dobriqt dinozavyr rr

Необикновено обикновеният динозавър

Ревю на анимационния филм „Добрият динозавър“, по кината от 27.11

Великолепно! Ни най-малко се шегувам като казвам, че Пиксар надминаха себе си. Вижте само… тази… анимирана… вода! Сигурен съм, че бях свидетел на нови висоти в компютърната анимация. Жалко само, че към нея беше прикрепен един изключително обикновен филм. Творческият процес не може да се насилва, но Дисни май просто са накрали аниматорите си да направят „няк‘во там“ детско коледно филче без много да се напъват. „Не е коледен, рано е още“ ще кажете, но всъщност е единствената детска анимация, която излиза до края на годината. „Детска“ е ключовата дума, защото филмът има много ниска стойност за хора, чиито годинки не се броят на пръстите (нещо изключително нетипично за Пиксар филми). Да видим трейлъра и ще обясня защо.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Като го гледам още по-малко ми се говори за филма… Да обсъдим краткия филм преди филма! Да, това беше много приятна изненадa. Изглежда преди всяка прожекция на „Добрия Донозавър“ ще се включва кратък филм, на име Sanjay’s Super Team. Той е с мотиви от Хинду митологията, противопоставена на днешния свят и видяна през очите на дете. От сюжета няма да издавам нищо, но филмчето беше страхотно, с добро темпо, ефективно анимирано, много интересна истрорийка и леко загадъчен край. Молех се на Кришна той самият да е част от филма, но уви!

„Добрият динозавър“ започва с бързо, ясно, ефективно и дори забавно въведение, в което всичко става ясно без никакви обяснения. Много филми могат да научат по нещичко от това, но да не се отклонявам. Следва част от президентската кампания на Доналд Тръмп. Виждаме едно добро американско семейство, живеещо скромно като царевични земеделци, следващо добрите американски семейни ценности… но чакайте, има изненада! Те са динозаври! Да, спомням си, че братовчед ми, като беше между 2 и 4 годинки, щеше да се впечатли много от това. Фактът, че са динозаври, а не хора или мишлета, или уукита или все тая какво, е просто една тънка завеса, криеща скучен и неоригинален сюжет.

И тъй като главният герой е динозавър, интер-биологично-видовото приятелство се завързва с един малък сладък… Homo Sapiens Familiaris. Да, държи се като куче… шегата се изцеди много бързо, но филмът продължи да ни я сервира суха още няколко пъти. Тази врътка – че човекът става домашен любимец на динозавъра, също щеше много да впечатли братовчед ми, но за мен просто не е достатъчно да носи цял филм на гърба си. Друг важен герой във филма е Природата. Природата, и особено водата, всъщност играеха главна роля във филма и определено им беше отдадено много внимание, както и часове моделиране и анимация. Правилно избран герой, имайки предвид примитивното общество в света на филма, и добре представен за деца.

TheGoodDinosaur_trailer

Най-противното нещо във филма, обаче, беше главният герой. Знам, че в днешно време всички от време на време изпитваме чувства на некомпетентност във всички сфери на живота си (особено аз докато пиша това ревю), но това не означава, че ни трябва главен герой, който е тотално сакат, страхлив, неловък, глупав слабак. Не си спомням как се казва, затова ще му викам Тъпчо. Той буквално е опасност за себе си и за околните. Качествата на Тъпчо, които изброих, особено страхът, са преувеличени дотолкова, че започва да не ти е жал за него, а да се чудиш как не са го метнали в реката като бебе. И разбира се, поуката от филма е, че страхът е полезен, защото може да спасява животи и да се страхуваш е човешко, така де, динозавърско. Геройско развитие, толкова изтъркано, че вече е гладко, да не кажа тъпо.

Има и нещо във филма, за което се чувствам длъжен да ви предупредя. Нещо изключително странно, което не знам как е хрумнало на някого и как е одобрено в крайния продукт. Във филма има сцена, в която Тъпчо и човекът му… се надрусват! Не го правят преднамерено, но е преставено като нещо много яко и забавно – показват се етапи на замъглено зрение, халюцинации и дори последвалия махмулук. Някой от сценаристите май много е искал да сподели с какви субстанции е злоупотребявал предната вечер и са го сложили във филма, за „да е интересно за възрастни и деца“ – нещо, което всички очакваме от филм на Пиксар, но не по този начин. Ако не искате трудни въпросчета от децата си относно какво точно се случва в тази сцена, можете просто да им я спестите.

В обобщение, мога да кажа, че „Добрия динозавър“ става за малки деца (въпреки онази сцена), защото няма да забележат логическите противоречия, няма да се подразнят на изтъркания сюжет и ще се впечатлят и забавляват от цветните герои, но за всички останали филмът предлага по едно подсмихване от време на време, отдавна научени уроци, прекрасно анимирана вода и страхотно кратко филмче в началото.

 

БележникМоята оценка:

История – 4-
Герои – 3=
Анимация и дублаж – 6
Елементи на изненада – 3=
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 4-
Фантастични елементи – 3
Саундрак – 4
Старание на екипа – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4

Обща оценка: Добър (3.75)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата