8 коментара
game of thrones 804 r

Game of Thrones: Между битките

Ревю на епизод 08х04 от сериала „Игра на тронове“. СЪС СПОЙЛЕРИ!

Тази седмица започна с най-хубавия епизод от „Игра на тронове“ за тази година, по мое лично мнение. Въпреки че в него нямаше големи битки, той достави от всичко, което ми харесва в сериала.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Тъжни сбогувания? Такива имаше още в началото, а вероятно и в средата (съмнявам се, че ще видим Сам, Гили или Тормунд отново. Те поне получиха редки хепиендове, особено първите двама). Интриги и напрегнати погледи? Бяха в изобилие по време на вечерята. Предателства? Никак не бяха пестени. Неочаквани убийства? О, да, цели двама! Въпреки че двойката Мисандей + Сив Червей нямаше как да издържи докрая, очаквахме някой от тях да умре още миналия епизод и някак си се успокоихме, че в този няма да има отрязани глави – но напълно погрешно. И по-добре беше, че Мисандей умря така – по-забележимо, по-драматично и по-зрелищно. Именно така се усеща тежестта от нечия смърт, докато драматичният заряд рязко спада в битката и там се търси количество вместо качество. Между другото, драконите на Денерис май скоро до един ще станат като децата на Церсей – мъртви. А Юрон Грейджой на практика се превръща в своего рода Св. Георги Победоносец.

Хубаво е, че два епизода преди големия финал, интригата се завърна. Денерис прави каквото може, за да изпълни жизнената си мисия без да се превръща в зла и луда кралица, но обстоятелствата я бутат именно натам. Информацията за произхода на Джон Сноу пък се разпространява и със сигурност ще доведе до конфликт между двамата, дори изглежда сякаш Варис вече планира нещо срещу нея. Церсей най-вероятно ще гушне букета още следващия епизод, но винаги може да извади някой скрит коз – както и направи в тази серия. Кайбърн определено не е мързелувал в свободното си време, а е строил гигантски арбалети, благодарение на които последният дракон на Денерис става практически неизползваем (поне докато Джендри не му изкове броня). Кой ще седне на трона при това положение? И кой кого ще убие, след като толкова много хора вече са наточили зъби за Церсей?

Впрочем, някои зрители май са останали с впечатлението, че Джейми се връща, за да се присъедини към сестра си. Посланието на сцената обаче е, че по-скоро ще се опита да я вразуми или направо да я убие, но той вече не може да бъде до нея. А дали има истинска любов между него и Бриен – вероятно да.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Санса, която всички опитват да изкарват умна и добра, се оказва малка кучка. Тя предава доверието на брат си, само и само да не се налага да подвива коляно пред драконовата кралица. Джон, колкото и да е благороден, не е прав да вярва, че роднините и любимата му могат да живеят в мир и разбирателство. Но, честно казано, Санса винаги се е държала така, че да очакваш подобно нещо от нея – дори когато беше малка и невинна. Денерис наистина свърши доста полезна работа за света и има своето право да претендира за трона. Напротив, тя досега постоянно се сдържа заради своя любим и всичките си съветници, но вероятно от следващата серия нататък ще избухне. И не без основание. Остава да видим дали и как ще си плати за това. Но поддръжниците й със сигурност рязко намаляха.

Разбира се, не се размина и без глупости в епизода. Каква беше причината Денерис да разцепва армиите си и да пристига първо с едната половина, без другата дори да е наблизо, не стана ясно. Най-добрият вариант би бил двете армии да пристигнат заедно, а не да се разбиват една по една. Друг проблем се вижда с детето на Церсей – щом брат й знае за него, значи то е стара новина. Но Юрон Грейджой си мисли, че то е ново и негово. Как тогава железнороденият не се усети, че има нещо съмнително в цялата работа? И как на Церсей още не й личи, след като се предполага, че са минали месеци от последната й среща с Тирион?

Но тази серия е добър пример за това как недомислиците могат много лесно да бъдат простени, ако всичко друго е наред. За разлика от миналата седмица, тук имаше истинска драма и неочаквани изненади. Разбира се, ако гледате фентъзито заради грандиозните битки, а многозначителните погледи и сенчести разговори ви отегчават, то тази серия едва ли ще ви стане любима, но лично аз останах много доволен. С нетърпение очаквам да видя как ще се развие нападението на Кралски Чертог другия понеделник!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата