Ender's Game

Готов е актьорският състав за Ender’s Game

Киноверсията на „Играта на Ендър“ ще е готова на 15 март 2013.

Опитите да се филмира култовия роман на Орсън Скот Карт „Играта на Ендър“ започват още преди десетилетие. За идеята напира самият автор, който в началото на века пише сценарий за киноверсия на многократно награждаваната му творба. Тогава се смята, че режисьорът на „Троя“ Волфганг Питърсън ще бъде човекът, който да задвижи нещата. Замисълът не се получава и работата се замразява. Следват няколко опита да се реализира проектът, но всички са неуспешни.

И така допреди две години, когато се намеси режисьорът Гавин Худ (известен основно с несполучливото разклонение на „Х-мен“ – „Върколак“). През 2010 той пренаписа сценария на Кард и се зае сериозно с проекта. След това се намеси и нашумялата двойка Роберто Орчи и Алекс Курцман, които дообработиха сценария. Худ демонстрира упоритост в работата си и ето, че филмовата адаптация вече е 99.99% сигурна – има си премиерна дата и пълен актьорски състав.

Но първо да кажем за какво става дума. Ender’s Game се развива в антиутопично бъдеще, където правителствата развъждат деца-гении и ги тренират за битка с недоброжелателна извънземна раса, наречена формики. Андрю Уигин, по прякор Ендър, е брилянтен ученик, постигащ отлични резултати в бойните симулации. Но той има и своите психични проблеми – склонен е към насилие, има нездрав (но не сексуален) интерес към сестра си, а брутализмите му го карат да осъзнае, че е също толкова лош, колкото садистичния му брат. Това, което Ендър не знае за себе си, е, че му е отредено да изиграе ключова роля в плана на правителството за победа над извънземните врагове.

Трудностите да се филмира „Играта на Ендър“ са отчасти заради изобилието от насилие в книгата. Главният герой е малолетен, но пресметлив, точен и много брутален. Правенето на филм с такъв герой далеч не е лека задача. Много е вероятно Орчи и Курцман да са омекотили оригиналния сюжет, за да стане по-лесно смилаем от широката публика, за която се гласи филмът. В интервю обаче те отричат да са се месили твърде много. „Една от причините адаптацията да е вървяла толкова бавно досега, е тази, че всички дотук са се мъчили да се правят на много умни, като променят моменти, които нямат нужда от промяна. Сценарият на Гавин Худ е верен на книгата, запазва нейните обрати и ключови моменти и това го отличава от всичко правено досега„, казва Орчи. Е, няма как да не спестят разголените сцени и детското насилие, но поне можем да сме спокойни, че основата ще се запази.

Аса Бътърфийлд в "Мерлин"

Сега вече можем да се запознаем и с актьорите. Сложната роля на Ендър е поверена на 14-годишния Аса Бътърфийлд. Тийнейджърът вече има доста разнообразни роли зад гърба си, като най-близката до Ендър, е тази в „Мерлин“, където изигра малкия злодей Мордред. Аса притежава и нужния зловещ вид, примесен с момчешки чар, за да пасне идеално на ролята.

Отколешните фенове на фантастиката пък ще се зарадват да разберат, че Харисън Форд също ще има важна роля във филма – той ще изиграе полковник Хайръм Граф. Героят е ръководителят на обучителния процес във футуристичното военно училище, където надарените като Ендър деца се тренират за бой. Граф е ветеран, преживял много ужаси (а пък Харисън Форд е опитен актьор, изиграл страшно много култови роли), и най-близкото до баща, което имат учениците.

За останалите роли също вече са подбрани актьори, макар и някои от тях все още да не са официално обявени:

  • Сър Бен Кингзли („Списъкът на Шиндлер“, „Принцът на Персия“) в ролята на Мейзър Ракъм
  • Хайли Стайнфелд („Непреклонните“) – Петра Арканян
  • Абигейл Брезлин („Зомбиленд“, „Следите“) – Валънтайн Уигин
  • Брендън Майър – Стилсън
  • Арамис Найт („Извличане“, „Самоличността на Пилето“) – Бийн
  • Мойзес Ариас („Хана Монтана“) – Бонзо
  • Джими Пинчак („Съпруг за мама“, „Полярен експрес“) – Питър Уигин
  • Сураж Партасарати – Алай
  • Конър Каръл – Бернард
  • Кайлин Рамбо – Динк

Последните попълнения към актьорския състав се оглавяват от номинираната за Оскар Виола Дейвис („Южнячки“, „Соларис“), която ще изиграе военната психоложка, отговорна за емоционалното здраве на кадетите. По последни новини, по-неизвестните Стиви Рей Далимор и Андреа Пауъл ще изиграят родителите на Ендър, а Нонзо Анози – сержант Дап – друг военен, участващ в обучението на децата.

Снимките започват този месец, а филмът ще бъде готов на 15 март 2013. В крайна сметка, изминалото време до появата на тази дългоочаквана екранизация може да бъде и за добро – с днешните технологии сцените с космическите битки и симулациите при нулева гравитация сигурно ще бъдат превърнати във впечатляващи зрелища. Актьорският състав изглежда обещаващо, а и литературният източник е повече от достоен. Засега, слава богу, изглежда, че и тримата сценаристи подхождат с нужното внимание към Орсън Скот Кардовата класика. Да се надяваме, че няма да бъдем разочаровани.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата