Обратно към нормалното или първоаприлската шега на Марвел

Ревю на филма „Морбиус“, вече по кината.

На 1-ви април извънредното положение падна. Махнахме маските и се върнахме към „Нормалното“. И какъв по-добър ден от 1-ви април за тази цел? Денят на шегата! И като за груба първоаприлска шега, Марвел и Сони също свалиха маската си и показаха старата си същност с класическа история за въздигането на нов супергерой в редиците на комиксовия гигант.

„Морбиус“ е историята на доктор Майкъл Морбиус, който е болен от неизличима болест. В опит да спаси себе си и най-добрия си приятел, той прави опити с прилепи-кръвопийци. Това го превръща във… вампир. Нестандартен при това! Той има подобрени реакции, може да лети и контролира прилепи, но пък губи способностите си, ако не се храни. За разлика от Дракула, може да се пече на слънце и да похапва чесън. Най-добрият му приятел също се трансформира. И докато единият се опитва да спре процеса, другият му се отдава напълно и се превръща в човек, който трябва да бъде спрян.

Филмът не е лош. Интересен и с приятни ефекти е. Класически представя история за произхода на нов герой в Марвелската мултивселена. За тази фаза на Марвел, обаче, този филм не съумява да достигне очакваното ниво. Новите Марвел ленти ни представят теории, които ги свързват, а самите им истории се къпят в епични дози екшън, драма или комедия и могат да се похвалят с приличен до вманиачаващ саундтрак, който да ни подскаже как да се чувстваме във всеки момент. Поставят морални дилеми пред героите си, които се борят за решаването на проблемите си. Morbius минава през това посредствено и непохватно.

Актьорската игра е на ниво. Джаред Лето (“Blade runner 2049”, “Mr. Nobody”) си прилича на вампир по принцип и образът му отива. Той ни представя един доста сериозен персонаж, който да остане леко антипатичен за протагонист. Лично сe питам дали Лето може да играе симпатични и енергични персонажи. Най-добрият приятел и антагонист в историята, Лушън или Майло, е изигран от Мат Смит („Доктор Кой“), който е впечатляващ и отговаря като първокласник на въпроса „Как би изглеждал Доктора, ако беше егоистичен мизантроп хедонист“. Самият персонаж за злодей е написан плоско и некреативно. Допълнително може да споменем и Адриа Архона, която се превъплъщава в ролята на доктор Мартин Банкрофт.

Според комиксите, Морбиус е антигерой, който се противопоставя на Спайдърмен, чийто образ Марвел изгражда много по-силно и оригинално още от първия филм. Това разбира се е намекнато във филма и още по-очебийно с пост-кредит сцените, но и поставя въпроса колко многопластов може да бъде Морбиус в бъдеще след такъв еднопластов филм.

Лентата представя на феновете възможност да развият теории за следващите филми. Потвърдено и намекнато, Морбиус е от вселената на Венъм и действието се развива малко след „Венъм 2“ и преди събитията от „Спайдър-мен 3: Няма път към дома“. В няколко сцени присъства вестникът „Дейли Бюгъл“, в който работи Спадър-мен, и като имаме предвид пост-кредит сцените с Лешояда, можем лесно да си представим Том-Холандовия Спайдър-мен да се бори с Морбиус и/или Sinister Six (групировка от злодеи в комиксите, чиито планове биват осуетявани от човека-паяк). Да не пропуснем и Мартин Банкрофт, която от партньор на Морбиус в опитите му и загатната като негова изгора, с разгръщането на историята се превръща в жив вампир като Морбиус. А според слуховете за предстоящия Блейд, може да се запознаем и с Дракула и истинските вампири. Това предоставя възможност на Марвел да ни покажат вълнуваща вампирска история за битка между живи и немъртви кръвопийци.

Но що се отнася конкретно до „Морбиус“ – обратно към нормалното? Не благодаря, Марвел! Къде останаха интригуващите представяния на Моника Рамбо, на Вечните или на Канг, на Дейн Уитман или дори тук – краткия повик на Блейд? Антигеройте трябва да са със силна мотивация и съмнителни морални устои. Такъв ли е Морбуис? Да. Представен ли е така, че да ни развълнува? Не. Разглезихме ли се с филми за Дедпул, Спайдърмен, Локи, Алената вещица и други? Определено. Трябва ли да приемем посредствеността на Морбиус? Всеки сам си преценя, брат. Аз няма! Ако някой има време за губене и носталгия към леки екшън филми за нетипични вампири, то това е идеален избор. Ако търсите история, която да ви накара да четете фен теории до 3 сутринта и да разисквате кой къде ще попадне, то пропуснете филма и гледайте пост-кредит сцените към Морбиус и ревютата му.

 

Моята оценка:

История – 3
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 4
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 4
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4

* С един плюс заради Мат Смит

Обща оценка: Добър (4.15)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Drago

Аз си мисля, че и с Блейд ще има подобен резултат като му дойде времето – barely deivering.
Иначе като споменахме Блейд се сетих, че в атернативния край (който е умопомрачително зле) на филма (първия) се появява Морбиус, „изигран“ от режисьора.