Краят на кастите

Ревю на „Предани“, последната част от трилогията „Дивергенти“ на Вероника Рот, изд. „Егмонт България“.

Филмът „Дивергенти“ все още предстои – феновете на тийн-антиутопиите все още чакат да видят как ще се справи той в сравнение с „Игрите на глада“. Книгите от цялата трилогия обаче вече са на пазара и читателите знаят края на историята. Няма да го разкривам в това ревю, но имайте предвид, че е емоционален.

Историята започна със затворения град Чикаго, където обществото е разделено на 5 касти. В „Бунтовници“ безкастовите се организираха и взеха надмощие, но в края главната героиня Трис откри видео на своята баба, в което се загатна, че светът е много по-голям, а в миналото има много по-страшни тайни, отколкото някой е предполагал.

Както може да се очаква, всички карти са свалени в „Предани“, макар и не веднага. Романът започва с нашите безстрашни главни герои, които не са доволни от новата организация на обществото. Лидерката на безкастовите е решила да елиминира кастите изцяло и да направи всички равни. Дори да има някаква добра идея в плана й, той с нищо не е по-добър от досегашното положение. Срещу нея се образува нова съпротива – кастата на Преданите. Част от младите бунтовници, оглавявани от познатите ни от предишните части герои, обаче успяват да избягат от града и да открият това, което съществува зад стените му. Чикаго се оказва част от един доста по-голям и опустошен от война свят, в който не изборът, а гените те определят.

Хубавото в случая е, че първоначалната идея на трилогията за кастовото общество, която приех с резерви поради нереалистичността й, е обяснена сравнително добре. Не много по-реалистично, но доста добре – вече има причинно-следствени връзки за получаването на такова общество, има яснота за това как се е развил външният свят междувременно. Не знам дали такъв е бил замисълът на писателката поначало, или в последствие й е хрумнало да задълбае, но в крайна сметка идеята вече е реализирана на ниво над средното за тийн-романите.

Вероника Рот

Лошо впечатление ми направи само стилът. Имам усещането, че поетичните излияния са се увеличили с цел по-голям обем. Кожата на Тобиас мирише на лято, луничките на Зоуй са като слънчеви лъчи, процеждащи се през есенни листа… При всеки по-напрегнат момент задължително има 1-2 изречения за това как героите потреперват, олюляват се, свиват юмруци, стискат зъби… Не е чак на дразнещо ниво (а и със забързването на действието намалява), но сякаш Вероника Рот си позволяваше по-малки подобни лирически отклонения в предишните два романа. Също така, на моменти си проличава и попретупана редакция на превода.

Като за последна част имаше две изненадващи неща – едното беше сякаш доста спокойното темпо на сюжета, а другото – новите герои. През по-голямата част от книгата започнатите сюжетни линии от предишните части бяха оставени на пауза, а героите обсъждаха и размишляваха новите разкрития. Не очаквайте и грандиозна, епична финална битка. Загинали герои ще има, но не по този начин. Финалът пък си е направо изненадващ за тийн-трилогия, което от една страна е хубаво, но от друга беше и леко ненужно.

Така или иначе, „Предани“ е като цяло добър финал на поредицата. Успява да задържи нивото, дори има и силен емоционален заряд. Феновете на „Дивергенти“ може и да се поразсърдят на края, но книгата е интересна и, макар не толкова напрегната, колкото може да се очаква, задържа вниманието. Вероника Рот има още хляб да изяде докато стигне Сюзан Колинс, но като цяло добре схваща правилата на играта. Желаем й още творчески успехи и й благодарим за доброто включване в тийн-жанра.

 

Моята оценка:
История – 5-
Герои – 5
Стил на писане – 5-
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 4+
Емоционален заряд – 6-
Фантастични елементи – 6-
Степен на оригиналност – 5+
Старание на автора – 6-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5.50

Общ успех: Мн. добър (5.18)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |