2 коментара
barbie

Лятото е розово

Ревю на филма „Барби“, вече по кината.

Досега не сме отразявали нищо за филма „Барби“, но явно това е било грешка. Продукцията успя да завладее света и да стане блокбъстър. Фантастичните и философските елементи в нея са напълно достатъчни, за да заслужава място в списанието ни. Поправяме пропуска с гост-ревюто на Георги Стоянов, което е малко по-нестандартно от другите из интернет. Ще се радваме да му бъде отговорено и с други мнения.

Вчера си направих маратон с може би двете най-чакани летни заглавия за годината – Опенхаймер и Барби.

За „бащата на атомната бомба“ само ще кажа, че голямата IMAX беше на над 80% пълна. Много отдавна не я бях виждал така заета. И то на първата прожекция и при 17 лв. билет. Доколкото разбирам така е и в щатите. Там всички IMAX прожекции за Опенхаймер за уикенда са разпродадени!

За Барби също беше лудница. Сравнително малка зала, но над 90% пълна, следващите разпродадени. Очаквам много силен боксофис и за двата филма. Пред касите (а работеха поне 5-6 каси) през целия петък беше лудница и големи опашки. Предполагам, че днес и утре ще е още по-засилено.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Да се върна на Барби. Имаше организирани групи, специално облечени в розово момичета (Барбита) и момчета (Кенчета (хаха) ). Беше готино. Все едно отиваш на специално събитие. Обаче малко повече ми дойдоха истеричните ръкопляскания в началото и в края на филма все едно ще гледаме/гледахме нещо невиждано и изключително. Гледам и в Инстаграм всеки споделя мемета с Барби в розова премяна, а за Опенхаймер нищо… Дам, Барби започва да се превръща в някакъв нов „културно-социален тренд“. Лошо няма, не ми пречи, но ме е яд, че не са се постарали повече, за да оправдаят всичко това. Филмът не е лош, забавен е, но култов и знаков за времето си няма как да бъде. А можеше да бъде…

Barbie определено е филм към женската аудитория. Поне според моето скромно мнение. Само една жена може истински да усети и оцени този филм. Затова ще ми е любопитно да прочета ревюта именно от жени, за да видя техните впечатления и дали са съгласни с мен или не са.

Филмът е странен. Направен е така, че да бъде без възрастови ограничения, за да впрегнат децата и да спечелят още повече пари, но в същото време филмът изобщо не е за тях. Не защото има неудобни гледки (не се сещам и за една целувка), а просто защото децата няма да разберат абсолютно нищичко! Според мен и болшинството тийнейджъри няма да го разберат…

Дали Барби ще стане хит? Почти сигурно.
Дали ще остане в историята? Не.
Прави ли го това слаб филм? Не.
Разочарование тогава? Не бих казал. Може би, по-скоро да, но въпреки това е хубав филм и си струва да се гледа!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не очаквах обаче филм с претенции! Мислех, че ще е много по-лек и музикален. Тук имаме и двете. Хем искат да са забавни, хем и сложни… Тази комбинация обаче рядко работи. И тук по-скоро не работи, защото ако работеше филмът щеше да се превърне в шедьовър, докато той е далеч от подобно определение.

Каква е генералната идея? Тя е за това какво е да си жена! И как всички мразят жените. И жените и мъжете… И жената сама за себе си е най-големият си враг. За сложността да си жена в един мъжки свят (да, светът все още е мъжки и винаги ще бъде, извинявам се ако ме четат феминистки, но това е факт) и как да намериш своето място в него и да бъдеш себе си!

Страхотна идея, но можеха да я разкажат по-убедително, за да се разбере недвусмислено, а не така завоалирано и с толкова претенциозни думи. По-скоро един порой от думи. Кулминацията беше когато майката от реалния свят дръпна онази реч, което беше един от най-силните моменти във филма. Около мен беше пълно с жени и усетих, че ги докосна и те много добре я разбраха какво говори (а аз трябваше да си понапрегна малко гънчиците).

Бутон за зареждане на YouTube видео

И другото. В реалния свят мъжете командват (но както каза един от важните клечки в Мател, „правим го по-прикрито отпреди“), в Барбиленд е обратното. Барбитата са всичко, а Кеновете едва ли не техен придатък (то реално си е така, така са направени горките). В реалния свят е патриархат, а във фантастичния Барбиленд е дори нещо повече от матриархат.

Но защо трябва да е само едното или другото? Не може ли просто всички да си живеят живота и да се обичат такива каквито са? Реално двата свята са свързани/преплетени и каквото се случва в единия влияе на другия…

Ето за такива екзистенциални размисли от живота се разказва във филма, но за съжаление не са намерили точния баланс и филмът генерално е навсякъде и прескача от една идея в друга. Иска да е забавен, провокативен и сериозен. Общо взето са навсякъде. И се изгубват в превода. С една дума, „ту мъч“.

Какво ми хареса?

Едно от нещата, които ми допаднаха най-много, е че са вкарали съвременната „уок политика“ по един интересен начин. Те по-скоро си правят ирония с нея и генералното ми усещане е, че се разграничават от нея! И не, филмът не е пропаганда. Ако някой си мисли, че филмът е бащата и майката на модерния феминизъм, дълбоко греши. Може би и за това има твърде много нападки към продукцията от разни феминистки организации.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сред предимствата на филма се откроява Райън Гослинг, който учудващо или не открадва шоуто! Песничката с „Аз съм просто Кен“ със сигурност ще се превърне в световен хит. В това съм убеден.
Страхотен талант е Гослинг. Умее да играе и в драми, и в романтични филми, и в комедии. И е страхотен танцьор.

Разбира се, и Марго Роби ми хареса. То Маргото само като я гледаш и си представяш Барби. Но може би защото тя все едно е себе си, Гослинг ми изпъкна повече. Не знам. Но и двамата са страхотни и целия филм се крепи именно на тях.

Майката от истинския свят (Америка Ферера) също ми хареса. Щерката й беше дразнеща, като почти всеки ядосан на света тийн. Ама в края майка и дъщеря намериха пътя една към себе си.

Костюмите и декорите са един път! Всичко беше толкова розово и нереално, че аз просто бях УАУ! Мозъкът ми буквално избухна в розова феерия.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Какво не работеше за мен?

Над 90% от всички останали Барби и Кен ми бяха досадни. Аз виждах само Роби и Гослинг. Твърде много време им отделиха, но нямаше как, щяха да се обидят иначе всички останали раси… Офф…

Уил Фарел нямаше място в този филм с неговия по-груб и дебелашки хумор. И цялата му свита също. Нелепи бяха. Признавам си, тук имат здрав минус от мен, защото като цяло бяха направени да изглеждат като пълни кретени. Е, не точно, както се разбра в края, но като цяло една абсолютно ненужна и неработеща по никакъв начин арка.

Генерално, филмът започна ударно, началото му е много силно, но накъде в средата се изгубиха и ми стана по-скоро досадно. Изпуснаха фокуса от юздите си. Както вече споменах, от толкова много актьори и идеи им избяга най-важното. А трябваше да наблегнат над основното. Имат двама перфектни водещи актьори и една хубава идея. Концентрират се над тези неща и всичко останало да е по-скоро фон с много по-малко отделено време. И щеше да се получи много по-добре.

Бутон за зареждане на YouTube видео

–> Кратка спойлер секция! Не четете ако не искате да знаете краят на филма <–

В крайна сметка в края на филма Барби поиска да стане човек и да живее в един сложен и несъвършен свят, вместо да остане в захаросания и розов Барбиленд, където всеки ден е като миналия и следващия. И филмът завърши малко абсурдно, хаха. С черен хумор. Не знам дали схванах правилно, но Барби отиде на гинеколог… Защо? Може би за да провери, ъъъ след като вече е човек, дали си има съответните женски части? 😉

Да спомена, че имахме и камеота с Джон Сина и Дуа Липа.

<– Край на спойлер секцията!

Препоръчвам! На мен ми беше забавен и си прекарах добре. Не съжалявам в никакъв случай, че дадох пари за кино.

Обща оценка: 7/10