3 коментара
got-0801-r

Game of Thrones: Началото на края

Ревю на епизод 08х01 от сериала „Игра на тронове“. Пазете се от спойлери!

Най-накрая дочакахме началото на последния сезон от емблематичния за жанра и десетилетието сериал „Игра на тронове“. След донякъде разочароващия седми сезон, за осми имаше определени притеснения, но за щастие, поне засега, те не се реализират. Темпото е идеално като за първи епизод от последен сезон и всичко в него беше точно каквото трябваше да бъде. Както може да се очаква, текстът по-долу не бива да се чете, ако още не сте гледали Game of Thrones – 08×01 – Winterfell.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Като начало, новата заставка е прекрасна и много по-детайлна от старите. Има и логика да е такава, след като от многото локации за предишните сюжетни линии останаха само две – Зимен Хребет и Кралски Чертог.

Изображение с име: sansa-daenerys5
Game of Thrones е благодатен на мемета.

Един от недостатъците на седми сезон беше, че епизодите бяха прекалено пришпорени (особено спрямо обичайното темпо преди това), историята се развиваше прибързано и с недомислици. Засега изглежда, че за осми сезон сценаристите са си взели поука, защото началото не ни хвърли веднага в битки и шокиращи убийства, а отдели време да ни покаже събирания и отдавна чакани срещи на главните герои. Остроумните диалози и заядливи подмятания също се завръщат успешно, основно благодарение на неприязънта между Санса и Денерис.

Откриващата сцена е посветена на пристигането на Джон и Денерис в Зимен Хребет, като е отделено голямо внимание на детайлите. Тя е директна препратка към първи сезон, когато Робърт и Церсей пристигнаха при Нед Старк. Аря вече е пораснала и вместо сама да се провира между краката на останалите като малко дете, гледа редом с възрастните. Дори май се заражда романс между нея и Джендри. Санса пък се е настанила удобно като господарка на Зимен Хребет и смело се заяжда, възприела уроците от майка си и Церсей. Може да не е свършила кой знае какво до момента, за да се докаже, но все пак е оцеляла, което не е малка заслуга. Джон най-накрая научи тайната за произхода си – нещо, което му беше подсказано още при язденето на дракона, защото страховитите зверове едва ли биха допуснали не-Таргариен да се качи върху тях. Дали това означава, че любовта между двамата е към края си, а така също и живота на взелата се прекалено насериозно Денерис?

Бран пък цяла нощ чака един „стар приятел“, който пристигна на следващия ден… Какво точно вижда Бран от бъдещето, настоящето и миналото не е много ясно, но ще бъде интересно да разберем как ще завърши неговата история. Реално, в момента той изглежда по-голям манипулатор и от Питър Бейлиш, вероятно защото вижда възможните сценарии в главата си и ги наглася според необходимото. Със сигурност има умисъл зад малкото му действия и реплики. Едва ли е способен обаче да заживее като нормален човек/мъж и мотивацията му се води основно от Триоката врана в него.

В Кралски Чертог Церсей се принизява в името на бъдещи съюзи с опасни хора, но тя няма кой знае какъв избор. Празните зали в двореца й напомнят за изгубените деца и отреклите се от нея братя – тя е напълно сама, а дворецът й пустее. Което не й пречи да се оплаква от липсата на слонове за армията, както и да планира следващите си убийства… Мнозина подозират, че Тирион не се е излъгал от сестра си, колкото и да приказва за обещаните армии. Но е много възможно наистина да се е подвел. И щом Церсей вече се грижи за „поетичната справедливост“ при кончината му, със сигурност двамата нямат някакви стабилни уговорки, за които да не знаем.

Изображение с име: cersei1

Препратка към стара сцена имаше и със спасяването на Яра Грейджой от брат й, Теон. На последния му се наложи да бъде пречупен и да се лиши от мъжеството си, за да възмъжее, но най-накрая изглежда сякаш е израснал до свестен персонаж. За финал имахме и сцена със събуждането на бял бродник в спирала от човешки крайници, която ни подсказа за ужасите, които тепърва очакват героите. Предстои да разберем дали спиралата има някакво особено значение или е просто по-зрелищен елемент от концепцията на белите бродници. Но определено не я виждаме за първи път.

Разбира се, мнозина ще останат недоволни от липсата на особено важни събития в епизода. Никой не умря (изключваме малкия лорд Нед Ъмбър, защото е незначителен герой), нищо не ни изненада. Продължаваме да сме с впечатление, че ни чакат много важни събития около завършека на сериала, а остават само пет серии. Остава реална опасността от една страна да хвърлят всичко в последните два епизода и да се получи като миналата година, както и да няма особено грандиозен финал поради липса на време за такъв. Но все още нямаме причини да се притесняваме, защото пет епизода са малко, но и много. Пък и поне вече почти всички герои са събрани на едно място и после няма да има нужда да прескачат континенти за часове, та да си помагат в битките.

Единственият недостатък на GoT 08×01 – Winterfell е, че не е по-дълъг. Бяха ни обещани шест филма, а вместо първия получихме обикновена, макар и добра, серия. Смелите обещания за по-голямо времетраене ще бъдат изпълнени чак за последните четири серии. Втори епизод ще се концентрира върху пристигането на Джейми, предателството на Церсей спрямо крехкия съюз и подготовката за първата голяма битка. Уви, за нея вероятно ще трябва да почакаме чак до Великден.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата