Как беше на Aniventure Comic-Con 2017

На 9 и 10 септември в София се проведе български вариант на най-голямата конвенция за фенове на комиксите, фантастиката и др.

Този уикенд жители и гости на София имаха възможност да се насладят на страхотния фестивал Aniventure Comic-Con. Ужасно много творци от най-различни сфери представиха творбите си, събитието уважиха известни актьори и косплейъри, имаше много игри за присъстващите и, като цяло, получи се нещо уникално и достойно за посещение, въпреки нескромните цени на входа от 25 лева на ден или 35 лева за двата дни (с отстъпки за деца). Така сметнаха и многобройните посетители, които изпълниха залите на Интер Експо център.

Не казвам последното като заучена фраза за реклама на събитието – наистина беше фрашкано с народ, все енергични и отдадени на хобитата си млади хора, много от тях със съответните костюми и грим. Имаше моменти, в които чак разминаването по коридорите между щандовете беше трудно. Знаех, че постепенно тази не толкова масова култура навлиза и в България и почитателите й имат нужда от такива събития, но нямах представа, че у нас ще се прояви такъв огромен интерес. Той беше и напълно заслужен – организаторите са се постарали да направят нещо наистина страхотно. Вероятно събитието е изискало чутовни усилия от тях, но те са се справили идеално. При конвенция от такъв мащаб няма как да си навсякъде и да обхванеш всичко, но по време на моя престой не намерих нито един пропуск или недомислица от тяхна страна. Браво!

Том Влашиха и Кийша Касъл-Хюз

Най-вълнуващата част от събитието за мен беше пресконференцията с Том Влашиха и Кийша Касъл-Хюз, съответно Джакен Х`Гар и Обара Санд от „Игра на тронове“, организирана от HBO Bulgaria. Том изглежда доста по-млад от реалните му 44 години, а Кийша до неотдавна държеше рекорда за най-младата актриса, номинирана за Оскар. За около 40 минути имахме възможност да задаваме въпроси на гостите в спокойна и приветлива обстановка, нещо като мини панел специално за нас, което беше страхотно!

Кийша беше отмъкната от организаторите, но Том остана и след пресконференцията, за да даде афтографи и да позволи на журналисти-фенове да се снимат с него.

Не знам дали другите ги беше срам, но се наложи аз да открия сесията – питах Кийша какво мисли за недолюбваната от фенове сюжетна линия на Дорн в сериала и начина, по който сценаристите са я представили, а Том – какво мисли за неговата сюжетна линия и дали ще се появи в осми сезон. Кийша отвърна, че тя е голям фен на книгите и исорията с Дорн й е била любима, наистина сериалът е изрязал доста неща от нея и тя би искала да има повече, но сценаристите са направили най-доброто предвид ограниченото екранно време. Том пък каза, че като актьор не му е позволено да има мнение за историята на героя си, но той я е харесал много. Получавал е много противоречиви реакции от феновете – след втори сезон всички са го молели да се върне, но след пети сезон всички са му се карали защо се е държал лошо с Аря Старк. Очаквано, той каза, че не знае дали ще се върне в осми сезон, защото няма телефона на Джордж Р. Р. Мартин та да го пита. Оказа се, че Том е идвал и преди в София за снимки и много харесва страната, докато на Кийша посещението е първо.

Двамата казаха, че очакват в края на сериала никой да не седи на Железния трон, а да бъде сменена политическата система във Вестерос. Кийша и Том са много доволни от участието си в сериала и споделят, че ролите им може да са малки, но са им донесли много работа и разпознаваемост, каквато преди са нямали. Кийша сподели, че най-екстремното й преживяване, свързано със сериала, е било още на първия ден от снимките й, когато е видяла снимачната площадка. Всичко е било реално – декорите, оръжията (от които я е било страх да не се пореже докато играе), гущерите и конете, а това я е стреснало в първия момент. Том пък разказа, че най-странната теория, която е чувал за героя му, е гласяла, че той и Сирио Форел (учителя на Аря от първи сезон) са един и същи човек. На друг комик кон обаче е срещнал актьора зад Сирио и той очевидно е бил друг човек, така че тази теория е отпаднала за него.

Срещата на двамата с феновете беше на следващия ден, като там всеки (който успее да се дореди) имаше възможност да им зададе по някой въпрос. В събота пък на главната сцена със засукан мустак излезе Майкъл Маларки (Енцо от „Дневниците на вампира“), който също се представи на феновете си и отговаряше на въпросите им.

Из залите на Comic Con

Няма как да изброя всичко, което беше предложено на посетителите, тъй като разнообразието беше огромно. Имаше две сцени – голяма и малка, където се провеждаха представяния, лекции, интервюта и др. събития. Две големи зали с щандове на най-различни творци, продуценти и магазини. Едната беше основно за игри (там имаше и гейминг състезания), а другата – за комикси и сериали (с възможност за снимки на Железния трон или пък на фона на преследващи ви зомбита от „Живите мъртви“). Вътрешна улица, където младежи рисуваха графити, провеждаха средновековни битки или наблюдаваха състезания с дронове (тях нямаше как да снимам, но беше много интересно – дроновете трябваше да направят няколко обиколки из трасето, изпълнено с препятствие, но не всички оцеляха до финала).

Вместо да описвам с думи, най-добре разгледайте галерията. И следете за изданието на фестивала догодина, защото определено си заслужава да го посетите лично!

Нямаме търпение да видим какво ще ни предложат организаторите и феновете догодина!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |