7 от най-готините майки във фантастиката

Ако една майка прави всичко за сина си, тя е добра. За да е истински готина обаче, тя трябва да се бори с извънземни, роботи, магьосници, демони или някакви други свръхестествени същества, желаещи зло на човечеството, като същевременно е близка с детето си и симпатична на останалите. Вижте кои успяват.

Продължението на рода е една от най-важните човешки функции. Не е толкова лесно да я изпълниш обаче, когато си герой във фантастичен филм или сериал. Тук ще класираме седем героини, които най-много се доказват като добри майки, въпреки свръхестествените обстоятелства, които заплашват тях и децата им.

 

7. Клеър Литълтън, „Изгубени“

Клеър е в трудна ситуация, след като самолетът й е катастрофирал на мистериозен остров. Тя е не само изгубена, без удобствата на цивилизацията, обградена от ужасяващи чудовища под формата на черен пушек и куп ненормалници, но и бременна. На всичкото отгоре, островът явно има някакви тайни намерения към нея – тя е отвлечена, след това върната с изтрити спомени, заразена с вирус от имплантиран в нея чип, обладана от свръхестествена сила и какво ли още не. При всички гадости, които й се случват, тя успява да роди и да осигури на Арън сравнително нормален живот. Той е спасен и отведен в цивилизацията, докато майка му продължава да се мъчи на проклетия остров. Така и не се разбира идеята зад повечето от нещата, които и се случват, но Клеър определено се доказва като добра майка и, въпреки че всъщност е мъртва, успява да продължи своя род със здраво и хубаво момченце.

6. Ема Суон, „Имало едно време“

Ема Суон откликва на зова за помощ на малкия си син и се озовава в Сторибрук – градчето, където живеят всички прокълнати приказни герои, без спомени за миналото си. Тя бързо се привързва към малкия Хенри и остава там, за да му помогне, отказвайки се от досегашния си живот заради него. В края на крайщата, майчината любов не само спасява детето й, връщайки го към живот, но и разваля проклятието над всички приказни герои. На всичкото отгоре, Ема се справя доста добре като шериф, което й печели допълнителни точки за епитета „готина“.

 

5. Каси, „Хекс“

Каси е ученичка в провинциална гимназия-приют. По стечение на обстоятелствата тя се запознава с Дявола и се влюбва в него, при което забременява. Оказва се, че детето й ще бъде Антихристът – човекът, който ще унищожи света. Каси отлично съзнава всичко това, но така и не успява да се накара да го убие. В крайна сметка блондинката решава да се самоубие, за да сложи край на тежката си дилема, дори добре да знае, че решението й най-вероятно ще донесе края на човечеството. Е, не е най-умното възможно действие, но каква по-голяма отдаденост към сина си от това да го оставиш жив, дори да знаеш, че е зъл. Каси получава и бонус точки не само заради добрината си и това, че е много симпатична, но и заради разюзданото поведение когато е под влиянието на демон.

 

4. Моли Уизли, „Хари Потър“

Феновете на Хари Потър основателно харесват Лили Потър, която се жертва, за да спаси бебето си от смъртоносното проклятие на Волдеморт. Но от героите в историята трябва да споменем и Моли Уизли, майка на 7 червенокоси деца! Отглеждането на седмина евентуални бъдещи магьосници не е лесна работа, но Моли се справя повече от добре. Тя дава напътствия не само на своите деца, но и на техните приятели, и се превръща в истински звяр, когато трябва да ги опази. Нищо чудно магическите й способности да се оказват особено полезни и в кухнята и домакинската работа.

 

3. М2, „Затворникът“

Истинското й име в реалния свят не е известно, но в Селото тя се казва М2. Там тя прекарва дните си в сън, защото само така може да поддържа съществуването на този крехък свят. Именно в него живее и синът й, 1112. В реалния свят тя не може да има деца, поради което прекарва дните си в мъчителни усилия на съзнанието да поддържа изкуствения свят с нейния син. На практика, тя се отказва от живота си в реалността както и от този в Селото – с единствената цел да поддържа света и живота на измисления си син. Дори 1112 да не съществува реално, а да е част от подсъзнанието на М2 и съпруга й, животът в Селото се усеща като реален през 95% от времето. Това е най-доброто, на което М2 е способна и тя дава всичко от себе си и в двата свята, за да продължи живота на сина си.

 

2. Сара Джейн, „Приключенията на Сара Джейн“

Като бивша придружителка на Доктора, Сара Джейн винаги ще си остане малко замечтана и зареяна в облаците. Но когато съдбата стоварва на прага й Люк, генноинженирано момче-чудо, тя се заема с отглеждането му и се превръща в прекрасна майка. Тя не просто е готова на всичко, за да го предпази, не е и просто негова приятелка, с която той да може да споделя тревогите си, но е и защитница на Земята. Представете си дните ви да минават в приключения с извънземни и винаги да знаете, че жена като Сара Джейн е зад гърба ви. Дори да носи на плещите си сигурността на цялата планета, тя нито за миг не забравя сина си. Майка като нея определено прави живота по-интересен и забавен, но също толкова сигурен.

 

1. Сара Конър, „Терминатор“

Няма как Сара Конър да не е на първо място, с класи над останалите. Животът й се обръща с главата надолу когато зъл робот от бъдещето започва да я преследва, за да я убие. За щастие, на нейна страна е и Кайл Рийс, борец за свобода от бъдещето, един от последните оцелели хора. Той става баща и на детето й – Джон Конър. Съдбата на Джон е да бъде лидерът на съпротивата срещу роботите. Като такъв, той е и обречен да бъде постоянна мишена на машините от бъдещето. Ето защо майка му трябва бързо да се окопити, да се превърне от обикновена сервитьорка в истински боец, да запази живота на сина си и да го възпита достатъчно добре, за да го застигне отредената му роля в историята. Сара понася много жертви, но в крайна сметка се справя отлично. Джон Конър няма безгрижно детство, но оцелява и ръководи съпротивата, спасявайки много животи чрез делата си. Нищо от това нямаше да е възможно без адекватната намеса на Сара Конър.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
12 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Станимир Ставрев

Шшш към Изгубени само с добро! 😛

Иван Петков

Е на какво да сложи Фарскейп, Ерън роди в последния епизод – не я знаем каква майка е. Може да го остави на някоя умиротворителска детска градина да му промиват мозъка и да отпраши с Джон към някоя планета с плажове, кой знае 🙂

Камелия Христова
Aeryn

Петрее… Петре… до кога моето момче, ще те уча аз да не се занимаваш с ЛУДИ/ЗАРИБЕНИ фенове на Загубени? 😉
Много яка класацийка!!!! Само дето мисля, че 7мото място няма място изобщо тук и можеше да сложиш един Фарскейп там ама и така става 🙂 Иначе евала! Една от малкото, с които съм съгласна на поооочти 100%! 🙂 🙂 🙂

Петя Ивайлова
petia84

защото вождът Бен искаше да има идеално затворено общество на острова, а това не може да стане, ако няма деца – затова отвлякоха и Уолт. 🙂 Предполагам, че не са могли да осиновяват и да внасят с подводници, иначе щяха да си спестят много неприятности.

Петър Атанасов

Станимире, недей да се пенявиш толкова, не е като да ти казвам мнението си за първи път 🙂 В лост вики случките с Клеър бяха преразказани сцена по сцена и пак не станаха ясни гореизброените неща. Даже и там си признават накрая, че има 2 неотговорени въпроса, които също са включени в коментара ми. Не искам да се регистрирам във фен форум на загубени, искам ти да ми отговориш на въпросите, защото твърдиш че отговори има.

Колкото до зададените от теб въпроси – аз лично когато попадна на шантав остров и забележа, че някой има някакви отговори на въпроси, които ме касаят, ще отида и ще го попитам. Ако не иска да ми каже, ще намеря начин да го накарам. Няма да го следвам сляпо из гората и да гледам тъпо докато ми говори мистериозно. Когато искам отговори действам директно, докато не ги получа – не да се тръшкам по шубраците че съм си спомнил някоя травма от преди 10 години, няма да обикалям из гората поради същата тази травма, когато знам, че там обикаля чудовище от черен пушек, и може би, евентуално, на края на сезона да се сетя, че съм имал някакви въпроси в началото. Като се срещна с група хора, които са били на острова, ще ги накарам да ми кажат всичко, което знаят – защо са дошли, кога са дошли, какво им се е случило, какво са изследвали, какво са строили – абсолютно, абсолютно всичко. И смятам, че нормалните хора ще се информират за тези неща, преди да приемат непознати в групата си. И също така, когато става дума за това да се реши даден проблем, ще викнеш колкото можеш повече хора и ще им кажеш каквото знаеш – 2 глави мислят по-добре от една. Няма да им спестявам 90% от информацията, защото еди си кой можел да помисли еди си какво. Дали съм луд – еми всички са виждали черния пушек, всеки е видял по някой мъртвец, всички знаят, че на острова стават много странни неща и има много странни съвпадения. Ми значи едва ли точно моите приказки ще са най-странното на тоя остров.

Петя – за чипа и аз не си спомням – много неща не си спомням, защото сериалът беше претрупан с излишни събития, както и ти самата много добре го каза.

А всъщност за какво му беше на Итън бебето на Клеър? Не казвам, че на това няма отговор, просто не си спомням.

Локстър, предложи някоя друга яка майка 🙂 Клеър съм я сложил, защото беше една от малкото симпатични героини (докато не полудя). Сара Конър наистина бие всички с много по якост, включително и тази от сериала, не само тази от втория филм.

lokster

„Клеър Литълтън“?! Че какво й е „якото“ – психически нестабилна истеричка…
Изобщо, на повечето от изброените по-горе „яки“ майки, не виждам кое им е якото.
Сара Конър – признавам.

Петя Ивайлова
petia84

това с чипа за първи път го чувам – в Лостпедия ли го пише?? Преди около половин година гледах целия сериал за втори път, и не помня такова нещо – Итън отвлече Клеър, за да и вземе бебето – на острова има болест и жените, които са заченали там не могат да износят децата си (но Клеър не е от тях, а Сън не я хвана, защото не беше в напреднала бременност и роди извън острова). Държаха я упоена и я лъжеха, че приятелите и знаят къде е, не съм сигурна дали лекарствата на Джулиет имаха изобщо някаква роля – на нея и харесваше да мисли така… Алекс пусна Клеър, защото знаеше, че щом роди ще я убият.
Клеър беше отвлечена от Димчо (т.е. Смоуки), преобразен като баща и, вероятно в края на 4-ти сезон беше в нещо като транс и под негово влияние. Сигурно не е пътувала във времето , защото през цялото време е била с него – макар че наистина нма много логика, а също и втова, че бяха в къщичката на Джейкъб – предполагам, обяснението е, че я отстъпва на брат си понякога ?! :Р
Накрая беше леко побъркана отново заради влиянието на Дима – той я е настройвал 2 години срещу старите и познати, за да може да я използва като оръжие срещу Джак (братът, който я е изоставил) и Кейт (жената, отвлякла детето и). По-важното в случая е, че Клеър трябваше да пробуди у зрителя някакво силно дежа ву – тя е заела мястото на Русо като лудата, която си търси бебето.
Харесвам този сериал, но той наистина страдаше от прекалено драматизиране на незначителни неща (като разбитата статуя, „специалните“ умения на Арън и т.н.) – много от които бяха просто за да се натяга атмосферата.

Станимир Ставрев

Не сериала, а въпросите ти са глупави, Атанасов. В момента ме караш да ти преразкажа половината сериал само защото не си гледал внимателно.
Мистериите и въпросите си се отговарят стига да се опитваш да вникнеш в нещата. Ако толкова държиш да ти се отговори, регистрирай се в някой фен форум на Изгубени и попитай. Сигурен съм, че хора с повече свободно време от моето ще ти обяснят кое, как и защо.
До това дали героите са малоумни и алогични… явно е въпрос на вкус. За мен лично са едни от най-истинските образи правени в сериал, не знам какво нелогично намираш.
По въпроса за тайните също не виждам логика в твърдението ти. Попадам на остров с 47 други непознати от различни култури и раси и почвам да им говоря дивотии така ли? Хора от които завися, хора за които не знам нищо, просто ги виждам и почвам да с изливам душата това ли ти се струва логично? След това се разбира, че не сме единствените на острова, че има хора които не ни искат там, че има хора които се внедряват в групата ни и все пак продължавам да си изливам душата пред непознати и да им говоря как съм видял черен пушак да трепи хора и как ми се превиждат мъртъвци? Със сигурност ще направя най-доброто впечатление с подобни твърдения и определено няма да ме смятат за ненормален…

Петър Атанасов

Само като чета Лост-википедията и се смея 🙂 Дори в описанието на случващото се се вижда колко много филър-сцени има, и то само около Клеър (за която чета). Но въпреки че сцените са подробно описани, така и не разбрах доста неща:
1. Итън е отвлякъл Клеър в първи сезон уж за да й сложат чип, който уж да я пази от някаква болест (това го разбират в трети сезон). В последствие (о какъв шокиращ обрат) се оказва, че този чип всъщност носи друга болест, която Бен активира, за да може Джулиет да я излекува. А всъщност защо Итън й е сложил чип с друга болест?
2. В последната сцена преди изчезването на Клеър, тя се събужда и вижда баща си да държи бебето. Бащата тръгва нанякъде, Клеър след него, а бебето го оставят в храстите. След това я виждаме отново, където стои в бараката на Джейкъб и е мистериозно близка с Крисчън, също така много отнесена и неинтересуваща се от бебето си. Откъде идва това и какво е станало, за да я направи такава? Каква е целта на присъствието й в бараката? Приемаме, че оня шейпшифтъра се е направил на баща й, за да я прилъже – но с каква цел и какво прави с нея? Как се стига до появата й в бараката?
3. След това историята си продължава, мнозина прескачат напред във времето (но не и Клеър – а това защо??) и като я откриват изведнъж се оказва, че тя си е живяла сама на острова, а духът на баща й и/или мистериозният мъж в черно (така го пишат, явно си няма име) са я убедили, че Другите държат бебето й. И междувременно е полудяла, защото пак се е заразила с мистериозната болест (ах какво дежа вю и ах колко много мистерии се натрупаха). Та в крайна сметка какво е правила тя три години и как се е озовала от бараката в гората? И защо са й се случили всички тези неща?

Аз пак ще повторя, че за мен целият сериал е пълен с измишльотини и половината от започнатите идеи изобщо не са довършени. Удаваше им се да трупат напрежение и мистерия в началото, но те продължиха да трупат още и още, без да отговорят на нито един от старите въпроси, при което изгубих интерес и видях, че сценаристите са без ясна идея какво всъщност правят. Да не говорим, че всяка втора сцена е излишен филър, героите са малоумни и се държат алогично – колко мъки щяха да си спестят, ако просто не си стискаха смотаните тайни, но нее, трябва да се трупа съспенс, независимо колко абсурдно изглеждат героите.

Но както и да е, с теб никога няма да се съгласим за горния абзац – ти ще си повтаряш, че сериалът е гениален, а аз, че е тъп 🙂 Отговори ми само на горните 4 въпроса.

Мира
Pepper

Moли FTW 😀

Станимир Ставрев

Атанасов, много интересна статия. Малко обаче не съм съгласен с твърдението, че някои от идеите в „Изгубени“ свързани с Клеар не се били разбирали. Всичко се разбира, стига да гледаш достатъчно внимателно и да проверяваш lost.wiki за пропуски 😛