3 коментара
3 body problem reviu

Има ли проблем с Трите тела?

Има, но се преживяват. Ревю на първи сезон от сериала 3 Body Problem, достъпен за гледане по Netflix.

Нетфликсовата адаптация на поредицата „Трите тела“ от Лиу Цъсин (издадена у нас от изд. „Колибри“) излезе преди месец и заяви големи амбиции. От една страна, действа смело чисто като размах на историята – висококонцептуална научна фантастика със сюжет, простиращ се върху целия свят и дори далеч отвъд него, обхващащ близкото минало, настоящето и далечното бъдеще. Неслучайно мнозина смятат романите за невъзможни да бъдат адаптирани, но ето, че има опити, и то сполучливи. От друга страна, това е един от най-скъпите сериали на Netflix – говори се, че е струвал по 20 милиона долара на епизод. Това означава, че трябва да събере огромна публика, за да си ги избие и да продължи с филмирането на книгите – сценаристите казват, че им трябват 4 сезона.

За съжаление, Netflix вече много рядко подновяват нещо отвъд първи сезон, камо ли чак до четвърти. На всичкото отгоре, само няколко месеца преди този сериал излезе китайска адаптация на същите книги, която не е лоша и вече обра феновете на книгите. Естествено, тя е и много по-близка до оригинала, за разлика от нетфликсовата адаптация, която не може да си позволи да бъде само китайска, трябва да бъде абсолютно международна и приобщаваща зрители от всички точки и култури на планетата, дори и така да изменя малко първоначалния замисъл.

Предвид всички тези цели и пречки пред постигането им, дали Дейвид Бениоф и Дан Уайз (хората, осрали финала на Game of Thrones) са успели да се справят? Или проблемите пред сериала са също толкова непреодолими колкото задачата за трите тела?

Бутон за зареждане на YouTube видео

Малко по малко учените на планетата Земя започват да умират при странни обстоятелства. Някои казват, че преди смъртта си виждат таймер, който отброява до нещо, което те усещат, че е страшно. Междувременно, всякакви научни изследвания удрят на камък – данните не отговарят на очакваните, физичните закони започват да губят смисъл. Всичко това е свързано с някаква наближаваща опасност, касаеща цялата планета. В сюжета е забъркан и един шлем за виртуална реалност, който обаче е твърде реалистичен. Какво се случва? Не се притеснявайте, мистерията, въпреки че в книгата явно е по-добре и пространно разработена, ще ви бъде разкрита още на втори-трети епизод. И след това нещата стават доста по-интересни, напрегнати, вълнуващи, дори философски.

Няма какво да си кривим душата, независимо какво казват мрънкачите, сериалът си е хубав. Някои са недоволни, че е твърде международен и расово разнообразен – ами няма как да е иначе, а и даже предпочитам тази адаптация да е такава, за да я усещам като по-позната. Неслучайно гледах нея, а не китайската. Други смятат, че темпото е твърде бавно, или пък твърде бързо – аз такова нещо не съм усетил. В крайна сметка, с по 20 милиона долара на епизод, нещата трябва да се развиват с оптимална скорост, за да не се хаби екранно време и да се държи публиката ангажирана, но пък и да не се пропускат важни моменти. Трети са недоволни от по-слабия емоционален заряд – за мен той също беше оптимален, тъй като в крайна сметка тук имаме и нужда от съвсем мъничко интелектуален напън – не всичко са лесносмилаеми драми и сълзи.

Първоначално много се притеснявах от факта, че Netflix са поверили суперскъпата си продукция именно на Дейвид Бениоф и Дан Уайз. Да, двамата се справяха отлично с „Игра на тронове“, докато имаха книги, по които да работят, но след това показаха тоталната си немощ. Каквито и да са били обстоятелствата около последния сезон, не можеш да излизаш с номера, че „Дани някак си забрави за Железната флотилия“. Както и да е, минало-заминало. След като изгледах няколко епизода от „Трите тела“, разбрах защо са ги викнали. Наистина се възползват от добрите им страни максимално. Бениоф и Уайз са много силни, когато пресъздават важни моменти от книгите и ги превръщат във впечатляващи сцени, за които хората да говорят дълго след като са ги гледали. Такива бяха Червената сватба, Лилавата сватба, взривяването на септата и т.н. Е, в този сериал също има няколко много силни момента, които екипът е създал превъзходно. Направо е жалко, че Netflix пускат всички епизоди накуп, защото това е сериал, който би бил много по-силен, ако се гледаше с по епизод на седмица. В почти всяка серия има по нещо, което да впечатлява и да кара хората да го обсъждат с приятелите и колегите си. Когато всички са накуп, то ефектът се губи, даже се убива и накрая язък за хвърлените десетки милиони. Няма да ви спойлвам, ако сте гледали сериала със сигурност знаете за какво говоря.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако трябва да съм честен, групата от главни герои – младите учени – не са ми толкова зарибяващи, даже са леко банални и на моменти изглеждат на интелектуалното ниво на съвсем обикновено простолюдие, а не на гении, които при нормални обстоятелства биха развили технологиите и цивилизацията. Истински интересните герои ми бяха тримата по-възрастни – Яи Уенджи, Майк Еванс и Томас Уейд.

Историята на Уенджи започва по време на комунистическата революция в Китай, когато баща й е пребит до смърт от озверели комунисти. Като дъщеря на професор, и то доста умна сама по себе си, тя веднага е нарочена за враг на народа и оттам нататък за нея следват години на трудности. Тя прави един доста съдбоносен избор, който поражда доста полемика и определя бъдещето на планетата Земя. Няма да ви спойлвам, но е доста интересно – особено като се има предвид, че явно много зрители не разбират защо го прави. Аз я разбирам напълно и вероятно на нейно място бих направил същото. След години оцеляване в подобна среда, без да виждаш нито лъч надежда за положителна промяна, решението й е съвсем логично. В по-възрастните си години също е интересен персонаж, макар и не чак толкова. Трогателно е как във всеки един момент, тя е готова да умре, но е решена, докато се стигне до последния й дъх, да прави каквото смята за полезно и необходимо за човечеството.

Майк Еванс е друг герой, когото виждаме и на младини, и на старини. Доста интересни са разговорите му със Сан-Ти, поведението и мотивите му. Да, човекът започва като идеалист, но дали в крайна сметка не се е превърнал във възможно най-бруталния екотерорист в човешката история? Какво го движи днес и какво си мисли, че постига, разказвайки приказки на гласа от радиото?

Томас Уейд е де факто лидерът на човешката съпротива срещу наближаващата опасност. Той е чаровен заради острия си език и е изключително полезен в борбата, макар и да е доста неприятен за околните. Но истински интересният момент в развитието му идва накрая – когато властта му става прекалено голяма и той прекрачва границата на покварата, да не кажем – прегазва я. Бихме ли искали такъв човек да ни ръководи и, дори ако с него стигнем до победа над заплахата, дали сме готови след това да се справим с новата опасност, която би представлявал самият той?

Бутон за зареждане на YouTube видео

Разбира се, сериалът е интересен не само с персонажите си, но и с въпросите, които повдига. Всеки от нас би могъл да се замисли как би продължил живота си, ако планетата мине през събитията от „Трите тела“. Дали би се паникьосал? Дали би помогнал? Или пък би застанал на страната на Сан-Ти? Дали би му пукало за нещо, което ще се случи дълго след смъртта му? На мен ми е трудно да си отговоря и се радвам, когато сериали ме изправят пред такива въпроси.

Иначе като научна фантастика сериалът е за оценка 6, макар и да не е чак толкова гениален и невероятен, колкото го описват. Интересни са идеите за това как биха изглеждали светове в системи от три тела, но ми идват твърде фентъзи, а това уж е научна фантастика с акцент върху науката. Сигурно възторжените превъзнасяния за това как „Трите тела“ била най-феноменалната scifi поредица на всички времена идват от хора, които са чели и трите книги (аз не съм, обичам да гледам сериали без да съм запознат с книгите, за да не се разочаровам от проблеми и промени в адаптациите) и знаят, че ни чака нещо доста по-брилянтно от показаното до момента, но в първи сезон аз не видях нищо чак толкова нечувано досега, което да ме превърне във вечен фен. Даже на моменти нещата изглеждат леко абсурдни и нереалистични, но няма да се заяждам за глупости. В крайна сметка, сериалът си е добър, концепцията му и реализацията й също.

И така, дали „Трите тела“ е успешен сериал с проблеми, които да са достатъчно бели кахъри, че да не им обръщаме внимание? Засега по-скоро да. Ще видим обаче дали ще изкара нужните му 4 сезона, за да разкаже цялата история, или ще бъде безславно и преждевременно спрян като толкова много други амбициозни продукции. Би било много жалко ако се случи второто, както и обезсмислящо огромната инвестиция в първи сезон. Хубавото е, че винаги ще имаме книгите, ако нещо ни е харесало много и искаме още от него. Че даже и китайски сериал бонус, за който отзивите са доста положителни.

 

Изображение с име: бележникМоята оценка:

История – 5.50
Герои – 5+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6-
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 6
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Обща оценка: Отличен (5,58)