Колелото на Времето – 6 ключови елемента за успешна екранизация

Статията НЕ съдържа спойлери. Но, ако не сте завършили поредицата, в никакъв случай не google-вайте назованите по-долу имена, култури, елементи. 

Трудно е да опиша колко скъпа е за мен поредицата „Колелото на Времето“. Бях на четиринайсет, когато приятелка на майка ми за пръв път ми предостави копието си на „Окото на света“. Никът ѝ в ICQ (тогавашния еквивалент на месинджър, вайбър и пр.) беше Moarein, вдъхновен от безвременната магическа наставница, която, спасявайки три селянчета, поставя началото на едно най-епичните фентъзита в историята.

Бях почти моментално запален. Отне ми около година да наваксам и да прочета всичко вече публикувано, като до този момент авторът Робърт Джордан тъкмо беше приключил “Нож от блянове”.

Когато се опитвам да опиша поредицата, една от първите думи на езика ми е ‘пълнокръвна’. Самият факт, че историята се простира в четиринайсет (15, ако броим и прелюдията) книги, поставя поредицата в специална категория, в която много малко творби могат да пристъпят (всъщност, коя друга освен „Малазанска книга на мъртвите“?). А що се отнася до детайлност в описанието на фентъзи свят, Колелото просто няма конкуренция.

Затова бях супер развълнуван, когато разбрах, че Amazon и Sony са се нагърбили с епичното предизвикателство да екранизират любимите ми книги. Мира вече написа чудесно обобщение на всичко, което знаем за сериала, който в момента е в процес на заснемане и за когото Таим надежда да гледаме още в края на тази година.

Казвайки това, като всеки друг фен на Колелото съм леко нервен за крайния продукт, който ще излезе на пазара. Осъзнавам, че при адаптирането за ТВ, няма как да не минем през умерена до по-смела интерпретация. На персонажи, сюжетни линии, и прочие. Но има няколко ключови елемента, при които смятам, че Amazon и Sony нямат право на грешка…

1. Единствената Сила

Магическият еквивалент в Джордановата вселена има доста централна роля. Буквално Силата е това, което движи света. Разделението на мъжка и женска половина вкарва много любопитен (и ужасяващ) обрат, за който няма как да говоря без да спойлна материал. Предвид многото битки, включващи Единствената Сила в различните й варианти, наистина се надявам, че продуцентите ще вкарат нужната мисъл и бюджет във визуализирането на сплитовете (магиите). За щастие магическата система на Колелото е една от най-детайлно описаните във фентъзи жанра, така че Amazon и Sony определено имат стабилни основи, на които да стъпят.

2. Майстор на меча

Единствената Сила не е единствената предпоставка за зрелище в Колелото. Книгите съдържат не малко бойни сцени с участие на майстори мечоносци. Когато майсторите на меча влизат в битка, те се придвижват плавно от стойка в стойка, а дуел между двама майстори често се оприличава на смъртоносен танц. В това отношение Amazon могат да почерпят вдъхновение от прекрасната работа, която е свършена с Netflix адаптацията на „Вещерът“.

3. Сянката

Говорейки за битки, нека да обърнем малко внимание на основния опонент на силите на доброто, а именно Сянката. Мърдраали, тролоци, голам, драгхар – някои от съществата на Сянката са повече от ужасяващи. Мърдраалите са един от най-подходящите примери – безоки човекоподобни, които се движат със смайваща ловкост и чийто бойни мечове са смъртоносни дори с най-лекото си одраскване. Лукави и кръвожадни, те всяват ужас и у най-смелите воини, като за тях дори има поговорка – “Погледът на безокия е страх.” А, да не забравяме, че мърдраалите имат способността да се появяват и изчезват в сенките. И дори не ме карайте да разказвам за голам… Силно се надявам сцените с мърдраал и другите същества на Сянката да не се свеждат до стандартните бойни кадри между нещо човешко и нечовешко, а да смразяват кръвта. Колкото и да обичам книгите, не мога да отрека, че телевизията е по-добър медиум за събуждане на примитивен ужас в човешкото съзнание. Дано Amazon се възползват максимално от този потенциал.

4. Атмосферата

Макар на повърхността “Колелото на Времето” да има вид на нещо, което може да се чете и от третокласници, истината е, че поредицата на моменти е доста мрачна и далеч не е толкова наивна. Робърт Джордан не се страхува да признае, че съзнателно е използвал части от структурата на Толкиновия “Властелинът на Пръстените”. Но същевременно Джордан, ветеран от Виетнамската война, пречупва легендарната история през един по-реалистичен филтър, благодарение на който главните действащи лица се усещат повече като хора и по-малко като герои. И като цяло, атмосферата в Колелото успява да обрисува един пъстър, истински изглеждащ свят, но който едва се крепи на ръба на разрухата и където опасността сякаш винаги дебне точно отвъд полезрението. И тук надеждите ми са, че крайният продукт на Amazon ще успее майсторски да въплъти тази атмосфера, без да отнема от мрачния й чар.

5. Айез Седай

За фентъзи феновете, които все още се колебаят дали да подхващат Колелото (не се колебайте, започвайте го) Айез Седай са могъща фракция, състояща се изцяло от жени, способни да владеят Единствената Сила. Рядкостта, с която се среща това умение, придава на Айез Седай много висок статут сред обществото, като мнозина ги поставят на пиедестал редом до (а понякога и над) крале и кралици, що се отнася до влияние. Самите Айез Седай са горди и излъчват безпрецедентна увереност и мощ. Централната роля, която играе този магически орден в почти всички основни сюжетни линии просто не позволява място за грешка от страна на продуцентите на сериала. Колективно, Айез Седай преминават през много интересно развитие, поради което смятам, че правилната им адаптация е един от критичните моменти, от които зависи дали екранизацията ще бъде хит или ще изпадне в забвение.

6. Аийлците

Вече споменах за пъстротата в света на Колелото. Всяка от десетките подробно описани култури се усеща като нещо напълно реално, все едно лесно бихме разпознали туатанец на автобусната спирка, тайренски лорд в мола или доманска танцьорка в… май се отплеснах. Но защо точно аийлците? Краткият отговор е – започнете книгите и ще разберете. Малко по-детайлно? Народът на Аийл има една от най-трагичните и завладяващи истории. Те живеят в екстремни условия на сурова негостоприемна пустош, почти изцяло лишена от вода. Имат силно изявено чувство за чест и  дълг, което обуславя ежедневието и порядките им, както и странното им чувство за хумор. И притежават бойни умения, които ги правят кошмар за враговете им. Аийлците са умишлено отклонение от повечето народи в света на Колелото и… просто са страхотни. За продуцентите би трябвало да е ясно, че нямат право на грешка при изобразяването им в адаптацията.

 

Това са моите шест задължителни елемента за адаптацията на The Wheel of Time. В момента препрочитам поредицата и е напълно възможно да изпускам нещо супер очевидно, така че чувствайте се свободни да добавите своите ключови моменти в коментарите.

За какво се опасявате, че може да бъде сбъркано в екранизацията? Коя любима сцена от първата книга искате да видите на всяка цена? Но една молба – ако говорите за спойлери, моля да ги ограждате със съответния таг spoiler, за да не разваляме преживяваването на хората, които тепърва ще четат книгите или ще гледат сериала.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Катъров

Moon, разбирам ти опасенията, обаче просто няма как да пропусна екранизацията. А и от това, което се чува до момента, нещата на мен ми изглеждат по-скоро оптимистични. Виж само каста за Айез Седай, част от който започна да излиза наскоро…

Мира, движиш се по ръба на спойлер-бръснача. 😀 Думайски кладенци ще бъде хипер епично. Но и преди това има много силни моменти, дори още в първата книга…

Мира

За мен също е важно как ще представят черната кула и взаимоотношенията им със седайките. Иначе разбира се най-очаквана сцена е думайски кладенци :).

Moon

Това да разтягаш локуми 15 книги по 1000 страници върви към шизофрения.Далеч по добри поредици свършват на 3-та книга,няма нужда от 15 000 страници.
Още от кастинга се вижда че ще вкарат страшно много политкоректност,пропаганда и „Society Justice“ , и се знае че ще го развалят.Най добре си спести ядовете и нервите от осакатяването на любимата ти творба – и не гледай.
Аз така ще направя.

[…] […]