Отмъстители и Пазители с обща кауза

Ревю без спойлери на филма „Отмъстителите: Война без край“, по кината от 27 април.

След 10 години на филми в Марвелската вселена, които ни запознаха с най-различни супергерои и техни приятели и помощници, дойде кулминацията на цялата инициатива – Avengers: Infinity War, в който почти всички персонажи се обединяват в обща кауза – да победят най-големия и мощен злодей до момента, Танос. Доведеният баща / похитител на Гамора се е сдобил с ръкавицата, на която може да монтира шестте камъка на безкрайността. До момента има само 1, в началото на филма се сдобива с втория. Дали нашите герои ще успеят да го спрат преди да попълни комплекта докрай? Ще бъде ли вселената отново спасена и на каква цена?

За съжаление, не мога да разкрия нищо повече от сюжета, защото всичко би било спойлер. Важното е, че това е филм за феновете на Марвелската вселена (че и на комиксите, не само на филмите), така че е добре да сте гледали доста от тях, за да го оцените напълно. Задължителни са „Отмъстителите“, „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, „Пазители на галактиката“, „Първият отмъстител: Войната на героите“ (тоест Captain America: Civil War) и „Доктор Стрейндж“. Сюжетът продължава директно след пост-кредит сцената на „Тор: Рагнарок“, в която Тор, Локи, Хълк и оцелелите асгардци, пътуващи в космоса към новия си дом, се срещат с кораба на Танос. Останалите супергерои не правят нищо важно към този момент, но един по един ще бъдат събрани, когато новата заплаха им се разкрие.

Продължителността на филма е два часа и половина (повече, ако чакате пост-кредит сцената след края на всички надписи) и в началото дължината определено се усеща. Сценарият прави каквото може, за да вкара всички персонажи в историята, малко по малко, с необходимото внимание, без нито един от тях да бъде несправедливо пренебрегнат. При толкова много герои, определено трябва да сте голям фен на всички тях, за да се кефите през цялото време. Но дори и с такова дълго времетраене и толкова старание никой да не бъде ощетен, пак няма достатъчно възможности за подготовка на силен емоционален резонанс при драматичните моменти. Сюжетът е достатъчно богат на такива, което му прави чест, защото е рядкост за Марвел и така наистина се усеща като кулминация, край на сезона от сериала, но му трябва още малко, за да ги направи наистина значими и трогателни. Феновете ще успеят да ги усетят, защото познават героите достатъчно добре, но по-слабо заинтересованите зрители, които ходят на тези филми просто ей така, от дъжд на вятър, едва ли ще се трогнат особено. Вероятно и те ще забележат някои претупани моменти без ясна мотивация на героите, които биха могли да бъдат спасени с по 1 минута екранно време за обяснението им, но ще ги простят, защото са фенове. Но вие, ако от всичко до момента сте си направили труда да гледате не повече от 1-2 филма (и те не са Пазители на галактиката 1 и 2), то „Война без край“ не е за вас.

Никога не съм крил, че Пазителите на галактиката са ми любимата част от Марвелската вселена, да не кажем с класи над всичко останало и единствените, за които наистина ми пука. Основното ми притеснение за „Отмъстителите: Война без край“ беше да не се окаже, че Питър Куил и компания ще бъдат принизени до епизодични появи, поддържащи земните супергерои. Слава богу, не е така. Повече от половината филм се развива не на Земята, а в космоса, като през повечето от това време има и поне по един пазител на екрана, и то равнопоставен на останалите. Джеймс Гън не присъства в надписите като един от сценаристите, но е известно, че той е писал репликите на своите персонажи, докато братята Русо са развивали основната история и отмъстителите. Не знам дали това усещане се дължи на моето отношение към различните герои, но според мен разликата определено си личи. Сцените на отмъстителите стават, без да впечатляват, както винаги, докато сцените на пазителите са брилянтни, отново както винаги. За съжаление, чистата продукция на Джеймс Гън е кратичка, и начинът, по който се развива историята на неговите герои по-нататък, вероятно не е измислен от него, но все пак около 40% от Avengers: Infinity War може спокойно да се нарече Guardians of the Galaxy vol. 3 (или 2.5) и това е най-доброто, на което можех да се надявам.

Би трябвало да знаете, че догодина по същото време ще очакваме Отмъстителите 4 (все още си няма заглавие, вероятно за да не се изпусне някой спойлер). Той ще бъде директно продължение на „Война без край“, дори снимките му са били заедно с тези на сегашния филм, така че можем да очакваме същото доста прилично качество от него. Това може да породи у вас притеснение, че Infinity War ще завърши с едно голямо „Следва продължение“ и няма да има никаква завършеност. Спокойно, не е точно такъв случаят. Очевидно сюжетът плаче за продължение и ще получи такова, но и сам по себе си филмът е достатъчно завършен. Същевременно, финалът му променя много неща и мащабите му наистина са вселенски, така че ще е интересно да видим дали ще има отзвук в следващите филми и сериалите (поне „Агентите от ЩИТ“). Преди четвъртата част ще видим „Ант-мен и Осата“ и „Капитан Марвел“. Последната ще се включи и в „Отмъстителите 4“, където ще играе много важна роля, а за първите двама не е сигурно дали ще служи за разпускане на напрежението или също ще бъде важна стъпка към големия финал (и същевременно начало на новия сезон от сериала).

И така, ако сте фенове на Марвел-вселената, можете да бъдете спокойни – Avengers: Infinity War напълно ще задоволи вашите очаквания, че и отгоре. Някои го наричат най-добрия филм на Марвел досега. Определено за него са положени най-много усилия, не е пресилено да се нарече кулминация на поредицата. Ако се интересувате само от някои герои, а за други не ви пука особено, пак ще останете доволни, защото всички действащи лица получават адекватна роля, която е достатъчна, за да оправдае билета ви за целия филм. Ако пък просто гледате от време на време, използвайте повода, за да си попълните пропуските, поне в списъка от задължителни филми по-горе, или се насладете на обичайното високо ниво на отлично направени битки и визуални ефекти, време за шегички и развлечение, каквито вече очаквате. Макар да не е феноменален и идеята да се наблъскат десетки герои в една лента да е ограничаваща в някои аспекти, филмът е добър и си струва.

 

Моята оценка:
История – 5+
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5+
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Обща оценка: Мн. добър (5.48)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Динко

този път режисьорите се изложиха много и са една група прости и все едно искат да ги мачкат и да ги плюят няма как злото да побеждава доброто да си сложат миризливия сценарий отзад

Rin

Повече от добре беше филмчето, балансирано и свежо.

Иван Стамболийски

Avengers: Infinity War (българското заглавие е безумно) е феноменален пример за това как 10 години се отплащат и всичко работи като по вода. Най-важното всеки един от героите получи много добро екранно време и всичко беше в един идеален баланс. Танос беше злодей от класа, най-добрия изграден злодей във вселената на Марвел, направо няма търпение за следващото му появяване. Емоционалното ниво на филма беше връх, имаше толкова силни моменти, че се чудиш това филм на Дисни ли е, или нещо повече. Това са най-приятно прекараните ми часове докато гледам филм на от MCU защото тук нямаше слабо.

Славяна

Изгледах го и съм в шок – трябва да чакам ЦЯЛА година, за да разбера какво ще стане след това..

Славяна

Щом го сравни с Пазителите, леко ми потъна ха гемиите…

Петя Ивайлова

Има нещо в походката…

Nedev88

Само на мен ли Танос напомня на Бойко Борисов по физиономия и движения?😆😅