Малко хорър за душата

Ревю на филма „Заклинанието 2“, вече по кината.

The Conjuring е един от най-успешните хорър филми, излезли през последните години. Лично аз го намирам за обикновен и клиширан, но е факт, че вдъхна много живот на жанра, и, логично, очакванията към неговото продължение са доста високи. Според повечето критици, „Заклинанието 2“ не ги оправдава, но според мен втората част е дори по-добра!

Не че в The Conjuring 2 има кой знае колко оригиналност, напротив, пак са използвани познати хорър елементи, които феновете на жанра познават повече от добре. Филмът обаче печели с изобилието от стряскащи моменти, обратите и силната драматична история на персонажите си.

Двойката изследователи на паранормалното от първия филм, семейство Уорън, се завръщат за нов случай. Английско семейство е измъчвано от зъл дух и никой не може да им помогне. Но самите Уорън си имат своите проблеми със свръхестественото след неприятно преживяване в Амитивил и може би точно този случай ще им дойде в повече…

Голяма част от слабостите на типичния филм на ужасите отсъстват от „Заклинанието 2“. Така например, вместо да губи половината екранно време в представяне на персонажите, режисьорът Джеймс Уан минава почти веднага по същество. Има известна градация на хоръра, но от твърде протяжни уводи или липса на стряскащи моменти не можем да се оплачем. Друг избегнат минус е избиването на персонажи, за които на зрителя всъщност не му пука – емоционалната връзка с героите се установява бързо и сравнително ефективно, донякъде заради добрата актьорска игра дори при децата, и така моментите, застрашаващи живота на някой от главните герои, имат истински емоционален заряд. Особено помага това при вече познатите ни семейство Уорън, тъй като Ед и Лорейн нерядко демонстрират силната си изпитана от времето любов и емоционална връзка.

conjuring-2_0

Минус, който сценаристът не е избегнал, е губенето на време, в което разследващите установяват дали наистина има свръхестествен елемент в историята или всичко е измама. Нещо повече, след като в началото уж изглежда, че до такива моменти няма да се стигне, тъй като злият дух стряска цялото семейство, че и съседите накуп, моментът с убеждаването идва неканен във втората половина на филма, когато пристига семейство Уорън. Хвърчат мебели, говори им се с демонични гласове, чупят се лампи от само себе си, момиченца се озовават в заключени стаи, но изследователите все се съмняват, чакат твърдо доказателство за свръхестествена намеса и дискутират с колегите си има ли или няма зъл дух.

Въпреки това, като изключим липсата на оригиналност и неизбегнатия минус, „Заклинанието 2“ със сигурност е сред по-добрите хоръри и е на по-високо ниво от първата част. По принцип, филмите със 133 минути времетраене се усещат като твърде дълги, но тук няма такова нещо и часовете минават неусетно. Прекрасното в случая е, че това е продължение, за което всички наистина са се потрудили и това си личи, а не са се събрали просто за да изкарат някой лев, изцоцвайки докрай успеха на The Conjuring. Историята се базира на уж истински случай, за който все още се дискутира дали е истина или лъжа, а обладаното от демона момиченце днес е 50-годишна жена, която е благодарна за възродения интерес към преживяната от нея драма.

Ако сте фенове на жанра, със сигурност ще ви хареса, дори и повечето събития и ужаси да са ви ясни и предвидими, а кървища и хвърчащи черва да липсват. Ако не сте и трудно се вживявате, има опасност изобилието от стряскащи моменти да ви дотегне, но ще намерите утеха в добре предадените отчаяние и умора на героите, както и топлата драматична история на двете семейства, която накрая се преплита по интересен начин. Именно демонстрациите на любов и привързаност между Ед и Лорейн, както и между изморената от живота майка и децата й в обитаваната къща, дават малки почивки между ужасите и правят последните по-въздействащи и подходящи за широк спектър от зрители.

 

бележникМоята оценка:

История – 5+
Герои – 5+
Режисура и ефекти – 6-
Актьорска игра – 6
Елементи на изненада – 4+
Теми за размисъл – 5+
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Общ успех: Мн. добър (5,30)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

На мен пък първата част малко повече ми хареса. Обстановката беше по-мрачна и по-зловеща (поне за мен). Тук по едно време имах чувството, че и туристическа обиколка да организират, демона пак ще се покаже, пак ще си мести предмети, малки момиченца ще си променят гласовете и ще хвърчат из къщата, туристите ще снимат и всички ще са доволни. 😀 Все пак е от добрите хоръри.

Иван Стамболийски

Добре, тук скуката я имаше, но филма така беше направен че я държеше под напрежение, определено беше (много) по-интересен от първата част. Обаче тук децата бяха страшно зле, освен Мадисан, но една птичка пролет не прави.

„Заклинанието 2“ определено е от филмите, които възнамерявам да гледам и това ревю само потвърди очакванията ми. За оригиналност при страшни филми не съм чувал от много време… Може би последният по-непредвидим беше „Unfriended“ но и той напомняше малко на филми като „Паранормална активност“… Липсата на хвърчащи черва я приемам като плюс, защото такива неща никога не са ме плашили ( и съм на 90% сигурен, че на никой не са му страшни, по-скоро противни ). От друга страна, чуя ли врата да се тряска, а всъщност да няма нито течение, нито някой у дома… Съвсем различна история. ?