Слънце - корица1

Как ще свърши светът? Част 2: Слънцето

Дали звездата, която поддържа живота на Земята хилядолетия наред, един ден ще се превърне в заплаха за нас?

Всички сме чували историите, как един ден Слънцето ще избухне и ще унищожи Земята и другите планети, но каква част от тези толкова популярни твърдения са истина…

Много хората си мислят, че Слънцето е най-горещото нещо в Слънчевата система. И това не е изненадващо, тъй като нашата звезда заковава термометрите на 5505°C. Но въпреки това има едно място, тук на Земята, което изпреварва по горещина дори Слънцето. Следете поредицата „Как ще свърши светът“, за да разберете кое е то!

Не вярвайте на Холивудските анимации - свръхновите изглеждат ето така

Докато за нас Слънцето е най-значимата звезда, на фона на всички други то с нищо не е по-специално. Както повечето звезди, и нашата генерира всичката си топлина и светлина чрез термоядрен синтез. Този така магически процес отдавна присъства в мечтите и сънищата на учените и макар да е постигнат изкуствено преди повече от 60 години, и досега не е овладян.

Около 75% от масата на Слънцето е водород. Ядрен синтез се осъществява като водородните ядра се превръщат в хелиеви. И сега идва моменът, в който трябва да се притесняваме, защото именно той определя колко време й остава на любимата ни звезда – кога Слънцето ще изчерпи водородното си гориво? Не, не се паникьосвайте, когато разберете, че всяка секунда то изразходва 620 000 000 тона водород! Всъщност, Слънцето е достатъчно голямо и има водород за още 5 милиарда години. Неговата възраст в момента е около 4,6 милиарда години, което значи, че то дори не е преминало половината си живот.

А какво ще се случи след като водородът свърши? Много хора биха отговорили, че Слънцето ще експлодира в свръхнова – това е сред любимите неща на Холивуд. Всъщност обаче, на Слънцето не му достига маса, за да се превърне в свръхнова. Вместо това то ще стане червен гигант.

Тогава, всичкият наличен водород ще бъде превърнат в хелий, а хелият ще започне да се превръща във въглерод. При това температурата на Слънцето ще нарасне 52 000 пъти! А диамътърът ще се увеличи дотолкова, че ще погълне орбитите на Земята и Марс. Няма нужда да казвам, че ще бъдем опечени още преди звездата да ни погълне. Повишението на температурата ще започне плавно и ще направи планетата ни негодна за живот далеч преди последното водородно ядро да е станало на хелиево. Глобалното затопляне, от което някои се оплакват в момента, не е нищо пред това, което очаква наследниците ни след няколко милиарда години.

Теоритически, още сега би трябвало да разгледаме възможностите да се спасим. Истината е, че изходът е само един – напускането на планетата Земя и търсенето на нов дом. Да се надяваме, че за петте милиарда години, които има на разположение, човечеството все ще е намерило начин да колонизира други светове. Възможно е и той да се основава на някои от изследваните и в момента ракетни двигатели на бъдещето.

И така, докато при астероидите, шансът е на наша страна, то при Слънцето не е така – можем да бъдем напълно сигурни, че един ден звездата в центъра на нашата система, ще сложи край на живота на планетата. Хубавото е, че дотогава има още много, много време…

Вижте какво още може да доведе до край на света в цялата поредица „Как ще свърши светът?“:

Част 1: Астероид
Част 2: Слънцето
Част 3: Големият срив
Част 4: Големият студ
Част 5: Извънземни
Част 6: Роботи
Част 7: Хората

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата