„Номер 1000“ – странна българска фантастика

Спиридон (!) е умрял преди 1300 години, но оттогава броди по света и избива определени хора. Днес е отново тук, защото е хвърлил око на Георги…

Помните ли, че преди време си пожелахме скоро да видим българска фантастика на кино? Както казват мъдрите хора, внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне!

Ето, че първата фантастика от България за новото хилядолетие скоро ще стане факт (по принцип можем да отсъдим титлата на „Лора от сутрин до вечер“ с нейните вълшебни зарчета, но тъй като едни зарчета пролет не правят, предпочетохме да й го спестим). Става дума за „Номер 1000“. Би трябвало да сме възхитени, нали? Но нещо в този трейлър (добре де, доста неща) възспира радостта ни.

Резюме: „През 718 г. български войн слага край на живота си, след като губи дома и семейството си. Но вместо да умре, получава списък с имена на хора, които трябва да посети. След като 1300 години е извършвал посещения, войнът се е превърнал в бездомника Спиридон, а в списъка му е останала само Георги – склонен към самоубийство млад студент с много битови и житейски проблеми. Той е последното препятствие, което Спиридон трябва да преодолее, последното усилие, Номер 1000.“

Овации, разбира се, за старанието и любовта, с която хората са подходили към проекта в условия на безпаричие. Но не можем да пренебрегнем ужасната актьорска игра и нелепите сцени, които виждаме в трейлъра. Прекомерното използване на фотошоп е дало гейска нотка на плаката, но не повече отколкото финалната реплика в първия трейлър (даваме линк, защото е твърде извратено за публикация в нашето благочестиво онлайн списание).

За да не каже някой, че само плюем по горките хора, ще намерим и за какво да ги похвалим – огнените букви са сравнително сполучливи.

Филмът е дело на Людмил Лазаров, който е сценарист и режисьор, и е с продължителност 50 минути. Ако не споделяте нашето недоверие към проекта и сте се заинтересували, а и искате да подкрепите родното производство, премиерата ще се състои на 20 януари от 20:00 в Дом на киното, гр. София.  Ако се съди по английските субтитри и английската версия на официалния сайт, явно създателите очакват и голям международен интерес, така че не се притеснявайте да заведете своите приятели от чужбина. Сигурни сме, че и те ще останат очаровани, а ако ли пък не, поне ще се развеселят стабилно.

Ние пък ще чакаме следващия опит на нашенската кинематография да уважи любимия ни жанр и се надяваме той да ни заинтригува малко повече.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Goa

Леден сън – тв филм (2005 г.), режисьор Иван Георгиев, в ролите: Иван Юруков, Теодора Иванова, Асен Блатечки, Бойка Велкова, Александра Сърчаджиева, Малин Кръстев и др. си е пар екселанс български фантастичен филм от началото на ХХІ век, и до доста любопитен :). Има и други заглавия, повече или по-малко фантастични.

От това няма да гледам и пет минути, камо ли ревюта да пиша. Дори аз не съм толкова зле. 🙂

Петя Ивайлова
petia84

:)) този филм ще се сдобие ли с ревю в блога ти? от една страна ще е трудно, понеже българските разпространители заплашват тракерите със съд, ако се осмелят да пуснат рип-а, от друга има предимството, че можеш да получиш коментари от самия екип, ако ревюто е достатъчно впечатляващо.

Ужасяващи гледки. Това хорър ли е или просто българското кино е паднало до дъното? Кой, по дяволите, би отделил пари и време да гледа подобно евтино, зле изиграно и некадърно направено безумие? Прилоша ми, извинявам се. 🙁

Мира
Pepper

Доста притеснителни кадри…
Идеята е добра, но за изпълнението не коментирам. Но все от някъде трябва да се започне. Вярвам, че това е аматьорски проект и зад него не стои студио, или се лъжа?

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Абе има фантастична нотка, но само толкова…

Ъмм… Трейлъра сериозно ме разтревожи 😀
Надявам се реално филма да е малко по-сполучлив отколкото изглежда на пръв поглед