Отново в Джурасик света

Ревю на филма „Джурасик свят: Господство“, вече по кината.

Трбва да призная, че съм няма да съм обективен. Аз харесвам „Джурасик парк“. Да, даже след рибуута. Бях учуден, че ще има още един. Трябва да призная, „Джурасик свят: Господство“ е най-добрият от новите. Може би защото връщат любими герои от оригиналната поредица, или защото има от всичко по малко. Нека да видим…

Сюжетът започва 4 години след трагедията на остров Нублар и освобождаването на динозаврите в дивата природа на останалия свят. Развива се като странен уестърн, където Клеър Диъринг (Брайс Далас Хауърд) спасява динозаври от нерегистрирани ферми, а Оуен Грейди (Крис Прат) лови на кон и с ласо стадо паразавролофуси без някаква определна причина. Звездата двойка след приключенията си се прибира към дома, където заедно отглежда клонинга на Шарлът Локууд, Мейси. Продължавайки с мотива за отцепване от цивилизацията и под предлог да предпазят неофициално осиновената им дъщеря от недоброжелателни изследователи, домът им е насред гората в изостанал индустриален район в Невада. Като всяко семейство с тинейджъри, главният представен конфликт в началото е до каква степен най-младият член има право да излиза навън сред хора.

След това бързо действието се пренася в тексаски житни поля и близката им ферма, където гигантски скакалци нападат посевите. Тук срещаме и Ели Сатлър (прекрасната Лора Дърн), която разследва био- и генноинженерната компания „Биосин“, чието порфолио включва и изследване динозаври и събирането им от всяко кътче на света в специална долина в Северна Италия. В последствие Ели Сатлър се среща с Алън Грант и с покана от Иън Малкъм отиват да разследват на място „Биосин“ в лабораториите им насред новообразуващия се динозавърски хабитат.

От друга страна любопитната Мейси бива намерена и отвлечена, а странното семейство се втурва да я спасява.

Тези две на пръв поглед несвързани линии услужливо, но не натрапчиво, се сливат в една по средата на филма. Налага се и тихичко да се пропуснат някои нелогични решения и пропуски на режисьора като например:

  • защо през зимата се горят одеяла навън, докато героите уж зъзнат;
  • защо всички врати са отворени на дървената къщурка, когато топлината е толкова ценен ресурс;
  • кога стана лято и колко време е минало от началото до края на филма…

Друг минус е, че филмът е пуснат за 3Д, като лично аз не видях да има смисъл от това. Особено предвид, че много филми почнаха отново да се правят 2Д, за да не тормозят очите и бюджета на зрителя излишно.

Въпреки тези основни минуси, лентата има много плюсове:

  • прекрасни екшън сцени, които ме накараха да тръпна с очакване всеки следващ миг;
  • забавни шеги и намигвания;
  • стряскащи сцени, на които всеки хорър би завидял;
  • драмата, лека и сладка като малинов мус.

И основният плюс на филма – динозаврите. Можем да видим стари познати видове, иконичния Тиранозавър, а и някои други разновидности, пресъздадени според най-новите проучвания. Екипът не е разчитал само на компютърни графики – някои модели са видимо механични, специално за филма. Спрямо вече създадения канон може да видим някои въздушни, сухоземни и водни видове. Като сухоземните са във фокус особено гигантозавърът, тиранозаварът, терицинозавърът и други големи хищници. Няма как да не се пропусне и любимката на всички Блу.

От гледна точка на послания, макар и злодеят да не бе представен пълнокръвно, те се фокусираха главно върху последствията от човешката дейност върху природата и в частност върху тази, от която зависим самите ние – храната. Втората силна тема застъпва въпроса за семейството и на какво разчитат връзките, за да бъдат устойчи във всяка ситуация. Обобщено на английски – nature vs nurture (природата или отглеждането е по-силно). Отговорът на филма? И двете, защото зависи от контекста.

Актьорите прекрасно влизат в ролите си и нищо чудно предвид съзвездието, което се е струпало. Учудващо е, че филмът, макар и предвидим със значителни дози фенсървис, е изключително приятен за гледане и емоционално затрогващ, но не и разтърсващ. Сценарият и режисурата са на ниво по-високо от миналите два филма.

Jurassic World: Dominion наистина господства над новия франчайз и макар историята да се усеща завършена, аз нямам търпение да ме придърпат към киносалона за още една доза динозаври.

 

Моята оценка:

История – 5
Герои – 6
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Обща оценка: Отличен (5,55)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

Радвам се, че филмът се е харесал на някого, но за мен е разочарование. Този франчайз винаги се е основавал на глупави решения, ненужни компромиси и т.н., така че накрая очакваш да видиш анархия и геноцид. А те ни занимават със скакалци и ненужни герои, че даже хора и динозаври заживяват в симбиоза. Може би най-скучния филм от всички шест.

История – 3
Герои – 3
Режисура, ефекти и актьорска игра – 3.50
Eлементи на изненада – 2
Теми за размисъл – 2.50
Емоционален заряд – 2
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 6 (ако не броя сценаристите и директора), иначе 4.
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Среден 3,28