6 коментара
Terry Pratchett (col) c Robin Matthews.JPG

Почина Тери Пратчет

Създателят на „Истории от Света на Диска“ вече върви със Смърт към черната пустиня.

Днес светът изгуби един от най-ярките си творци – сър Тери Пратчет. Майсторът на фентъзи жанра и хумора е починал сутринта след дълга битка с рядък вариант на Алцхаймер. Той е бил заобиколен от семейството си, а до него е спяла и котката му. Новината беше съобщена по Туитър профила му от мениджъра му и дъщеря му, Риана, която също е писател. Първият туит представлява покана от Смърт, герой от книгите му: „НАЙ-НАКРАЯ, СЪР ТЕРИ, ТРЯБВА ДА ВЪРВИМ ЗАЕДНО.“ По-нататък се казва: „Тери хвана Смърт под ръка и го последва през вратите към черната пустиня под безкрайната нощ.“ Последният туит гласи просто „Край.“

Пратчет е известен най-вече със своята поредица „Истории от Света на Диска“, в която има над 40 заглавия. Този свят е плосък, има свои собствени физични закони, в които е здраво преплетена магията, и се носи из вселената на гърбовете на четири огромни слона, стъпили на свой ред върху Великата костенурка А`Туин. В книгите на Пратчет има много хумор, но и много мъдрост, поднесена по забавен начин. Уникалният му стил го направи най-продаваният британски автор на всички времена (докато не се появи Дж. К. Роулинг) и му донесе званието Сър за особени заслуги към развитието на литературата през 2009 г. Феновете му по целия свят са закупили над 85 милиона екземпляра от книгите му, но е 100% сигурно, че това число ще продължава да расте, а творчеството му ще остави дълготрайна следа върху литературата за дълго време, може би дори завинаги.

Discworld-Terry-Pratchett-Turtle-Elephants-Space-Movie-Fantasy-1024x1280

Вероятно най-известният му цитат е следният: „Фентъзито е като велоаргометър за мисълта. Не може да те отведе никъде, но тренира мускула, с който може да стигнеш навсякъде.“

Първият роман от поредицата „Истории от Света на Диска“ излиза през 1983 г. – „Цветът на магията“, и започва историята на нескопосания магьосник Ринсуинд (и вечно придружаващия го багаж, тупуркащ с десетките си крачета зад него). Могат да се обособят 8 сюжетни линии в Discworld, като всяка от тях има свои собствени главни герои (които често се появяват и в други книги). Освен Ринсуинд, емблематични персонажи са капитан Ваймс и градската стража, Баба Вихронрав и вещиците, Смърт (с внучката му Сюзан и верния му придружител Смърт на мишките), магьосниците от Невидимия университет, Мойст фон Липвиг и Тифани Болежкова.

pratchet

Магията и магическите същества са неразделни от хората в Света на Диска. Повечето имат свои територии и общности, подчинени на различни обществени и морални норми и правила, носители на различни общи характеристики – вампири, джуджета, тролове, върколаци, елфи (които са много зли!) и т.н. Почти всички обаче живеят заедно в космополитния (и доста зле миришещ) мегаполис Анкх-Морпорк, управляван с железния юмрук на Лорд Ветинари.

Светът на Диска е толкова богат и интересен, че няма как да се опише накратко. Малцина притежават таланта да изграждат такива богати и сложни вселени, а още по-малко пък да ги развиват с течение на десетилетия и в толкова много книги (средно по 2 на година). Сър Тери Пратчет беше гений, накарал не един или двама да се замислят за света и живота, докато плачат от смях на ироничните му коментари и шеги, разпръснати из повествованието. Ако има Отвъден свят, той със сигурност е станал по-забавен сега, когато той е там.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата