5 коментара
john cho sulu

Гей драма около Стар Трек

Сулу ще бъде разкрит като гей в Star Trek Beyond. Джордж Такей, Саймън Пег и Закари Куинто в задочен спор през медиите.

startrekbeyondposterПрез всичките петдесет години от историята си „Стар Трек“ се е борил срещу стереотипите, дискриминацията и ограниченото мислене в реалния свят. През 1968 сериалът е показал първата междурасова целувка по ефирна телевизия (между Кърк и Ухура) и още тогава е разбунил духовете, но е помогнал за много по-свободното отношение, което имаме към междурасовите двойки днес, за разлика от преди половин век. В епизодите от основния сериал и различните разклонения след това многократно са използвани персонажи и сюжети, които посочват на зрителите едно по-добро бъдеще, към което да се стремим – в което никой не бива да мрази другия само заради това, че е роден различен от мнозинството.

Въпреки това, досега в сериалите никога не е имало открито хомосексуален герой – най-близкото е Джадзиа Дакс от епизода Rejoined на Deep Space 9. Тя е бисексуална и благодарение на нея феновете виждат първата целувка между две жени в поредицата. Тук става дума обаче за извънземни със сложна биология, симбионти и други трудни за обяснение неща, така че е трудно да я броим. Намеци и плахи повдигания на ЛГБТ-теми е имало в още 4-5 серии, повече примери има в романи и комикси, но никога въпросът не е разглеждан открито и твърдо в сериалите от канона. Когато Джей Джей Ейбрамс се захвана с първия от новите филми, който рестартира вселената и възроди интереса към франчайза, той каза, че е шокиран от този пропуск и вероятно ще включи гей персонаж по някое време, макар да не му е приоритет.

Сега Саймън Пег (сценаристът на следващия филм) и Джъстис Лин (режисьорът) най-накрая са решили да се захванат с темата, но пък по начин, който за кратко време предизвика много противоречия. Вчера актьорът Джон Чо, който играе Хикару Сулу, е казал в интервю, че в „Стар Трек: Отвъд“ персонажът му ще бъде разкрит като гей. „Харесва ми начинът, по който това става“, заявява Чо. „Не се прави от мухата слон, не е нищо особено. Така се надявам да се развиваме и като вид – да не обръщаме толкова внимание, да не политизираме личната ориентация“. С други думи, това няма да има значение за сюжета, просто ще бъде малък детайл към героя, за който на никого в бъдещето не би трябвало да му пука. Любопитно е, че въпреки това Сулу ще бъде показан като женен, с дъщеря.

Противоречието идва от факта, че Сулу никога не е разкриван като гей, а напротив, макар да не е заявено или показано изрично и стопроцентово, досега персонажът е третиран като хетеросексуален (дъщерята вече е показвана в предишен филм, така че тя си е към канона). Именно тази внезапна промяна причини неодобрение сред много фенове, които категорично заявиха, че няма да гледат „Стар Трек: Отвъд“, тъй като е обида за наследството на поредицата. Други пък се радват, че разнообразието на света най-накрая ще бъде изцяло представено в емблематичния франчайз, а включването на гей персонаж е напълно в духа на „Стар Трек“. Още повече, според тях, събитията в новите филми се развиват в алтернативна вселена, където всичко е възможно (макар че връщането във времето и започването на нова времева линия трудно би могло да промени вселената дотолкова, че вече роден и съществуващ човек да се окаже с различна сексуалност (повечето учени в днешно време смятат сексуалността за вродена, а не за избор)).

Сулу (Джордж Такей) се мисли за Д`Артанян в един от епизодите.
Сулу (Джордж Такей) се мисли за Д`Артанян в един от епизодите.

По-деликатно, но също категорично, не одобрява и Джордж Такей – актьорът, който игра героя в оригиналния сериал. При това, той самият се разкри като гей през 2005 г. и многократно призоваваше да се включи гей персонаж към екипажа за бъдещите продукции. Решението за сексуалността на Сулу е взето от сценаристите именно в чест на Такей и личната му драма и борба.

„Очарован съм, че ще има гей персонаж“, казва Такей. „За съжаление обаче, това е изкривяване на идеята на Джийн, в която той вложи толкова много мисъл и усърдие. Мисля, че е наистина неправилно. Родънбъри беше силен поддръжник на ЛГБТ-равенството по онова време, но, по неговите думи, той вече беше отишъл твърде далеч. Ако беше натиснал за малко повече, сериалът нямаше да стигне до ефир. Казах на Чо: „Бъдете креативни и създайте персонаж, който е бил гей и преди това, не Сулу, който досега е бил хетеро, изведнъж да се разкрие като скрит гей. Филмът излиза на 50-годишнината на „Стар Трек“, той трябва да отдаде чест на Джийн Родънбери, чиято визия ни преведе през половин век“. Казах му да предаде на сценаристите: „Почетете Джийн и създайте нов герой“. Тогава той ме остави с впечатлението, че ще се вслушат в думите ми“.

Саймън Пег побърза да отговори на Такей и да защити решението си: „Изпитвам дълбоки любов и уважение към Джордж Такей, неговите сърце, кураж и чувство за хумор са вдъхновяващи. Но не съм съгласен с мнението му за нашия Сулу. Той е прав, не е правилно, че екранната версия на най-разнообразната и толерантна вселена в научната фантастика досега не е имала ЛГБТ-герой. Можехме да добавим нов персонаж с тази цел, но така този персонаж щеше да е дефиниран основно от сексуалността си, а не от това какъв е – така ще излезе, че сме го добавили само и единствено за да сме полит-коректни. Не вярвам, че решението на Джийн Родънбери да направи сериала изцяло хетеросексуален е било творческо, по-скоро е породено от времето. „Стар Трек“ заслужено приема овации за това, че показа първата междурасова целувка по американската телевизия, но този епизод е най-лошо приетият в историята на сериала. Зрителите тогава не са били достатъчно широко-скроени и това е принудило Родънбери да ограничи иновациите си. Неговата мантра винаги е била „безкрайно разнообразие в безкрайни комбинации“. Ако е имал възможност да изследва сексуалността на Сулу с Джордж, без съмнение е щял да го направи. Ронъдбери е визионер и пионер, но всички трябва да избираме внимателно битките си“.

spock bЗакари Куинто, който играе новия Спок и се разкри като гей през 2011 година след самоубийството на хомосексуален тийнейджър в САЩ (разкриването на Куинто и заемането му на позиция по ЛГБТ-въпросите дойде като реакция с цел да се предотвратят повече такива самоубийства), също е на страната на сценаристите: „Като член на ЛГБТ-общността съм разочарован, че Джордж е разочарован. Разбирам, че той е имал своите лични изживявания с този персонаж, но… както изяснихме във филма то 2009-та, ние създадохме паралелна вселена. Надеждата ми е, че Джордж ще бъде окрилен от изключително позитивните реакции на това решение, особено от младите хора, които са трогнати и вдъхновени от представянето с класа и красота на нещо, което постепенно се приема все по-добре от обществата по света, както и трябва да бъде“.

Преди време филмът „Играта на Ендър“ по Орсън Скот Кард пострада заради открития бойкот, който ЛГБТ-феновете му спретнаха след като авторът на книгата открито заяви своите хомофобски виждания. Сега пък има опасност от обратното – филм, в чието качество така или иначе не всички са убедени, отива твърде далеч като изкривява канона за един от основните си герои. Дали това ще навреди осезаемо на зрителския интерес или това е просто поредната стъпка на Star Trek в борбата срещу дискриминацията и неприемането на различните? И струва ли си да се правят толкова драми за малък детайл, който вероятно няма да промени сюжета по никакъв начин?

Предстои да видим на 22 юли, когато Star Trek Beyond излиза по кината.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата