Оставете се на „Чуждо влияние“

Ревю на романа „Чуждо Влияние“ от Джил Хатауей и Егмонт България

chujdo-vliqnie-c

Koрицата на книгата

Поредицата на Джил Хатауей, чието начало започва с „Чужди очи“ (ревю) намира своето продължение в романа „Чуждо влияние“.

Много неща са се променили в сравнение с началото на сагата. Вий вече напълно е осъзнала какво представлява дарбата й и вече тя е под пълен контрол. Розовата прическа е минало, Ролинс е нещо повече от приятел, а нещата в семейството и училище като че ли са по-добре от колкото преди година.

Но идилията не е пълна. Вий сънува кошмари, които напълно неочаквано и изненадващо се оказват не просто поредният ужасен сън. От предследвач тийнейджърката се превръща в преследван – след среднощна катастрофа тя се събужда в колата на баща си далече от дома – някой друг се плъзва в ума й и този път тя е контролираната.

Освен, че разбира, че тя съвсем не е единствената с подобна дарба, Вий трябва да се справя и с положението си на мишена. На всичкото отгоре, тя се замесва в почти смъртоносен инцидент, оставил посегналия й преди години Скоч на смъртно ложе. Този път в него са замесени и нейни съученички и полицията започва да се навърта около тях. Нещата вкъщи също съвсем не са добре. Появява се отдавна забравената леля Лидия и някои от най-дълбоките тайни на баща й излизат наяве.

Вий трябва да разбере кой стои зад отвличането на тялото й, да се справи с потайната леля, която показва твърде голям интерес към тайните й, да уравновесява съученичките си и да държи полицията настрана докато разкрие какво всъщност се е случило в онази заветна вечер.

Джил Хатауей

Както и „Чужди очи“, „Чуждо влияние“ е съставена от два основни елемента – тийн-драмата и кримито/мистерията, които са продиктувани и свързани от свръхестествената дарба на Вий. В първата част момичето трябваше да открие възможностите си и да разкрие убийство – задача не чак толкова емоционално привързваща те към героя. Би било хубаво, ако извършителят е наказан, но за Вий и семейството й не би направило ни най-малка разлика, ако тя през цялото време си седеше вкъщи и плетеше на кука (освен може би някои психически терзания на младата героиня) – емоционалният заряд у читателя би останал на същото ниво.

В „Чуждо влияние“ обаче на карта е заложено много. Вий вече не може да се доверява на собственото си тяло – някой я използва и тя не може да се противопостави по никакъв начин. Една грешна дума от губещите контрол свидетелки на инцидента със Скоч и свободата й е застрашена – с всяка от тях трябва да се подходи индивидуално и много внимателно. Мистериозната леля застрашава най-съкровената й тайна да бъде разкрита – откриването на истината за нея може би ще остави дарбата й скрита. Ето тук вече може да се каже, че книгата те държи на тръни. Ще се справи ли Вий? Всяка нейна погрешна стъпка може да стовари лавина от разкрития върху главата й и да срине живота й. Момичето трябва да балансира върху острието на много остър нож, жонглирайки с няколко хич не малки проблеми наведнъж. Хатауей определено се е поучила след „Чужди очи“ и драстично подобрява крими елемента във втората част, като обратите в сюжета са по-смилаеми и вече определено може да се говори за съчувствие към главния герой.

За огромно съжаление обаче, колкото и увлекателно да е затрудненото положение на младата Вий, все пак „Чуждо влияние“ си остава на първо място тийн роман. Не можем да се разминем без любовните трепети и толкова съдържателни сцени като ходенето на кино. Няма да се оплаквам много обаче – определения от типа „Свеж и енергичен полъх в литературата за тийнейджъри“ са като неонов предупредителен знак за подобни изпълнения и все пак не трябва да се сърдим на краставичаря, че ни продава краставици. В този случай ще получите цял чувал плюс промоция малко корнишонки. С мъка на сърцето ще си призная, че Хатауей и тук има някои попадения. Историята на един определен герой може да засвири и по ръждясалите струни на сърцето на някой закоравял мъжага.

Едно е сигурното – „Чуждо влияние“ е стъпка в правилната посока за Джил Хатауей. Книгата бие по всички параграфи „Чужди очи“ и събужда надежда за нещо още по-добро от бъдещите изяви на американката.

Моята оценка:
История – 5
Герои – 4,5
Стил на писане – 4
Елементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 4
Степен на оригиналност – 4
Старание на автора – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5

Общ успех: Мн. добър (4,55)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |