак имаше отличени творби и в нашия жанр.

В киното голямата ни надежда беше The Shape of Water на Гийермо дел Торо, който имаше 7 номинации, но спечели само 2 от тях. „Формата на водата“ беше номиниран, но изгуби в категориите „Най-добър пълнометражен филм – драма“, „Най-добра актриса в пълнометражен филм – драма“, „Най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм – драма“ (тук номинация имаше и Хонг Чау от „Малък голям живот“), „Най-добър актьор в поддържаща роля в пълнометражен филм – драма“ и „Най-добър сценарий за пълнометражен филм“. Гийермо дел Торо обаче беше признат за най-добър режисьор заради The Shape of Water, а творенията на Александър Десплат към същия филм – за най-добър саундтрак. В изгубените категории най-често наградите са грабвани от филма „Три билборда извън Ебинг, Мисури“.

„Тайната на Коко“ беше отличен за най-добър пълнометражен филм – анимация, като той е и най-близък до нашия жанр с пътешествието на Коко в света на мъртвите. Coco беше номиниран и чрез Remember Me за най-добра оригинална песен, но там спечели This is Me от „Най-великия шоумен“.

В телевизионната категория имахме три надежди – „Игра на тронове“, „Историята на прислужницата“ и „Странни неща“. The Handmaid’s Tale стана най-добър сериал – драма, а Елизабет Мос (Нафред или Фредова) спечели наградата за най-добра актриса в сериал, побеждавайки Кейтриона Балфи от „Друговремец“. Ан Дауд обаче изгуби борбата за най-добра актриса в поддържаща роля в сериал от Лора Дерн в „Големи малки лъжи“ – тя може да се утеши с Емито си, което все за същата роля преди няколко месеца.

Кайл Маклахлан беше номиниран за най-добър актьор в минисериал или тв-филм за ролята си в „Туин Пийкс: Завръщането“, но изгуби от Юън Макгрегър във „Фарго“. Дейвид Харбър можеше да вземе златен глобус за най-добър актьор в поддържаща роля за образа си на шериф Хопър от „Странни неща“, но вместо това статуетката отиде при Александър Скарсгард за „Големи малки лъжи“.

В останалите категории не е имало представител на нашия жанр, но определено сред нефантастиките най-отличени са сериалът Big Little Lies и филмът Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата