1 коментар
bg-kosmos

Космически уикенд в Националния военноисторически музей

9 и 10 април са посветени на „последния предел“.

С изложба, космически ателиета и дегустация на космическа храна на 9 и 10 април (събота и неделя)Националният военноисторически музей ще посреща своите посетители. Събитието се организира по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Атрактивна инсталация на фондация Easyart ще очаква всички деца, които искат да се запознаят отблизо с планетите и да се превърнат в истински космонавти, облечени в подходящ костюм за пътешествие из слънчевата система.

Учени от Института по криобиология и хранителни технологии ще разкажат как се прави космическата храна и как трудът на нашите изследователи отваря възможности за полети до Марс. А тридесет от най-големите почитатели на космическите приключения ще могат да опитат лиофилизирана храна.

Нашите галактически навигатори ще очакват всички деца, които мечтаят да се докоснат до звездите и ще им помогнат да направят сами съзвездие и да създадат свой собствен Музей на Космоса.

В рамките на космическото приключение гостите на Музея ще имат възможността да разгледат фотоизложбата „България и Космосът“, която представя българския принос в проучването на Вселената. Ще се запознаят с моменти от работата на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров и с любопитните разработки на българските учени, които улесняват живота в Космоса.

Изображение с име: nvim
НВИМ се намира в София, ул. „Черковна“ №92.

ПРОГРАМА

10.00 – 18.00 ч.: Изложба „България и Космосът“;

11.00 – 12.00 ч.: „Лиофилизираните храни – храни за космоса и бъдещето“ – презентация на ас. д-р Николай Солаков и ас. д-р Камелия Логиновска от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия – София;

11.00 – 14.00 ч.: Пътуване в слънчевата система с фондация Easyart;

11.00 – 14.00 ч.: Детско ателие „Създай Музей на Космоса“;

11.00 – 14.00 ч.: Детско ателие „Направи си сам съзвездие“.

В двата дни – 9 и 10 април, НВИМ ще работи с обичайното си работно време и входни такси, като участието в ателиетата ще бъде напълно безплатно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата