7 коментара
the x-files 10x03 rrr

Ново любимо досие!

Ревю на епизод 10х03 „Мълдър и Скъли се срещат с въркочудовището“ и преглед на счупените рейтингови рекорди от новите серии по света.

Изображение с име: xfiles11
Ким Манърс е режисьор на над 1/4 от епизодите на „Досиетата Х“. Гробът отляво (извън кадъра, но е включен в епизода) е на Джак Харди, асистент-режисьор на „Милениум“, „Самотните стрелци“ и „Искам да вярвам“. Двамата са починали след девети сезон на „Досиетата Х“ и това е добър начин да им се отдаде почит.

„Досиетата Х“ винаги е бил сериал, в който могат да се намерят всякакви епизоди. Повечето хора си представят хорър, когато чуят името, но всъщност много серии са чисто драматични, философски или пък комедийни. Една от целите на Крис Картър при съживяването на сериала за съкратен десети сезон беше да намери същия баланс. Ето защо трети епизод се падна да бъде комедиен.

Също така, сериалът винаги е бил микс от епизоди с различно качество. Има някои брутално яки серии, които феновете ще помнят до края на живота си, има много епизоди, които са просто прилични, както и откровено тъпи моменти, които по-добре да не се бяха случвали. Вече видяхме по един тъп (първия) и един приличен (втория) епизод, време беше да видим и един от тези, които ни припомнят защо сме фенове и на какво са способни сценаристите в The X-Files!

Да започнем с похвала за Дарън Морган, автора на епизода, който е писал също 03×04 Clyde Bruckman’s Final Repose (в който Мълдър и Скъли търсят убиец на медиуми и в който Клайд Брукман предвижда, че Мълдър ще умре от задушаване, а Скъли няма изобщо да умре – тя е безсмъртна, както ще се пошегува самата тя в края на 10х03), 3×12 War of the Coprophages (в който Мълдър и Скъли посетиха градче, привидно превзето от хлебарки), 03х20 Jose Chung’s ‘From Outer Space’ (в който Скъли разказва на известен писател за случай с евентуално отвличане от извънземни), 3×22 Quagmire (в който алигатор изяжда кучето на Скъли, Куикуиг – тук Морган е само редактор на сценария, а не автор) и още няколко. Морган също така се е появявал пред камера (първо като емблематичното канално чудовище от епизод 02×02 The Host, а след това като бащата на бебетата с опашки от 04х20 Small Potatoes), а след „Досиетата Х“ е бил в екипите на Millennium, Fringe, Bionic Woman и Intruders. Започнахме с този малък увод, защото серията е пълна с препратки към стари епизоди, реквизити и личности, които ревностните почитатели ще забележат още от първо гледане, а Дарън Морган заслужава признание за свършената работа в телевизионното представяне на Досиетата и жанра дотук.

xfiles12Епизодът тръгва с типично начало – Луната грее мистериозно-заплашително-вълшебно, а две напушалки в гората попадат на ужасяващо чудовище и труп (напушалките са Тайлър Лабин и Никол Паркър Смит, които вече са се появявали като такива в 2 епизода от трети сезон). Звучи точно като случай за Мълдър, нали? Лошото е, че той е изпаднал в нещо като криза на средната възраст, и Скъли е тази, която трябва да го побутне, за да не пренебрегва мистериозните елементи около случая. Динамиката между двамата се получава хем така, че да напомни и уважи старите серии, хем така, че да допринесе за ново развитие при персонажите. С други думи, и в този епизод виждаме надграждане на героите и техните отношения (което отново ме кара да се притеснявам, че когато дойде ред на Крис Картър да завърши сезона, всичко това ще се изпари и окаже напразно).

Изобщо, комедийната серия се оказва много по-дълбока и сериозна, отколкото изглежда на пръв поглед. Няма да спойлвам обратите, но въпросното чудовище, което всъщност може и да не е чудовище, е доста сполучлив персонаж и повдига интересни въпроси относно човешката същност, житейските ни избори, колективните ни страхове и непреодолимите слабости на битието. Но всичко това не е за сметка на комедията – напротив, тя се получава много добре почти през цялото време, дори по-добре отколкото в някои от старите забавни серии.

За тези бански става дума. Нямам спомен, но явно в САЩ се боготворят.
За тези бански става дума. Нямам спомен, но явно в САЩ се боготворят.

Лежерното темпо, хуморът и кризата на Мълдър в този епизод дава възможност на двамата главни актьори да покажат малко истинска актьорска игра. Представянето на Дейвид Духовни е най-живото от новите серии досега, а Джилиан Андерсън успява да води диалог само с лицеви изражения, докато Мълдър говори и за двамата в мотела. Иначе, Мълдър все още обича да носи червени слипове (препратка към 02×05 Duane Barry, където Дейвид Духовни има сцена в басейн с червени бански, заради която и до днес на фенките им текат лиги, а самите бански се съхраняват в Смитсоновия институт (все едно са национално съкровище!)), а Скъли се сдобива с ново суперсладко куче, което отново носи име на герой от „Моби Дик“ (стара семейно-кучешка традиция в рода й).

Основната идея на епизода за свръхестествен елемент, разбира се, е абсурдна, но, ако преглътнем липсата на „вътрешна и външна“ логика, серията е достойна за нова класика на „Досиетата Х“. Почти всичко в нея се получава по най-добрия възможен начин и съм сигурен, че гледането й е истинска наслада за душата на всеки отдавнашен фен. Дори останалите епизоди да се окажат към категориите „разочарования“ или „просто прилични“, наличието на Mulder and Scully Meet the Were-Monster в десети сезон вече прави завръщането заслужено и оправдано. Е, жалко е, че точно комедийната серия трябва да спасява хорър-сериала, но хайде, да се радваме на каквото има, защото можеше и него да го няма.

И този епизод акцентира на технологиите, които нямахме през 90-те.
И този епизод акцентира на технологиите, които нямахме през 90-те.

Е, то със сигурност е заслужено и опрадвано от финансов аспект – вече са готови данните от световната премиера на първите две серии. Както знаем, епизоди 1 и 2 се излъчиха в неделя и понеделник вечерта в САЩ и във вторник вечерта в 80 държави, включително и в България. Оказва се, че има паднали рекорди по гледаемост. Засега са отчетени над 50 милиона зрители в световен мащаб, като в Аржентина, Чили, Колумбия, Мексико, Холандия и Италия „Моята борба“ е най-гледаната премиера в историята на телевизията. Това е и най-гледаният епизод на каквото и да е за всички времена по каналите на Fox в Сърбия, Финландия и Полша. В Канада My Struggle е най-гледаната премиера на настоящия сезон и най-добрият рейтинг за кой да е епизод на „Досиетата Х“. В САЩ, с добавянето на данните за хората, които са гледали епизода на DVR в следващите 7 дни, зрителите нараснаха до над 20 милиона. Каналът Фокс е събрал минимум по 4 пъти повече зрители спрямо всичко, излъчено в последните 6 седмици, във всяка една от държавите. Това важи и за България, въпреки че у нас премиерата е чак на пето място по гледаемост от старта на канала досега (пак не е зле, но хайде, братя българи, можем повече!). Тепърва предстои премиерата за Великобритания, Германия, Франция, Австралия и Индия, които със сигурност ще добавят още милиони зрители към сметката.

Ревюираният тук епизод ще се излъчи у нас довечера от 22:00 по Fox. Следващата седмица ще чакаме 10х04 Home Again (който трябваше да е втори и си му личи, а за малоумното разместване може да благодарим на Крис Картър)

https://www.youtube.com/watch?v=PzC9ValhkKI

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата