4 коментара
Doctor Who

Кой кой е в „Доктор кой“?

Купища въпроси струят от първите два епизода на шести сезон, а това поражда и купища спекулации. Препоръчително е да не четете, ако не сте гледали, но ако прочетете, чака ви награда – предистория на следващия епизод!

Изображение с име: Doctor WhoНовият сезон на „Доктор кой“ започна и определено оправда очакванията, че ще бъде най-заплетеният от новите серии. Целта на главния сценарист Стивън Мофат, още отпреди да започне излъчването на сезона, е била именно това, което се случва с феновете в момента. Поставените въпроси и мистерии в неговите епизоди раждат хиляди различни теории за отговорите им. Свършиха дните, в които Доктора разхождаше блондинката Роуз из Вселената, а двамата безгрижно хихикаха. Настанаха тежки времена за Господаря на времето и придружителите му, над тях тегнат мистерии и въпроси, които ще оформят бъдещето им. Бъдещето за единия от героите е особено конкретно и неприятно.

И така, за да прочетете тази статия се предполага, че сте гледали и двата епизода, както и пети сезон преди това. Ако не сте – прочетете някоя друга статия, за да не си разваляте удоволствието. Ако сте – вероятно объркването е толкова голямо, колкото и моето.

Бременна ли е Ейми? Как така Тардис не може да разбере – явно наистина в утробата й има нещо „timey-wimey“. Ако да, от кого е детето? Най-логично е да е от Рори, който вече на 100% е единствената й любов, въпреки всички съмнения, въпреки явното превъзходство на Доктора над него и въпреки целувката между Ейми и Доктора от пети сезон. Но дали е така? Ако детето й всъщост е момиченцето от общата им снимка (а ако не е, защо имат обща снимка?), същото, което се регенерира в края на втора част, то могат ли двама човеци, Ейми и Рори, да създадат Господарче на времето? И след като е по-вероятно не, то дали наистина Рори е бащата? Стивън Мофат загатна за големи тайни, които героите пазят един от друг и тегнат над отношенията им. Може би Ейми има по-основателна причина да крие Изображение с име: Doctor Who - Matt Smith, Karen Gillan, Arthur Darvill, Alex Kingstonпотенциалната си бременност от Рори. Тя обаче не скри факта от Доктора – и то по поръчка на Тишината. Защо Тишината настоя Ейми да каже на Доктора, че е бременна? Очевидно е, че и те имат някакъв интерес в цялата история. Очевидно е, че те имат сериозен интерес от Ейми конкретно – докато я държаха завързана в кораба им, казаха, че Ейми ще донесе Тишината, но нейната роля скоро ще приключи. Може би Ейми ще е първата придружителка от новите серии, която ще умре?

Кои са Тишината? Как така са били тук хиляди години, но Ейми и Доктора успяха точно сега да си спомнят за тях? Всъщност защо Ейми е единствената, която си спомня предишни срещи с Тишината – в тоалетната на Белия дом, при срещата си с Тишината, тя си спомни за Тишината в пустинята, докато злополучната служителка забравяше тотално предишната си среща и това я уби. Нашите герои си спомнят твърде много за Тишината в тези епизоди, което противоречи на същността на новите злодеи. По логиката на историята, Доктора и придружителите му са виждали Тишината много пъти преди, нали съществуват от хиляди години, но са забравили. Образът на Тишината е също толкова въздействащ, колкото и реалното й съществуване – Кантън забравя, че Доктора му е показал холограма на Тишината във Тардис. По тази логика, Ейми не би трябвало изобщо да знае, че има снимка на Тишината на телефона си. Ако попадне на снимката, тя трябва да се ужаси и веднага да забрави. Същото важи и за Доктора – как тогава той успява да вземе снимката от телефона на Ейми и да я направи на холограма във Тардис? Очевидно паметта на пътешествениците във времето е малко по-силна от тази на останалите хора. Дали това има обяснение или е просто лека недомислица в сериала?

Изображение с име: Doctor Who - The SilenceАко не се обясни до края на сезона, ще сме склонни да приемем, че Ейми вече има тренировка – тя си спомни Рори в пети сезон, въпреки че той потъна в пукнатината. Има логика паметта й да е станала по-силна след това преживяване и триковете на Тишината да имат по-слабо влияние върху нея. Има логика също така Тишината да е свързана с пукнатините. Кралицата на рибоподобните извънземни-вампири във Венеция от епизод 5.6 разказва, че планетата й е била погълната от Тишината. Тогава се подразбираше, че говори за пукнатините – „През някои от пукнатините видяхме Тишина и край на всичко“. А може би е имала предвид не Тишината като небитие, празно нищо, а като извънземните със същото име. И по някакъв начин, също като Рори, Ейми и Доктора, са успели да запомнят дотолкова, че да разказват за името им и спомена, че са видели Тишина през пукнатината, без да си спомнят нищо конкретно. От пукнатината беше излязъл и Затворник Нула, който също беше сред малкото запознати с Тишината. Оттук можем спокойно да предположим, че Тишината и пукнатините са свързани.

Но има и някои недомислици покрай тях, които едва ли ще бъдат обърнати в планирани обрати. Например в епизод 6.1 Ейми вижда Тишината на вратата на Овалния кабинет. Тя реагира тихо и забравя – нормално. Но зад нея има двама охранители, които гледат в същата посока като нея. Те също би трябвало да виждат Тишината – а според това, което видяхме, когато човек гледа Тишината, той може да реагира. Забравянето става чак когато отвърнеш поглед. По тази логика, те би трябвало да реагират по някакъв начин на гледката, но това не се случва. Интересно ми е и друго – как така извънземните имат технологията да превърнат скафандъра в екзоскелет, имат голям кораб, тунели под цялата планета, но не могат сами да си произведат един долнопробен скафандър и затова карат човечеството да иска да отиде на Луната? Тишината може да внушава мисли и идеи на хората, именно това ги погубва – хората виждат как представител на Тишината казва, че трябва да бъдат убити. Но какво пречи на някой от Тихите просто да дава нова заповед да не го убиват всеки път когато даден човек го види? Това прави действието на Доктора с хакването на картината от Луната леко безпочвено. И все пак като за страховити извънземни от такъв ранг, пак е добре – не се намира отнякъде блондинка, която да погълне Вихъра на Времето от Тардис и с махване на ръката да унищожи всички далеци. Както и да е, друг момент – Ейми е в сиропиталището и е открила леговището на спящата Тишина. Уж всички в стаята спят. Въпреки това някой затваря вратата отвън така, че тя не може да я отвори, а след това отключва. Но да кажем, че тук може да е било и момичето-космонавтче.

Изображение с име: Doctor Who - Matt SmithКато споменахме – кое е момичето-космонавтче-господарче на времето? Може да е дъщеря на Ейми, но може и да не е. Според различните теории на феновете в интернет, тя може да е дъщеря на Ривър и Доктора, а Ейми да я е отгледала.

Въпреки че очаквахме вторият епизод да разкрие повече около смъртта на Доктора, това не се случи. Как се озова космонавтът в езерото, и на него ли Доктора от бъдещето е пратил покана? Защо го уби? Момиченцето ли беше в скафандъра или някой друг? Според много от феновете в скафандъра е била Ривър Сонг. Именно Доктора може да е добрият човек, когото тя е убила и заради когото лежи в затвора. Но защо трябва Доктора да умре точно тогава и точно по този начин? Откъде знае той, че ще се случи – може би някой му е казал по някое време. Когато се срещат с Доктора от бъдещето, той казва, че е на 1103, а Ейми казва, че последно като го е видяла, е бил на 908. Когато срещат младата версия на Доктора, той казва, че е на 909 – тоест една година си е поживял без Ейми. Това има ли значение за мистерията или не?

Именно това е целта на Мофат – феновете да гледат епизодите пак и пак, за да се опитват да разплетат мистериите сами. Да се чудят кои детайли са просто подробности, кои са съществените за историята и кои са само недомислици на сценаристите. Именно това прави и сериалът гениален. Има още куп въпроси, на които трябва да се отговори, но втората част забрави – какво стана долу с Ривър и Рори, които бяха в командната зала на кораба на Тишината, обградени от извънземни, как излязоха? Какво става в тези три месеца между първия и втория епизод? Защо се налага Кантън да се прави, че убива придружителите и да затваря Доктора? Как така Ейми сънува еднооката жена през люка в сиропиталището – Ейми я вижда, жената казва, че само сънува, след което изчезва – коя е жената? Какво правеше кораб с интериор като този на Тишината в епизод 5.11 „Наемателят“? Между другото, в този сезон се очаква отново да се появи актьорът от този конкретен епизод и може би този въпрос ще намери своя отговор.

Изображение с име: Doctor WhoЕ, в тази статия отговори няма, само въпроси и спекулации. Отговорите, в добрия случай – наесен, когато се излъчи и втората половина от епизоди на сезона. Междувременно спекулациите могат да продължават, защото именно те поддържат интереса към сериала толкова голям. Голямо благодаря на Мофат, че фактът, че епизодите бяха ситуирани в Америка, не ги направи американски – вниманието беше насочено към извънземните и героите, както си му е редът. Похвални изпълнения ни доставиха и гостуващите актьори. Колкото до Тишината, въпреки малките недомислици около съществуването им, трябва да признаем, че са наистина ужасяващи, а концепцията за съществуването им е брилянтна. Откъде знаем, че зад нас точно сега не стои техен представител? Нали ще забравим веднага щом го видим? Може би зад всеки от нас се разхожда по едно такова страховито извънземно с безформено лице, което ни внушава какво да правим? Идеята определено е достойна за споменаване в петте най-страшни начина да те контролират. Само вижте какво става с горкия доктор в сиропиталището. Тишината изтрива цели години от спомените му. Той се побърква до степен, в която не знае, че вероятно той сам е писал с червена боя „Махни се оттук веднага“ по стените. Дори някога да успее да се освободи от хватката на Тишината, умът му вероятно е непоправимо повреден. Дали това лесно не може да стане с всекиго, ако Тишината бяха реални?

Доста тежко начало на сезона и доста интригуващо, но изглежда Мофат не смята да ни дава почивка. В края на епизода Доктора не решава да търси момичето и да разбере коя е тя (доста странно, той винаги рови в мистериите докрай, но все пак хайде, нека върви сериалът по план и да не се разкрива всичко от раз), а вместо това отправя Тардис на следващото от редовните му приключения. То обаче не се очаква да бъде леко, а отново страшно и пълно с екшън и мистерия. BBC пуснаха клипче-предистория за третия епизод, „Проклятието на черното петно“. „Доктор кой“ явно няма да даде миг почивка на зрителите си през този сезон, а ще ги държи в напрежение до самия си край.

http://www.youtube.com/watch?v=oOzXBPqPMWs

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата