Най-добрите сериали на 2016 г.

Най-добрите телевизионни продукции на 2016 г. според журито на SciFi.bg

Миналата година отново беше много силна за телевизията. За да се ориентираме в океана от интригуващи сериали, както обикновено, ние спретваме едно скромно жури, което да определи кои са най-добрите ТВ-продукции за изминалата година. Поканихме за участие всички с 5 или повече коментара в сайта през годината и се отзоваха 10 фена. Те оцениха сериалите, излезли през 2016 г. с между 1 и 5 точки според своите лични предпочитания. Да видим какво се получи!

Започваме с единадесетото място, което Петя еднолично отреди на The Man in the High Castle, възнаграждавайки го с максимума от 5 точки. Според нея, миналогодишният хит на Амазон, който скоро беше подновен за трети сезон, въпреки че вече покри творбата на Филип К. Дик миналата година, през 2016 не разочарова феновете си, продължи сюжета си подобаващо и остана верен на стила и атмосферата си.

Осмото място си делят три сериала – The Shannara Chronicles, The 100 и Incorporated. Те събират по 6 точки и така влизат в престижния топ 10. „Хрониките на Шанара“ получават точки предимно защото са единственият нов класически фентъзи сериал, а и Тери Брукс (авторът на книгите) си има верни фенове, „Стоте“ са наградени защото все още са интересни и свежи, а „Инкорпориран“ – заради интригуващата и прилично реализирана концепция. Нататък следват:

6. The Walking Dead – 7 точки

Нед Ласков – 5 точки – С много малка преднина пред Dark Matter. Този сезон, макар и да не въвежда нещо изключително оригинално, със сигурност го прави по атрактивен и ангажиращ начин. Всеобщото нетърпение за всеки следващ епизод определено е показателно.

Нед Недев – 2 точки – Втората половина на шести сезон бе доста добра, но няма как да не отчетем слабата и предвидима премиера на седми. Затова и любимият ми сериал (от действащите) получава 2 точки, а не 5. Като изключим два-три епизода от седми сезон, тази година на „Живите мъртви“ им се получи, а и финалният епизод също беше доста добър. Продължавам да твърдя, че Керъл е най-добрият персонаж в сериала.

6. Daredevil – 7 точки

Драго – 5 точки – Netflix си предефинираха така добре и по правдободобен начин персонажа, че чак не ни се вярваше, че е възможно след филма. За втория сезон ни сложиха и Наказателя (и той доста добре показан) – първенец отвсякъде.

Нед Ласков – 2 точки – За щастие, започнах Daredevil след като бях гледал Jessica Jones и Luke Cage, които стабилно се класират като средно качество. За разлика от тях, първият сериал от тази вселена отговаря на очакванията и със сигурност е много по-интересен за гледане.

5. 11.22.63 – 8 точки

Рин – 5 точки – Хората отдавна спряха да очакват големи неща от Кинг и аз, да си призная, не очаквах сериалът да ме докосне дотолкова, че да му пусна някоя и друга сълза, но така и стана. Ако историята и презентацията успеят да докоснат човек по такъв начин и за толкова кратко време, все пак е мини сериал, то зад кулисите са си свършили работата, особено ако продукцията е и завършена.

Иван – 2 точки – Екранизацията по романа на Стивън Кинг беше със страхотен каст и страхотна история. Реализацията беше много добра, а това, че беше замислен за мини-сериал, позволи да бъде изтискан максимумът без да се разводни.

Нед Панайотов – 1 точка – В осемте епизода на паралелно-историческата драма наистина успях да се потопя в 60-те. Създатели са не кои да е, а самите Кинг и Ейбрамс. Ефектите и музиката са чудесни, декорите – също. Пълнокръвието на персонажите и техните красиви и човечни истории обаче изпъкват много повече.

4. Orphan Black – 9 точки

Нед Недев – 5 точки – Сара и компания продължават да са мои лидери след страхотния четвърти сезон на сериала. Поне за мен, сезонът беше дори по-добър и от първи, а Татяна Маслани най-накрая спечели заслужена „Еми“. Отлична година за Orphan Black.

Петър – 4 точки – Любимият ми сериал от няколко години насам все още има страхотни идеи и адски силни епизоди (4х01), способен е да измисля нови интересни клонинги (не очаквах Мика да е толкова сполучлива) но що се отнася до голямата история и злите корпорации вече губи малко пара. Страхотно е, че следващият сезон ще е последен – хем такъв е бил замисълът и без друго, хем сериалът ще свърши точно преди сценаристите да започнат да се изчерпват. Иначе голямо браво за Татяна Маслани, която най-после заслужено взе награда „Еми“ за главна женска роля. От мен ако зависеше, щеше да й се дава такава всяка година от 2013 насам.

3. Westworld – 19 точки

Мира – 5 точки – Превъзходна история, актьорска игра, замисъл и изпълнение. Един от най-добрите сериали в последните години (ако не и десетилетия).

Петя – 4 точки – Докато големите американски телевизионни мрежи са в явен упадък, НВО (подобно на Дисни) надгражда и завладява зрителите с нови впечатляващи продукции. „Западен свят” е римейк (което, както знаем, е много модерно и е доказателство за липсата на оригинални идеи в света на американското кино и телевизия), освен това разглежда позната до болка научнофантастична тематика. Въпреки това, сериалът радва с безспорното си качество, наситена с мистерия атмосфера и отлични изпълнения на актьорския състав.

Иван – 4 точки – Сериал правен по филм, с участието на Антъни Хопкинс. Заплетена история, която те държи от началото до края.

Драго – 2 точки – Широко рекламираният втори ТВ-проект на „малкия“ Нолан е стилистичен, с голотия отвъд продукция на Naughty America, с актьорски състав от първа класа и започва да става за гледане от средата на 7-мия си епизод (от общо 10).

Миро – 2 точки – Безспорно брилянтен актьорски състав, спор няма, пари също се вижда, че са наляли доста, но това се знаеше – все пак е HBO. Обаче нещо сюжетът и героите не ми „влязоха под кожата“, не ми бяха симпатични като цяло. Добре че беше сър Антъни, та малко да разчупи нещата. Това за мен беше сериал за 1 сезон, даже историята има приличен завършек и няма нужда от други серии, но явно ще има… през 2018г.

Петър – 2 точки – „Западен свят“ ме спечели с неочаквано сложната си история, разказана по нестандартен начин. В него са наляти достатъчно пари, за да изглежда перфектен, а актьорската игра е на най-високо ниво (начело с тази на Антъни Хопкинс). Ще чакам с нетърпение втори сезон, за да видя каква главоблъсканица ще ни предложат сценаристите този път и дали, след като домакините са вече осъзнати, ще имаме реално развиващи се герои, носещи силен емоционален заряд.

2. Stranger Things – 21 точки

Иван – 5 точки – Сериалът дойде с гръм и трясък и предложи невероятно шоу, история, актьорска игра и една уникална атмосфера, за която всеки фен си мечтае.

Миро – 4 точки – Да, определено и аз се учудвам от себе си, че точно този сериал ми допадна толкова. Принципно, сценарият не звучи като нищо особено на пръв поглед, но странно ти влиза под кожата като изгледаш 1-2 епизода и не след дълго… те станали 8!

Нед Панайотов – 4 точки – Зловещ и вълнуващ сериал, който изгледах за ден. Не е изненада, че се превърна в хит. Актьорският състав (главно при малките деца, понеже възрастните са доста известни) се оказа учудващо талантлив.

Рин – 3 точки – „Странни неща“ е от сериалите, които сядаш уж да изгледаш само 1 епизод, защото е късно и трябва да се спи, но се събуждаш сутринта, не от спането, а от самия сериал, чудейки се, ама какво се случи, аз седнах само за един епизод, а то се съмна! Сериалът ще ви върне към завладяващото усещане за това, какво е да си дете отново, и ще ви припомни част от детските страхове и вълнуващите моменти.

Нед Ласков – 3 точки – Сериалът, появил се изневиделица (поне за мен), определено изненада много приятно. Силна драма, свежо детско присъствие, не до там добре заплетена мистерия, но със сигурност въздействаща, сериалът ме остави искащ още. Интересно ще е да се види какво ще направят сценаристите с втори сезон, но залогът е голям – Stranger Things или ще се превърне в още по-голям хит или ще потъне. Очакванията определено са големи.

Петър – 1 точка – Интригуваща мистерия и страхотна атмосфера, която хем е ретро (сюжетът се развива в конкретна година) хем е безвременна. Хорър елементите са на много високо ниво, а чудовището и светът му са впечатляващи. В интерес на истината, този сериал не може да се нарече оригинален, но пък всяка идея, която има, я представя така, че да изглежда много повече, отколкото е. Браво за силния дебют, единствено не ми харесаха някои претупани неща в последния епизод.

Нед Недев – 1 точка – Доста интересен сериал, като голямо впечатление ми направи Уинона Райдър с великолепната си игра.

1. Game of Thrones – 22 точки

Петър – 5 точки – Досега не съм поставял „Игра на тронове“ на първо място, но тази година нямах избор. Сюжетът най-накрая започна да се развива със стабилно темпо, а визиите и битките стават все по-грандиозни и впечатляващи. Шокиращите моменти и обратите, заради които сериалът е един от любимите ми (както и на десетки милиони хора по света), продължиха да валят и да ме изненадват – дали заради умно пазените си тайни с голям емоционален заряд (Ходор) или заради мащабите си (Церсей и септата), а може би заради майсторството, с което са поднесени. Дълго чаканата зима вече дойде, а Денерис обикаля бреговете на Вестерос – сцената е готова за финалните битки, които със сигурност ще са още по-феноменални от досегашните.

Нед Панайотов – 5 точки – Изгледах предишните сезони на сериала едва седмици преди премиерата на последния актуален. Сами можете да си представите ентусиазма ми да продължа приключението във Вестерос. Сезон 6 се оказа чудесен и без книгите на Мартин, сюжетът беше много по-динамичен в сравнение със сезон 5. Най-после се случиха и по-щастливи неща на изстрадалите герои. С нетърпение очаквам финалните два сезона.

Миро – 5 точки – За поредна година любимия ми сериал не разочарова. Вярно, започна малко неуверено и объркано, особено след като Мартин не участваше в направата на сезона, но бързо успя да набере обороти и да влезе в час, като отново ни даде както зрелище, така и храна за размисъл… Определено беше приятна изненада за хора като мен, които са изчели всички книги и за които този сезон беше неизвестна с голямо Х 🙂

Мира – 4 точки – Нова стабилна година за „Игра на тронове“, като последните 2 серии се нареждат сред най-добрите за сериала.

Нед Недев – 3 точки – Няма как да не минем без „Игра на тронове“. Трети и четвърти сезон продължават да са ми най-любими, но в шестия се намират едни от най-добрите моменти в сериала.

А ето и пълната класация:

Наказателни точки:

Иван наказва Aftermath – Изгледах го целия само и единствено защото трябваше да видя колко зле могат да го направят. Беше голяма бъркотия – апокалипсис, магически същества, вируси, вулкани, комети, всичко възможно от цялата фантастика набутано.

Нед Недев наказва Aftermath – Дори не знам какво да напиша за тази творба. Толкова е зле.

Рин наказва Class – Никой не би седнал да гледа как някакви деца се учат да играят на актьорско майсторство, нито как сценаристите се учат да пишат, че и режисьорите да режисират (освен може би техните майки и бащи). Цялата презентация е главоболие и води до психични отклонения. Похвала за опита им, но едно голямо НЕ!

Нед Панайотов наказва Legends of Tomorrow – Интересът ми към вселената на „Стрелата“ спада с всеки изминал епизод и забележителните моменти са все по-малко. Може би продуцентът им е бил твърде амбициозен. Бих дал по една наказателна на всички четири сериала, но тъй като се налага да избера един, това са „Легендите“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
17 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мира

Леле забравих да дам точки на Стоте, голям резил…

Nedev88

И аз от топ 10 само Incorporated не съм гледал, но и да бях, нямаше да му дам точки за 3-4 епизода без финал. Хрониките на Шанара и на мен ми се струва твърде завишен.
Не се изненадвам, че сериалите по DC са толкова назад (и шестте). Аз следя само Arrow и The Flash, но и двата доста се изложиха. Луцифер не е лош, но с нищо не се отличава.
За отрицателната точка се колебаех между Aftermath и Channel Zero. Даже мислех и на двата да им пиша по -0,5 т., ако беше минал номера. 😀

рин

хеххее, личи, че има все още деца покрай харесването на „клас“, няма нищо лошо в това да си дете, но идва времето за порастване мили деца.

Миро

Така е има, „Пределите“ бяха мудни през по-голямата част от сеозан това е така, но определено в последните епизоди дадоха сериозна заявка че нещата тепърва ще стават доста по масивни и всеопхватни, аз лично нямам търпение да вида новия сезон 🙂 !

Петър Атанасов

Аз умишлено не им дадох. Експанзията някак си не ми даде този размах, който ми обеща. От сериалите на Syfy Тъмна материя ми се вижда най-добър, на него по-скоро бих дал точки, но не се дореди. А на Човекът във високия замък още не съм изгледал втори сезон, но първи беше доста по-муден, отколкото обичам. Иначе и двата си имат много предимства, гледам си ги с интерес, просто има и по-добри от тях.

Миро

Мен ме е яд за The Expanse и The man in high castle и двете шоута са доста обещаващи а са събрали много слаби оценки…. явно не са влезли в полезрението на повечето гласуващи, но за следващата година смятам че ще са доста напред 😉 .

Славяна

Умрях от яд! Видях имейла, но нямах възможност да се включа! Догодина ще дебна момента и ще се организирам по-добре! 😀

рин

Пропуснали сте доста сериали, infi споко,
– Aftermath има минус и от мен, но Петър каза, може само един, иначе бях пуснал минуси за – Damien,- Son of Zorn,- Stan Against Evil,- the Living and the Dead : и сигурно щях да сложа на – librarians: , чудех се и за минуси на Zapped (ама викам айде това е 3 кратки епизода, надали ще го чуят хората), Fear the Walking Dead си е за минус, и сигурно има и други , макар и на някой да гледам като свежарско разнообразие, като примерно CrazyHeads (има минус, но не пречи да се гледа) , но, тъй като знам, че с другите минуси, по няма да се залъжат хората, защото може и да не са ги и чували и да ги чуят, логичното е разклонението на ДХ(доктора имаше голям минус от предната година от мен, надеждата ми беше The Class, но НЕ). И да сериала може и да се хареса на малките недорасли деца и (техните* т.е на актьорите майки и бащи), но не и на зрял, логично мислещ човек на възраст, особенно, че това е сериала, който наистина ми причиняваше главоболия… Нещо от типа на една серия на Покемн дето е забранена за гледане в Япония, защото накарала сума ти деца да имат гърчове и да ги хоспитализират.
Orphan black последния сезон го гледах насила, но тъй като си е гениален сериал и предните сезони бяха много силни, не го вписах за минус, нищо, че летвата му падна много, те и за това решиха да го завършат, а той трябваше отдавна да се завърши… На мястото на Class, аз бих препоръчал друг сериал, който пак не е силен, но ми беше много по интересен, децата пак се учеха да играят и в него -the Freakish, там минусът е много по-малък, разбира се го има. Да не забравя важни минуси за тийн улф, който преглеждам насила, като няма нищо друго (ако бяха на 13-15 сигурно бих го хвалил, но годините си казват думата, чрез не-толератността на тъпизмите, макар тях да ги има навсякъде, кдъе без тях иначе нямаше да знаем, какво са…)… на Channel Zero също се колебая с минусче, макар д аимаше и идея и атмосфера, но трябва да сме свикнали с такива Б-рейтед хоръри, вървят като топъл хляб, но задължително пускам и минус за Американ Хорър Стори, който и да получава плюс тази година за начина на представяне след предната, отива с няколко минуса и дано да пропусна новия сезон…има и други сериали / сезони за минуси, но плюсовете им ги оправят тази година…

+Иначе плюсове имаха: The OA; the Magicians; Humans; Westworld; Luke cage; From Dusk Till Dawn (последния сезон е мега култ, сериала е завършен, за който иска да се потопи в митология на май, ацтеки и тн) ; плюсове за the Extanse, дори леко падащите Killjoys и Darkmatter (те не падат всъщност, но ние искаме вдигане на летвата и не я получаваме), Z Nation дори исках да му сложа точки, но нямаше място в 5те, хубаво, че не го спряха, както мислеха преди време да го спират.. Black Mirror имаше добри епизоди тази година макар и само 6(а и той излиза май през 2-3 години, бюджет явно); Legends of tommorow си вдигна летвата малко, както и Arrow, след предните сезони, заслужават похвала режисьорите, макар и да им трябва повечко, те за това и миксираха всичките си сериали, но техните плюсчета са треперещи от зимата снежинки, а лятото се задава… Сигурни плсюве за Outcast и сигурно двоен + за the Preacher 🙂 ; Incorporated и Frequency също заслужават плюсове… Както и walking dead, който всъщност умря, но се появи, не кой да е а Джефри Дийн Морган в ролята на Неган, да вдигне сериала на крака , всеки епизод с него е „рай-:)“ (но играта на актьорите останалите взе много да куца т.е сериала го гледам само да видя неговата игра, останалото ми е буламач вече): плюс и за The Man in the High Castle, макар да държи същата летва и през повечето време да не се случва много има и ценни епизоди и моменти в тях, отново да се надяваме за вдигане малко на летвата следващия сезон… Сериал за който може и да не чуете е новия „бразилски“ -“ 3% „, заслужават плюсче децата и там, shuteye също има плюсче, макар да не съм сигурен дали се води със супернатурал елементи и макар ВДиарията да умря още нейде 3-4 сезон, за новия сезон, бих му сложил +, че си вдигнаха летвата като за последно и това е и причината да се върне да го гледам (пропускайки предния сезон), както спомена някой по-горе. На Shanara Chronicles му давам плюсче… и braindead, Izombie… и сигурно има и други… а сетих се Travelers, 12 Monkeys, Dirk Gently (на този му гледах и първия опит за сериал, само че там нямаше фантастични елементи, преди да видя новия, който е доста ексцентричен, но има малко плюсче, тъй като залага на забавното) 🙂 Новият Beyond от тази година има и той плюсче, а и завършения Person of interest (който радваше до последно)…

(ако някой се чуди, че не е прочел да казвам Игра на тронове, сериала ми е буламач, има някой интерестни моменти, но явно и този сериал е повече към подрастващите, да се стресирват и тн. или към фенове на книгите, гледам го, но не ме вдъхновява или шокира с нищо, докато много други сериали помня били хубави и лоши, този е от незапомнящите се за мен . Westworld принципно е много близо до нивото на ГОТ и не , не в хубавия смисъл, тъй като цялата тази приказка съм я гледал много много пъти, много много отаднва, но там поне заради декора, хопкинс и играта на някой актьори получи плюс. Явно годините и опита си казват думата, а и аз бях зажаднял за красив уестърн декор, след години на липси на такъв и единствено утоляването му с играта Read Dead Redemption… И не не ми се иска да чуя, как на някой мама и тати ги били гледали, не са израстнали на младини още, понякога това е хубаво, да може човек на възраст да се порадва на повечко неща, но пък качеството пада, така, че не не е хубаво, но който е дорасъл ще разбере… 😉 )

…сигурно съм забравил някой минусче или плюсче, но това ще ви е достатъчно, ако не… изгледайте всичко излизало и си преценете, всеки за себе си, според опита, знанието и вкусовете си…. 🙂

Поздрави 🙂

Петър Атанасов

Да, и аз не съм съгласен за „Клас“, на мен много ми хареса. Даже за малко да му дам точка.

Славяна, участвай и ти другия път в класацията 🙂 Иначе „Светкавицата“ пак е най-добре представилият се от четирите – другите три са по-надолу 🙂

Луцифер не ме вдъхновява да го пробвам, не обичам процедурни. Шанара и на мен ми се вижда височко, ама няма как, гласували сте. Също и Живите мъртви – края на миналия сезон добре, но дотук седми сезон е много зле. А от Aftermath направо ме спасихте – той също ми беше в списъка, ама вече не е 🙂 А за пореден път си напомням, че е време да наваксам със Стоте, аз съм още на края на втори сезон.

Петя Ивайлова

Аз пък предпочетох да си дам точките за сериали, които ми харесват доста, но за които не съм гласувала миналата година. Трудно ми е да избера само 5 сериала, тъй като гледам много и все още ми доставят по-голямо удоволствие от филмите.
„Луцифер“ не е лош, но изживява някаква криза; освен това, не знам защо всички сериали на големи телевизии, трябва да са задължително процедурни. Надявах се да развият някаква основна сюжетна линия – има нещо такова, но си личи, че няма дългосрочен план. С майката и проблемите около нея, заприлича на евтина драма.
Още не съм гледала „Stranger things“ – може би скоро ще го направя.
Все още не съм сигурна дали беше правилно да давам точки на „Инкорпориран“ – излязъл е само половината сезон, може нататък да пропадне. А и не вярвам, че ще бъде подновен, защото е скъп сериал и май няма много зрители. Въпреки това ми харесва – прилича на истинска фантастика.

Иван Стамболийски
infi

Аз заложих изцяло на новите сериали, старите кучета си ги знаем. Най-важното е че не само аз съм си причинил Aftermath 😀

Славяна

Луцифър е един от най-добрите сериали, от тези, които аз гледам и много ме е яд, че има толкова малко точки, защото наистина направи страхотни сезони, като изключим някои дребни неща(смешното пушене и някоя и друга дпка в сюжета). Хрониките на Шанара обаче са абсурдно високо в класацията – по-бездарен каст от техния е само на Ловци на сенки… Тийн улф е крайно време да си ходи – вече нямат нищо интересно за показване. Малко съм изненадана на резултата на Светкавицата, защото той е най-добрия от четворката на CW. Повечето от сериалите обаче не съм гледала и тази класация разпали любопитството ми към един-два 🙂

Nedev88

Хмм, първоначално бях писал 2 точки на GoT и 3 на TWD. Впоследствие обаче ги размених, тъй като първия вървеше нагоре с напредването на епизодите, а втория ме издразни с някои нелогични моменти. Щеше да има два победителя.

Наистина се е получила много добре. 🙂 Разочаровах се, че Клас влезе при наказаните сериали… Не беше чак толкова зле. Поне не ми направи толкова лошо впечатление колкото например „Ловци на сенки“… Сериалите тази година бяха доста силни… Искаше ми се да спомена още няколко. Колкото и странно да звучи, „Дневниците на вампира“ например тръгнаха нагоре с доста висока скорост – явно като за последно. Вечният „Свръхестествено“ представи Господ в миналия си сезон – нещо, което чакаме от доста време…
От новите – The OA и Beyond също си струва да се гледат.
Само ме хвана яд за „Тийн вълк“ – живот и здраве догодина ще му дам 5 точки, да знам, че е влязъл поне веднъж в Топ 10. Не, наистина. Сезони 5 и 6 бяха чудесни ( С изключение на актьорската игра на по-младите и глупавите им сюжетни линии, които запълват от времето за качествената и интересна история).

Нед Ласков

При мен пък е обратното – има доста, които не съм гледал и някои, които изобщо не съм чувал. Мисля, че това е добър знак. Аз лично не гледам на тези класации повече като на списък от сериали, от които да си избирам кои да гледам. Подреждането им е субективно и спорно, но определено сме събрали страхотен списък за гледане!

Петър Атанасов

Според мен класацията се получи доста добре (което е логично, предвид че четири от сериалите ми са в топ 5 =) ). Искаше ми се на много сериали да дам точки, но нямаше как, годината беше силна. Щом за първи път не давам наказателна… Но имах достатъчно неща за гледане и нито едно от тях не беше разочароващо. От топ 10 не съм гледал само Incorporated, но вече определено ми е в списъка!