2 коментара
fantasy-tv

Готвят се нови фентъзи сериали по книги

Seven Ancient Wonders на Матю Райли и The Magicians на Лев Гросман се адаптират за малкия екран.

Изображение с име: the-magicians-fox-pilot-coverФентъзито напоследък се харчи като топъл хляб, щом става дума за правене на нови сериали. Явно е, че жанрът е на почит, като успехът не се ограничава само до „Игра на тронове“. От неочакваното внимание върху фентъзито през последните години ще се възползват каналите ABC и Fox. Двете телевизии закупиха правата на по една книга, за да разработят по един нов сериал.

Изборът на Fox е „Магьосниците“, роман от Лев Гросман, публикуван преди 2 години. В него се разказва за Куентин Колдуотър, тийнейджър от Бруклин, който разбира, че класическите фентъзи книги, на които е фен, са повече от измислици. По подобие на Хари Потър, Куентин е привлечен в Брейкбилс, училище за магия в Ню Йорк. Когато се дипломира, открива че има странна истина в любимите му книги от детството, като например „Хрониките на Нарния“. Творбата се описва като „Хари Потър за пораснали“.

За този сериал в момента се работи по пилотния епизод. Ако той се хареса от продуцентите в телевизията, ще се стигне до цял сериал. Надеждите за такова развитие на нещата не са малки – сценаристи са Ашли Милър и Зак Стенц, известни с работата си по „X-Men: First Class“ и „Тор“. Двамата имат опит и в телевизията, като са писали епизоди за „Експериментът“, „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ и „Андромеда“.

Изображение с име: SevenAncientОще по-интересен звучи изборът на ABC. Те са се спрели на „Седем чудеса на Античността“ от австралиеца Матю Райли, публикуван през 2005. Там главният герой е Джак Уест младши, водач на малък екип от войници и специалисти, търсещи парчета от древен камък с голяма сила. Артефактите са търсени и от много престъпници, примамени от възможностите му. Камъкт е разделен на седем парчета, всяко от които е скрито в едно от седемте чудеса на древния свят – Пирамидите в Гиза, Висящите градини на Семирамида, Храмът на Артемида, Статуята на Зевс, Мавзолея в Халикарнас, Родоския колос и Александрийския фар.

Сценарист тук ще бъде Майкъл Сейцман, а режисьор – Марк Гордън. Двамата ще се постараят да направят достойна екранизация на приключенските фентъзи романи от поредицата, като вероятно най-заинтригувани ще са феновете на Индиана Джоунс и Туум Рейдър.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата