9 коментара
Daenerys-Jon-Winterfell-803-Season-8

Game of Thrones: Великата война

Ревю СЪС СПОЙЛЕРИ за епизод 08х03 от сериала „Игра на тронове“.

Събуждам се сутринта, още не знам къде се намирам и кой ден е, и отварям съвсем небрежно Фейсбук. Какво да видят очите ми? Още първия пост – спойлер! Май наистина трябва човек да се буди специално в 4 през нощта и да гледа докато журналята още не са имали време да му развалят удоволствието с разкриване на изненади още в заглавието на първата статия, попаднала пред очите му.

Е, дългоочакваният епичен момент в „Игра на тронове“ мина. Великата война между живота и смъртта завърши. Дочакахме след 7 сезона белите бродници да преминат стената и да стигнат до замъка на фамилия Старк. Битката с тях се разигра в рамките на една серия, която беше много зрелищна, но, ако трябва да сме честни, донякъде и разочароваща.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Общо взето, епизодът ни достави това, което очаквахме. Епични битки с ледени зомбита, напрегнати моменти, в които всеки един от героите можеше да загине и окончателна победа за една от двете страни. Защо тогава някак си не съм въодушевен? И защо ли вече си мисля, че Джордж Р. Р. Мартин не беше прав да казва, че е трябвало да има още епизоди. Дан Уайс и Дейвид Бениоф явно не са добри сценаристи когато не разполагат с оригинален материал, и е по-добре да приключат по-бързо нещата, вместо да ги разводнят и прецакат допълнително.

С какво да започна оплакванията… Сега ще излезе, че епизодът не ми е харесал, а той всъщност не беше лош, просто не беше и кой знае колко запомнящ се.

Може би основният проблем е, че, колкото и странно да звучи, серията се проточи твърде дълго, което даде възможност на сценаристите и режисьора да направят твърде много пропуски в детайлите. Например – в един момент Аря коли враг след враг, а в следващия тя се крие и прокрадва измежду секциите в библиотеката, трепереща и ужасена да не би някое от петте мудни зомбита вътре да я види. Тя свършва най-важната работа накрая, но как точно се прокрадна между всички зомбита, та да стигне чак до оградения със свои хора Нощен крал? А щеше да е много по-яка сцена ако, например, си беше сложила лице на бял бродник (даже без зрителя да знае това), да я видим как стига до целта си, как той разбира, че нещо не е наред, как се сбиват и после как победата идва заслужено, а не изведнъж, при което накрая тя победоносно сваля маската си. Или де да знам, нещо по-епично и заслужено, което да не се основава на старо пророчество.

Изображение с име: every group project ever

Но дори да пренебрегнем това, дългите битки са хубаво нещо, когато има смисъл от дължината. Ако просто показваме колко пари може да хвърлим по ефекти и въртене на мечове, то по-добре да не се охарчваме. Впрочем, като отворихме въпроса за бюджета, струва ли ми се, или Дух се смалява все повече?

Разочарован съм също, че всичко се разви по твърде очакван начин. Game of Thrones ни накара да очакваме изненада зад всеки ъгъл, а тук такива нямаше. Белите бродници бяха представяни като феноменални злодеи, които са способни да пометат континента, а накрая си заминаха с една битка и един удар, от раз. Кой точно беше Нощния крал? Има ли Таргариенска кръв, щом не гори в огъня? За какво му бяха бебетата? Ще си остане мистерия.

Много фен-теории предвидиха, че в криптата ще се случат лоши работи. Наистина, при положение че имаш враг, който може да съживява мъртвите, да криеш жените и беззащитните при труповете не е най-добрата идея. Фен-теориите се оказаха верни и няколко пра-Старки изклаха известно количество народ (спокойно, никого важен, даже Гили е жива), но нямаше епични завръщания, дори и като камеота. Не се появи трупът на Нед Старк, нито на Роб (няма значение, че са обезглавени, винаги можеше да се намери начин), не се върна дори Рикон, колкото да постресне Санса, не се направи и минимален опит за вкарване на Лейди Стоунхарт в сериала, дори и за един кадър. А колко по-брутална можеше да бъде сцената в криптата… Пропилян потенциал отвсякъде.

Изображение с име: sofiqnci gledat

Цялата битка беше твърде протяжна на моменти, както и зле организирана, колкото и да е странно да се каже това за „Игра на тронове“. Давам веднага пример: Сцена 1: Главен герой Х попада сам на бойното поле, заобиколен от стотици зомбита. В последния кадър виждаме как зомбитата практически се скупчват върху него и той изглежда напълно обречен. Сцена 2: Пренасяме се при някой друг, който размахва меч и коли зомбита, но реално нищо не става при него. Наивният зрител се чуди дали героят от предишната сцена е в опасност, а ние знаем, че най-вероятно нищо му няма, защото не сме го видели разпарчетосан, просто чакаме да видим какво ще стане с него. Сцена 3: Ами да, главният герой от преди малко си е жив и здрав, зомбитата около него са се изпарили и сега го нападат едно по едно, видими отдалеч, та да може той спокойно да ги разсича героично докато някой не го спаси или не му се отвори изход.

Вихрушката? Много яко изглеждаха въздушните боеве, вихрушката направи сцената още по-интересна и красива, но откъде точно и как точно дойде тя? Нощния крал ли е направил магия, за която не сме подозирали досега, или просто карък за нашите? Големите суперсили и познания на Бран? Зарея се в едни гарги и толкова. Въобще целия боен план, който изпращаше вълна след вълна подкрепления за мъртъвците? Подробности! Защо задълбавам в такива детайли, вместо просто да гледам и да се кефя?

Изображение с име: sega shte vurvq
Преводът отново цепи мрака. А мрак в тази серия имаше в изобилие.

Истината е, че тези недомислици можеха да бъдат преглътнати, ако имаше нещо, което да ги засенчи с великолепие. Някоя изненадваща сцена, някоя по-брутална смърт на важен персонаж. Вместо това битката беше просто повод за сериала да се отърве от излишните вече герои. Устатата дребосъчка, чието име ми убягва, Джора, който изглежда излишен откакто се завърна, Мелисандра, която сама си реши, че вече не й се живее, Тион, чиято история на възмъжаване и изкупление мина на тъгъдък, онзи с горящия меч и онзи от Нощната стража, чиито имена също се помнят само от най-върлите фенове. Никой особено важен. Може и следващия епизод да стане ясно, че още някой си е заминал, та да се плеснем по челото и да се чудим кога е станало, но едва ли. Денерис си жертва огромната част от армиите, а накрая кой се оказа най-умен? Не, не Санса, въпреки изцепката на Аря от миналата серия, че тя била най-умната, нито дори Тирион. Най-умна се оказа Церсей, която правилно оцени ситуцията, запази си трона и сега чака останките от Севера да й се явят на заколение.

Изображение с име: not today

В защита на епизода, имаше и няколко впечатляващи сцени. Смъртта на Лиана Мормонт беше точно толкова епична, колкото героинята заслужаваше, даже и отгоре. Дори я видяхме като зомби за кратко. Санса и Тирион си размениха 2-3 реплики и 2-3 погледа в криптата, за да образуват нещо като трогателен момент. Опитът на Джон да убие лично Нощния крал, когато двамата останаха сами на бойното поле, осеяно с трупове, и провалът му, бяха мини-кулминация на епизода. Нападащите с горящи сърпове дотраки, опустошени за секунди, бяха впечатляваща гледка.

За съжаление, по-голямата част от това ревю се състои от мрънкане какво не ми е харесало, което е жалко, защото реално не съм разочарован от нищо друго, освен от неоправдано високите ми очаквания. Имахме прекрасни кинематография и ефекти (въпреки че трябваше да усилваме контраста на мониторите на макс, за да ги видим), които трудно се постигат даже в киното. Също така, нека не забравяме, че сериалът се казва „Игра на тронове“, а не „Ледени зомбита“ и основното в него винаги е била битката за Железния трон. Да, щеше да е много по-яко серията да завърши с победа на Нощния крал, която да направи следващите три серии много по-интересни и непредсказуеми, но това е положението. Все още имаме три епизода и още поне една голяма битка, така че не е късно да бъдем изненадани отново на изпроводяк. Да стискаме палци, че Церсей тепърва ще се развихри.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата