Прераждането на кинофантастиката

Обзор на най-добрите фантастични сериали от последните 30 години.

*Статията е от Алманах ФантAstika 2018, който може да се поръча през сайта на Човешката библиотека.

Предишните си обзори за фантастични сериали винаги започвах с уговорките за това колко се е изменил този вид кинотворба през последните години и как истинското развитие на кинофантастиката става именно тук, а не в игралните филми, които робуват предимно на специалните си ефекти.

Това вече не е необходимо, защото дори най-консервативните критици започнаха да говорят за революцията на качеството в сериалите, а появата на водещи артисти в тях е показателна. Само у нас все още има хора, които по инерция слагат знак за равенство между НФ сериалите и латиноамериканските и турски сапунени опери.

Затова, като фантаст, ще си позволя един мисловен експеримент: Стара моя мечта е да създам специален киносалон, където да се прожектират избрани епизоди, представящи сериалите, по една или друга причина пропуснати от любителите на фантастиката. Три-четири епизода, след като се изрежат от тях началните и крайните надписи, спокойно могат да се вместят във времето на един нормален двучасов филм. Някои епизоди по изключение би било добре да се премонтират с премахване на разводняващи сюжетни линии. Да не забравяме, че задължителното време на епизода караше някои режисьори да вкарват „метраж“ от малозначни събития… Тук ще игнорирам свръхнашумели зрелища като „Игра на тронове“, не само защото тях ги знаят всички, а и защото смятам за ненужно реставрацията на средновековния феодализъм да се пробутва за фантастика.

Ще тръгнем от преддверието на 21. век, когато НФ сериалът започна да излиза от наивния си период и да става истинско изкуство.

 

И така, дами и господа, отваряме вратите на виртуален салон „Кинофантастика“!

Сериали, започнали през миналия век

 

Star Trek / Стар Трек

Сериалът Стар Трек е фундаментално явление в кинофантастиката като цяло. Започнал от 1962 г. като личен проект на Джийн Родънбери, той създаде нови еталони, където човешкият разум победоносно извършва своята познавателна експанзия във Вселената. И ако първият цикъл сезони Star Trek TOS (1966-1969) носи белезите на наивност и нискобюджетна реализация, то следващият Star Trek: The Next Generation (1987-1993) се превърна в истинска киновселена, в която е премахната властта на парите и експанзията на познаващия разум е главният мотив. Едва ли има съвременен човек, който да не е гледал поне няколко епизода от първия или втория цикъл. Затова представянето на тези визуални романи трябва да бъде чрез подборки от епизоди, портретиращи централните герои на епоса.

* По един филм от:

Star Trek: The Next Generation / Стар Трек: Следващото поколение (1987-1993)Жан-Люк Пикар. Гологлавият капитан на „Ентърпрайз“ е изграден изключително релефно във въпросните близо 200 епизода, така че тук трябва да се включат най-определящите: този, в който Пикар изживява един цял живот в рамките на изчезнала цивилизация, този, в който е пленен от боргите и асимилиран от тях, после пленен от кардасианците и инквизиран, за да се пречупи. Подборката разкрива Жан-Люк като истински човек на бъдещето, носител на ценностите на разума.

Star Trek: The Next GenerationДейта, създателят му и неговите братя. Сериите, разкриващи характера и постепенното превръщане на робота Дейта в пълноценна човешка личност, до ролята му на професор в края на сериала. Сложните отношения на изкуствения човек с неговия създател и „братята“ му – кибернетични аналози, приели други ценностни системи.

Star Trek: The Next GenerationУорф и клингоните. Съдбата на полуклингона Уорф и неговите отношения с клингонската цивилизация, ролята му на посредник между тях и човечеството. Моралните избори на Уорф.

Star Trek: Deep Space Nine / Стар Трек: Дълбок космос 9 (1993-1999) цивилизацията на Куарк. Дребният дългоух ференги, отначало замислен като комичен персонаж, е превърнат в главен герой, предназначен да върне ролята на парите и печалбата в прекалено утопичната вселена на Родънбери, където ценностите на капитализма са подложени на съмнение. Куарк е носител на една комерсиализирана цивилизация, където материалната изгода е превърната в идол. Особено интересни са опитите да се изгради образът на майката-бунтарка, възстановяваща достойнството на жените в тази култура.

Star Trek: Deep Space Nineсъдбата и любовта на метаморфа Одо. Този герой, представляващ единствен екземпляр от непозната цивилизация, който има метаморфна същност (може да приема всякакъв телесна форма), е подложен на изключителни нравствени изпитания, когато неговите съграждани се появяват като врагове на земляните. Проследяват се любовните му терзания, свързани с бейджорката Кайра, и самоопределението му като човек-мъж.

Star Trek: TNG + Voyager / Стар Трек: Вояджър (1987-2001)свръхцивилизацията Кю и земляните. Обединение на епизодите от „Следващото поколение“ и „Вояджър“, в които се проследява появата, конфронтацията и развитието на контакта между човечеството и свръхцивизацията на Кю. Особен акцент върху епизода, където Кю провеждат съд над човечеството за определяне на неговата разумност.

Star Trek: TNG + Voyagerвъзход и падение на боргите. Обединение на епизодите от „Следващото поколение“ и „Вояджър“, в които се проследява появата, конфронтацията и финалната битка на човечеството с боргите. Една истинска драма на избора между богатото човешко многообразие и асимилационното безличие на киберматрицата.

Star Trek: Voyager (1995-2001)животът на „7 от 9“. „Седма от матрица девет“ е човешко момиче, пленено от боргите като дете и израснало със самосъзнание на киборг. Проследяваме бавното очовечаване на младата жена и ролята ѝ в контакта с другите поробени от боргите форми на разум. Една от най-емоционално разтърсващите истории в Стар Трек.

 

The Outer Limits / До краен предел (1963-1965, 1995-2002)

Този на два пъти подновяван сериал представлява екранизации на отделни разкази от писатели-фантасти. Повечето са малобюджетни реализации с подчертано дидактичен тон, но могат да се съберат епизоди за:

* Един силен монтажен филм предимно от сценарии на Теодор Стърджън и Харлан Елисън.

 

Babylon 5 / Вавилон 5 (1994-1998)

Каквото и да кажем за този респектиращ кинороман от 110 епизода, все ще е малко. Творецът му Майкъл Стражински е успял да изгради непрекъснат развиващ се киносвят в продължение на 5 години. Сериозен принос към социално-фантастичното моделиране на света му има и писателят Харлан Елисън, който според мен тук се проявява по-задълбочено и мащабно, отколкото в своите „Опасни видения“. За да се представи пълноценно тази творба, задължително е да се монтират по един филм от всеки сезон, без игралните филми, които са по-слаби от сериала.

* Пет филма, по един от всеки сезон.

 

Sliders / В съседното измерение (1995-2000)

Сериалът е пробив в темата за паралелните светове. Героите скачат от измерение в измерение, където срещат различни реализации на американската и световната политико-историческа реалност. Въпреки многото недостатъци на сценариите могат да се сглобят поне три изключително добри монтажни филми от тези модели. Сериалът е подкрепен от яркото актьорско присъствие на Джон Рис-Дейвис.

* Три монтажни филма.

 

Stargate SG-1 / Старгейт (1997-2007)

Този десетилетен кинопроект надживя себе си и стана емблематичен. Концепцията му страда от философски инфантилизъм при опита да се съчиняват свръхцивилизации и космически злодеи. Но главният успех са четиримата герои от екипа на SG-1, начело с ярката астронавтка полковник Картър, в чийто образ Аманда Тапинг изгради визията на истинска „космическа жена“ – еманципирана и интелигентна. Именно харизмата на тези четирима направи възможен десетгодишния живот на сериала.

* Препоръчвам четири-пет епизода без присъствието на нелепите „гоа-улди“ и където характерите и отношенията на героите са максимално разкрити или където правят контакт с наистина оригинални цивилизации (напр. „пантомимиците“ и „подводния разум“).

 

Lexx (1997-2002)

Макар и в пародиен стил, сериалът Лекс представлява ярко явление в света на кино-фантастиката. Авторите са се постарали да проиграят в сатиричен или абсурдистки план повечето от шаблоните на космическата фантастика. Особено находчиви са карикатурните главни анти-герои натоварени с гротескната функция да реагират на космически предизвикателства, които изобщо не са в ценностната им система.

* Препоръчвам един монтажен филм от най-значителните епизоди.

 

Seven Days / Седем дни (1998-2001)

Незаслужено забравен сериал за пътуване във времето. Американското правителство е успяло да свали от НЛО-то в Розуел уникална технология за скок във времето, но само до седем дни назад. Един провинил се офицер се оказва единственият издръжлив към такива скокове човек и е използван за корекции на събития от глобален характер (катастрофи, атентати и др.). Остроумният сценарий и респектиращата актьорска игра го извеждат далеч над предшестващите „тайм“ сериали като „Тунел във времето“ и „Квантов скок“.

* От трите сезона могат да се направят три чудесни филма чрез изрязване на някои досадни повторения.

 

Now and Again / От време на време (1999-2000)

Този сериал, създаден на границата между хилядолетията, се отличава с изключително художествено майсторство. В него участват не само именитият „Флинтстоун“ Джон Гудман, но и изненадващо добър ансамбъл на останалите актьори. Специални постижения има в сценария – интелигентен и остроумен. Сюжетът е построен върху идеята за трансплантация на мозък от загинал при инцидент човек в ново тяло, създадено с уникални биотехнологии. Ето фрагмент от диалог между главните герои:

„– Е, а ще мога ли да летя като Супермен?
– Мистър Уайзман, през последните шест месеца проведохме върху вас редица сложни операции, може би най-уникалните, които са правени досега в историята на медицината. В тялото ви са инжектирани повече от седемстотин експериментални и бих казал многообещаващи хормона, стероида и ваксини, които са разработени специално за вашия случай. Споменавам всичко това, защото ме е срам да си призная, че по време на тези операции, имплантации и тестове, някои – успешни, някои – не съвсем, на никой от нас просто не му дойде на ума да завре ракета в задника ви!…“

Дълбоко засекретен държавен медицински институт иска от своя пациент да стане тайно оръжие на системата, докато самият пациент иска само едно – да се върне при любимите жена и дъщеря, които са смисълът на живота му. И докато изпълнява заданията на правителството, той ще търси начин за това.

* Сериалът има само един сезон, но той е напълно достатъчен да се насладите на подборка от четири епизода, разкриваща историята и драмата на героя.

 

Farscape / Фарскейп (1999-2004)

Един различен сериал, както с кукленото присъствие на „Джим Хенсън студио“, така и с доброто антропологично и социологично моделиране на космическите култури. Землянин, случайно пропаднал през червеева дупка в друг край на Галактиката, се оказва арбитър в една галактическа война между „миротворци“. Той трябва да открие истинската формула на омиротворяването. Сериалът е достатъчно популярен, нужни са само припомнящи епизоди с най-ключовите морални конфликти.

* Пет филма, по един от всеки сезон + пълнометражният „Войната на миротворците“.

 

 

Сериали, започнали през първото десетилетие на този век

 

Star Trek: Enterprise / Стар Трек: Ентърпрайз (2001-2005) – създаването на федерацията

Това е четвъртото продължение на легендарния сериал. Представлява „прикуел“ към основния цикъл, капитан е предшестващият (преди Кърк) ръководител на „Ентърпрайз“, изпълнен от артиста Скот Бакула. За разлика от другите този цикъл продължи само четири сезона, но в тях има един изключително силен акцент – създаването на Федерацията на разумните цивилизации. Той ще бъде в центъра на монтажния филм, защото е истински апотеоз на побеждаващия вселенски разум.

 

Firefly / Файърфлай (2002)

Сериалът на Джос Уидън, който стана култов с качествата си на космически уестърн и с дългогодишната битка на феновете му за неговото продължаване. Тук универсалният талант на Уидън е разгърнат в пълна сила. Екипажът на звездолета „Светулка“ и планетите, които той посещава, станаха еталон за такъв вид приключенски сериали.

* Поне два концентрирани игрални филма могат да се направят без затруднение от 14-те съществуващи епизода. Но без игралния филм, заснет по-късно, който се оказа неудачен.

 

Odyssey 5 / Одисей 5 (2002-2003)

Този оригинален сериал е личен проект на артиста Питър Уелър, който игра в много други фантастични филми. Сюжетът е фокусиран върху екипажа на совалка с пет души, която, излитайки в околоземното пространство, става свидетел на необяснимото избухване на Земята. Представител на свръхцивилизация връща героите няколко месеца назад във времето, за да се опитат да спасят човечеството. Според мен причината да бъде прекъснат на 20. епизод е дразнещата операторската работа „от ръка“, която намаля ефекта от истински оригиналните идеи.

* Единственият сезон не е завършен логически, но може да се монтира добър филм от автентичните концепции, представляващи хибрид между космическа и киберпънк фантастика.

 

John Doe / Джон Доу (2002-2003)

Този експериментален сериал на режисьорката Мими Ледър с главна роля на знаменития Доминик Пърсел разкрива драмата на човека, който знае всичко за всички, но не и своето минало и произход. Интересно е показана трагедията на „абсолютното знание“.

* Един монтажен филм.

 

Jeremiah / Джеремая (2002-2004)

След огромния труд по „Вавилон 5“, Майкъл Стражински заснема този много по-скромен, но не по-малко задълбочен сериал. Постапокалипсис, предизвикан от болест, отнела живота на всички полово зрели човешки същества. Останали са само децата, които тук вече са порасли и наближават 30-те. Всеки епизод е нравствена притча с двамата герои – бял и черен, които пътуват по опустошения свят и се мъчат да помагат на всеки срещнат. Нищо подобно на приключенските клонинги а ла „Лудият Макс“. Само деликатна чувствителност и стремеж към запазване на човещината.

* Поне три филма от двата сезона.

 

The Dead Zone / Мъртвата зона (2002-2007)

Започнах да гледам този сериал с голямото подозрение, че ще бъде безкрайно разтягане на дъвката от едноименния роман на Стивън Кинг. Оказа се обаче, че сценаристите му са талантливи хора и достойни продължители на сюжетните идеи, много от които успяха да качат на ново ниво! Превъзходен кастинг и актьорска игра. Колко само струва проникването във възможното виртуално бъдеще на САЩ, където е победил сенаторът-фашист!

* Поне три филма от петте сезона.

 

Battlestar Galactica / Бойна звезда: Галактика (2003-2009)

Едва ли има любител на фантастиката, който не е гледал поне някои епизоди от този сериал. Препоръчвам един монтажен филм от епизодите, в които се поставя въпросът за етическия избор на разумното същество, независимо дали то е изградено от биологичен или кибернетичен материал. Игнорираме религиозния финал!

 

Stargate: Atlantis / Старгейт: Атлантис (2004-2009)

Сикуел към основния Старгейт сериал. Открит е портал към друга галактика, където човечеството прави нова колония в намерения там град Атлантида. Този цикъл също носи недостатъците на първия; тук злодеите са вампироподобни същества-хищници, почти толкова нелепи като „гоа-улдите“. Но си заслужава представянето заради харизматичните герои, след които забелязваме бъдещата звезда Джейсън Момоа („Конан“, „Акваман“). Особено интересна е появата на дъщерната цивилизация на „репликаторите“, която се опитва да изгради човешко общество от нечовешки материал.

* Три монтажни филма от петте сезона.

 

Charliе Jade / Чарли Джейд (2005)

Този сериал е уникален по няколко причини. Първо, това е южноафриканско-канадски проект; второ, научнофантастичната концепция за трите паралелни свята, свързани екологически, не е често срещан сюжет; и трето, яростната антикорпоративна позиция на сценаристите направо впечатлява. Щях да кажа, че това е ярко явление на социално-политическата НФ, ако не беше един недостатък на реализацията: режисьорът, изглежда, е побъркан на тема „ноар“ , сериите са заснети в отровносинкава цветова гама, накъсан асоциативен монтаж, безкрайни и оплетени ретроспекции, задкадрови монолози, тягостни повторения и загадъчно мистичен финал.

* Един монтажен филм

 

Surface / На повърхността (2005-2006)

Този сериал, макар само един сезон, според мен е задал тона на сериалите от новото хилядолетие. Напълно оригинален сюжет, разгръщане на епизодичните герои, радикални промени на социалната реалност. Идеята се върти около създадените в тайни държавни лаборатории подводни същества, които са способни да променят самата геофизическа реалност. За пръв път в сериал, изглеждащ като „семеен“, се допуска пълна промяна на действителността – потопени градове, хората са по покривите, а между тях плуват новите господари на Земята. Подборката задължително да съдържа чудесните подводни снимки, които не отстъпват на тези в „Бездната“ на Камерън.

* Един монтажен филм.

 

Medium / Медиум (2005-2011)

Според сценаристите този сериал не е фантастичен, а биография на известна медиумка, разкрила над 600 престъпления за прокуратурата на Финикс. Но нейните разследвания изглеждат толкова фантастични, че спокойно можем да ги поставим в тази панорама. Прекрасната актьорска игра на Патриша Аркет и талантлив сценарий правят 7-сезонния сериал истинско явление в психологическата фантастика. В представянето му задължително трябва да влезе историята със загиналия следовател, продължил разследването си като призрак.

* Поне три монтажни филма.

 

Supernatural / Свръхестествено (2005-2018)

Един от най-дългоживеещите (13 сезона) фантастични сериали, изградени върху мистични митове и градски легенди. Моята подборка би включвала епизоди, в които героите попадат в ситуации и реалности със социално сатиричен контекст: разговорът с г-н Смърт; лагерът на фентъзи фенове, където се е настанила истинска фея; внедряването на героите в корпоративна сграда, обладана от призрака на основателя ѝ; срещата с Бога, който е зарязал Вселената, за да си пише мемоарите.

* Един монтажен филм.

 

Doctor Who / Доктор Кой (2005 – )

Какво да кажем за този сериал, което вече да не ви е известно? Той започва още през 1963 г. и преживява много стилови и актьорски промени. Мое убеждение е, че именно в последните му цикли художественото ниво става адекватно на световната му слава.

От всеки сезон от 2005 година насам с участието на всеки нов Доктор, особено тези епизоди, в които се среща с велики творци – Шекспир, Ван Гог, Реноар и др. –

* По един монтажен филм

 

Day Break / На разсъмване (2006-2007)

Построен върху класическия сюжет за повтарящия се отново и отново един и същи ден, в който може да се постъпва по различен начин. От единствения сезон може да се сглоби

* Чудесен монтажен филм, разкриващ главните поврати на хроноклазма.

 

Kyle XY / Кайл ХY (2006-2009)

Шедьовър на педагогическата фантастика! Сериалът изгражда харизмата си както върху уникалното присъствие на младия главен изпълнител, така и чрез прекрасния сценарий и режисура. 15-годишен младеж е намерен в гората гол и с пълна амнезия. Настаняват го в семейството на психоложка, където вече има двама непокорни тийнейджъри. Младежът се учи с огромна скорост на всичко – не само знания, но и навици за социално общуване. Как да разговаря с хората, как да лъже, да прикрива истинските си намерения и т.н. През това време от лабораторията, чийто ембрионален експеримент е той, се опитват да го намерят и употребят за своите цели.

* Три филма, по един от всеки сезон.

 

Heroes / Герои (2006-2010)

Големият пробив на Тим Кринг. Хора със свръхспособности съществуват сред нас от десетилетия. Едно поколение вече е забогатяло и контролира обществото, но друго, по-младо, се задава „отдолу“ и се опитва да бъде вярно на морала си и да е полезно на хората. Неизбежният сблъсък идва и той ще е безмилостен.

* Три филма.

 

Torchwood / Торчууд (2006-2011)

Този „прикуел“ към „Доктор Кой“ за разлика от други подобни плътно се преплита със съдбата на Доктора. Много по-научнофантастичен от основния сюжет, сериалът разказва за екип помощници на Доктора, които „съшиват“ разпадащото се време и поправят хроноклазми. Силни актьори и оригинални сценарии.

* Трябва поне четири монтажни филма, за да се отрази това сериозно явление.

 

Eureka / Еврика (2006-2012)

Сериалът, който успешно се противопостави на шаблонния образ на „лудия учен“. Един провинциален шериф търси избягалата си дъщеря и попада в град Еврика, където живеят само учени. Още по времето на Айнщайн е било изобретено специално силово поле, което прави града невидим за околните. Героят, истински представител на масовото общество, става шериф в този град и с неговите очи виждаме истинското лице на учените, на които нищо човешко не им е чуждо. Те откриват фантастични технологии, докато решават семейните си проблеми, летят до Юпитер, докато играят на виртуална реалност, сблъскват се и побеждават милитаризма на своите началници. Петте сезона прелетяха като миг и не исках да свършват. Според мен един от най-съвършените сериали, които е породила кинофантастиката досега!

* Минимум по един филм от петте сезона!

 

Journeyman / Пътешественик (2007)

Млад мъж, щастливо женен и с добра работа, е поразен от странен „недъг“: спонтанно се премества във времето, без да знае кога и къде ще се окаже. Това усложнява живота и семейните му отношения, но го тласка да разгадае тайната на уникалното си битие. Епизодите са различни по художествено ниво, но от тях може да сглоби

* Един вълнуващ филм.

 

Jekyll / Джекил (2007)

Съвременно продължение на класическата история. В днешен Лондон живее Том Джакман, единствен наследник на Джекил и Хайд. Генът на тези двамата се е разпространил по света и в САЩ има корпорация, оглавявана от жена Хайд. Тя манипулира живота на английския джентълмен Том с цел да отгледа в него убиеца Хайд. Дори съпругата му е подбрана от американката. Но истинската любов на съпругата нарушава сценария и сражението между двете сили започва… Изумително актьорско превъплъщение (без никакви специални ефекти!) на Джеймс Несбит в ролята на англичанина.

* Един монтажен филм.

 

Painkiller Jane / Неуязвимата Джейн (2007)

Макар да е правен „по мярка“ на звездата от „Терминатор 3“ Кристана Локен, сериалът има ред свои достойнства. Младата полицайка Джейн Васко е поканена да работи в тайно звено за лов на хора с парапсихични възможности, наречени „невроси“. Още в първата си акция тя бива изхвърлена от прозореца на небостъргач… но оживява. Става ясно, че има практически неограничени способности за регенерация. Епизодите са доста неравнопоставени, някои са обикновен екшън, други са нравствени парадокси, трети – направо конспиративни модели. Има много силен момент, когато героинята се оказва манипулирана като инструмент на външни интереси.

* Един монтажен филм.

 

Bionic Woman / Биомеханична жена (2007)

Млада агентка на ЦРУ претърпява опит за убийство и тялото ѝ е възстановено с помощта на нови бионични протези, които ѝ придават свръхвъзможности. Искат да я използват за цели, противни на убежденията ѝ. Тя се противопоставя.

* Един монтажен филм.

 

The Last Enemy / Последният враг (2008)

Добра английска антиутопия за превземането на властта в Англия от фашистко правителство, с яркото актьорско присъствие на Бенедикт Къмбърбач.

* Един монтажен филм.

 

My Own Worst Enemy / Врагът в мен (2008)

Интересен експеримент с актьорското майсторство на Крисчън Слейтър. Показва трагедията на търговски агент, в чието съзнание с нова технология е записана втора личност – супершпионин. Превключването на съзнанията им и борбата между тях е драматургията на сериала.

* Един монтажен филм.

 

Eli Stone / Илай Стоун (2008-2009)

Жанрът на този сериал е труден за определяне. Мистично-религиозен? Има замесени пророчески видения, като че ли изпратени от самия Бог. Мюзикъл? Ами тези видения са оформени като поп-джаз музикални клипове! И всичкото това е поднесено през невероятния пластичен талант на Джони Ли Мюлер и Сигърни Уивър. Безподобна история за божествени истини в средата на най-лъжливата американска каста – адвокатите. Днес като гледам същия актьор в ролята на Шерлок Холмс, просто не вярвам на очите си! Уникална етическа притча за съвременния живот и лъжата в него.

* Поне два филма, подбрани от двата сезона.

 

Eleventh Hour / Единадесетият час (2008-2009)

Към ФБР е създаден специален отдел за разследване на престъпления, извършени с помощта на науката и засягащи глобалната реалност. Изключително актьорско присъствие на Руфъс Сюъл, оригинални идеи на научните фирмени престъпления. Особено добре се разкриват социопатичните характери на корпоративните шефове.

* Един или два монтажни филма.

 

Terminator: The Sarah Connor Chronicles / Терминатор: Хрониките на Сара Конър (2008-2009)

Този сериал е бил предвиден да бъде вторичен, да запълни сюжетните дупки между втория и третия игрален филм, но добрата работа на сценаристите, Лена Хиди в ролята на Сара и младата терминаторка, изпратена да подготви бъдещия революционер, го превърнаха в самостойно явление. Подборката за монтажния филм се фокусира върху историята на терминатора, изпратен от бъдещето погрешка в 19. век и създал там безмилостна корпорация, самата квинтесенция на днешния американски капитализъм.

* Един филм.

 

Sanctuary / Убежище (2008-2012)

Това е личен проект на Аманда Тапинг (след „Старгейт“), в който тя играе неостаряваща 150-годишна жена учен, изследваща фантастичните същества, породили митологиите. Създаденото от баща ѝ убежище за такива същества се намира в замъка ѝ в сърцето на голям град. Организацията има договори за опазване на тайната с официалните власти и поддържа връзка с подобни убежища по цял свят. За да се представи тази фантастична кинореалност, са необходими епизоди с особен акцент върху откриването на подземната цивилизация и проникването в нея.

* Поне четири филма от четирите сезона.

 

Being Human (UK) / Да бъдеш човек (2008-2013)

По изключение тук е сериал от жанра ърбън фентъзи, защото е истински шедьовър на етическата фантастика. Герои са вампир, върколак и момиче-призрак, които живеят в една къща. Но никой от тях не е вкаран в сюжета, за да „пищите от ужас“. Всеки ден, преживян от тези бивши човеци, е пример за това какво е да бъдеш истински човек. Постижение на хуманистичната фантастика, направено в британската драматургична традиция. Неслучайно опитът на американска телевизия да направи римейк се провали.

* Поне три филма от петте сезона.

 

The Mentalist / Менталистът (2008-2015)

В седемте сезона на този прекрасен криминален сериал има достатъчно епизоди с фантастичен елемент за сглобяването на

* Един монтажен филм.

 

Defying Gravity / Срещу гравитацията (2009)

За мен най-добрият астронавтски сериал за близкото бъдеще. Ако не беше една досадна неточност (радиовръзка в реално време), би бил и най-достоверният от научна гледна точка. Прекрасно изградени образи на международния екипаж космонавти, които обикалят планетите от Слънчевата система, за да разгадаят извънземен артефакт.

* От единствения сезон можем да видим чудесен пълнометражен монтажен филм.

 

FlashForward / Поглед в бъдещето (2009-2010)

Своеобразна екранизация по романа на Робърт Сойер. В един момент всички хора на Земята получават видение от близкото си бъдеще. Само за няколко мига, но достатъчно да промени живота на всеки един. Разследване на този феномен от научна група.

* Един или два филма.

 

Dollhouse / Куклена къща (2009-2010)

Определям този проект на Джос Уидън като най-честния НФ сериал, правен някога. Създадена е технология за запис, триене и презапис на личност от мозък в мозък, в цялост или само отделни компоненти. Тайна организация сключва договор с млади момичета и създава своеобразен публичен дом, в който личностите им се моделират според нуждите на клиента. Не само телесност, а и истинска влюбеност. После технологията излиза от контрол и започват подмени на властови личности, сенатори и президенти. В един момент технологията става масово достъпна и следва пълен социален хаос.

* От двата сезона (без явно „поръчковия“ 13. епизод) могат да се направят два превъзходни социално разобличителни филма.

 

Stargate Universe / Старгейт: Вселена (2009-2010)

Последното продължение на „Старгейт“. Сценаристите на този прикуел акцентират върху конфликтността на героите, които през еднократен портал се оказват в огромен автоматичен звездолет, летящ в другия край на Галактиката без обратна връзка със Земята. Въпреки доста неприятния характер на персонажите, космичната мащабност на сериала го прави достоен за

* Поне едно филмово представление.

 

Lie to Me / Излъжи ме (2009-2011)

Сюжетът се гради върху методиките на реален учен, изследващ механизмите на лъжата. Както и при „Менталистът“ сериалът е криминален, но има достатъчно епизоди с фантастична загадка за сглобяването на

* Един много добър филм.

 

Caprica / Каприка (2009-2011)

Сикуел към „Бойна звезда Галактика“. Интересен модел на високоразвита цивилизация, която поражда религия, основана на виртуалната реалност, и това я лишава от бъдеще.

* Един монтажен филм.

 

Warehouse 13 / Хранилище 13 (2009-2014)

Някъде в пустинята на Аризона има самотно здание, където се съхраняват всички загадъчни артефакти, открити от тайните служби на САЩ. Двама млади агенти, мъж и жена, са пратени там за поддръжка и развитие на фонда. Макар да е изграден от конспирологични митове и легенди, сериалът се колебае между сериозността и комедията. Дори се появяват „колегите“ от „Зона 51“ и се кръстосват сюжети с героите от „Еврика“. Остроумният сценарий и прекрасната игра продължиха историята в пет сезона.

* Могат да се сглобят поне три филма само от оригинални епизоди. Особено тези, в които са материализирани картините на Ешер.

 

Сериали, започнали през второто десетилетие

 

The Deep / Бездната (2010)

Този типично английски сериал е само пет епизода, но е забележителен. Британска подводница изследва подледните пространства на Антарктика. Открива уникална водораслова колония, която има голям потенциал в енергетиката. Главният герой пък търси съпругата си, изчезнала при предишна експедиция в тези води. Намират я пленена на огромна руска подводна база, стояща там още от съветски времена. Сблъсък с полупобърканите руски подводничари, разгадаване на загадката на подводната биосфера. Прекрасна актьорска игра.

* Определено заслужава един монтажен филм.

 

This Is Not My Life / Това не е моят живот (2010)

Новозеландски сериал. Героят живее във футуристично градче, сякаш в бъдещето. Автоматични семейни къщи с ИИ, пълно обслужване. Той е щастливо женен с деца, но в съзнанието му има някакво съмнение, че това не е неговият живот, а чужд. Открива една жена, която има същото съмнение. Започват разследване, за да установят, че всичко това е огромен социален експеримент за резерват на изкуствено конструирано човешко щастие. Развръзката е трагична.

* Един монтажен филм.

 

The Event / Събитието (2010-2011)

Новоизбран президент на САЩ, латиноамериканец, при встъпване в длъжност узнава, че в една база на Аляска от десетилетия са затворени група пришълци от друга планета, катастрофирали на Земята през 50-те години. Новият президент настоява обществеността да узнае за това и пришълците да получат свобода. Започва подготовка, но други сили (както в правителството, така и сред пришълците) не искат разсекретяване. Разиграва се политически трилър около освобождаването, групата пришълци се изтръгва от контрол и влиза в категорията „терористи“. Политическа криза и търсене на изход. Постигната е картината на истинска алтернативна политическа реалност!

* Един монтажен филм.

 

Alphas / Алфи (2011-2012)

Специален отдел към тайните служби е съставен от хора с екстраординарни способности: стрелец, който уцелва невидими цели, аутист, който прогнозира събития, и т.н. Противопоставена им е нелегална организация от хора с такива възможности, но желаещи власт над обществото. Силни човешки образи и съдби, добра драматургия.

* Поне един монтажен филм.

 

Person of Interest / Под наблюдение (2011-2016)

Нямам думи да изразя възхищението си от този проект на Дж. Абрамс и Дж. Нолан, с актьорската игра на Джим Кавийзъл и номинираната за Оскар Тараджи Хенсън. Пропаднал агент на ЦРУ е нает от милионер-програмист за спасяване на човешки животи отвъд закона. Милионерът е създал ИИ, който прогнозира престъпления, но правителството се интересува само от терористичните такива и игнорира битовите. Точно тях спасява нашият екип. В продължение на шест години проследявахме как ИИ става разумно същество със своя етика и морал, как влиза в конфронтация с втория такъв, създаден от безскрупулни маниаци, мечтаещи да предадат властта на света „в ръцете му“. Покъртителни съдби на героите, истинско човешко благородство и всеотдайност.

* Поне три монтажни филма от ключовите поврати в сюжета.

 

Black Mirror / Черно огледало (2011, 2013, 2014, 2016, 2017)

Едно от най-големите събития в социалната фантастика през последните години. Създаден от талантлив английски драматург, сериалът представлява самостоятелни истории, всяка от които разкрива по един антиутопичен аспект на информационните технологии.

* Необходими са поне три монтажни филма, за да се отрази това ярко явление.

 

Grimm / Досиетата Грим (2011-2017)

Този сериал, започнал като мистично-приключенски, разкрива, че сред хората живеят не само върколаци, но и различни други животни, превръщащи се в хора. Талантливият сценарий и актьорската игра превърнаха петте сезона в значимо събитие. Могат да се подберат епизоди, в които образите на хората-животни са показани като оригинални алегории на значими социални и политически явления.

* Поне три монтажни филма.

 

Alcatraz / Алкатраз (2012)

Легендарният затвор Алктатраз е в центъра на този сериал. Превърнат днес в туристически атракцион, в него са настанени група учени и детективи, които изследват странните феномени – появата на затворници, изчезнали преди години. Интересен хибрид между „тайм фантастика“ и криминален екшън.

* Един монтажен филм.

 

Touch / Докосване (2012-2013)

Истински бисер на психологическата фантастика. Създателят на „Герои“ Тим Кринг този път се е ограничил със силното актьорско присъствие на Кийфър Съдърланд, който играе бивш журналист, посветил се на отглеждането на сина си аутист. Детето има уникални свръхсетивности – вижда връзки между всевъзможни явления и по своя безсловесен начин се опитва да ги съобщи на баща си. Във втори сезон появата на злодеи разваля финеса на сюжета, но първият е истинска поема за всеобщата космическа свързаност на хората и процесите.

* Един филм, но какъв!!!

 

Äkta människor / Real Humans / Истински хора (2012-2014)

Алтернативно шведско общество, където има масово производство на напълно човекоподобни роботи. Интересен е кастингът: хората ги играят артисти с малки физически недостатъци (брадавици, бръчки, петънца), докато роботите са изобразени като младежи със съвършени лица и тела. Едно семейство си взима „домашна прислужничка“ с красива азиатска външност. Роботката постепенно променя всички, жената ѝ става приятелка, мъжът изневерява на съпругата си, превключвайки прислужницата на „секс програма“, децата се привързват към нея всеки по своему. Отначало сериалът върви като семеен, но постепенно с разширяване на кръга персонажи става мащабна социална фантастика и във втори сезон имаме цялостни размествания в обществото. Най-добрият сериал, правен на тема „хора и роботи“.

* Три монтажни филма.

 

Metal Hurlant Chronicles / Хрониките на Метал Хърлант (2012-2014)

Този европейски проект, представляващ независими екранизирани разкази (излизали в списанието „Метал Хърлант“), има достатъчно успешни епизоди за сглобяването на

* Един монтажен филм.

 

Continuum / Континуум (2012-2015)

Интересно явление в „тайм“ фантастиката. Млада агентка от силовите служби през 2077 година взема участие в екзекуцията на група терористи. Отваря се времеви портал и заедно с бягството на терористите е засмукана и тя. В наше време се прикрива като полицейски детектив и продължава да лови терористите, които започват насочени въздействия върху историята. До края на първи сезон тя постепенно разбира, че революционерите са прави и трябва да застане на тяхна страна.

* Монтажен филм само от първи сезон. (Във втори и трети събитията стават по-„политкоректни“.)

 

Neoui Moksoriga Deulryeo / I Hear Your Voice / Чувам гласа ти (2013)

Привидно е в типичния южнокорейски жанр „дорама“. Външно оформен като любовна история за връзката на млада гражданска адвокатка и ученик-телепат, сериалът всъщност представлява върхово достижение на психологическата и етическата фантастика. Решаването на нравствените проблеми на обществото е с такава виртуозна нюансировка, че го превръща в истински урок по гражданско съзнание.

* Поне три монтажни филма!

 

The Tomorrow People / Утрешните хора (2013-2014)

Сценаристите са нарекли „утрешни хора“ групата млади мутанти с параспособности (предимно телепортация и телепатия). Секретните служби се опитват да ги пленят и употребят за свои цели. Ако се абстрахираме от съмнителността на това определение, единственият сезон има доста достойнства, които дават материал за

* Един монтажен филм.

 

Almost Human / Почти човек (2013-2014)

В един футуристичен град полицейски инспектор (изпълняван от Карл Ърбан) получава за партньор робот с емоции. Постепенно е проследено преодоляването на отчуждението и раждането на истинско приятелство между двете форми на разум. Един от редките случаи, когато темата за човекоподобния робот не е опошлена от шаблони, а поднесена с разбиране на научния проблем за изкуствения интелект.

* Един филм.

 

Defiance / Съпротива (2013-2015)

Мащабна научна фантастика. Преди време над Земята се е появил огромен звездолет, населен с осем раси пришълци-завоеватели. Няколко години война са изменили географията и биоценозата на планетата ни, заселвайки я с огромно количество биосфери и артефакти. След установяване на примирието идва своеобразен „нов див запад“ с отделни градове и шерифи, поддържащи реда между много човешки и нечовешки раси. Превъзходен кастинг и антропологично моделиране на извънземните, с техните култури и религии.

* Поне три монтажни филма.

 

Orphan Black / Клонинги (2013-2017)

Този нашумял сериал се крепи на универсалния актьорски талант на Татяна Маслани. Млада жена научава, че е клонинг и десетки нейни копия са внедрени в различни роли по света. Те се издирват, обединяват и повеждат неравна борба с могъщата корпорация, която ги е създала, за своята идентичност и свобода. Сериалът повдигна темата за клонингите на ново ниво и спечели международно признание.

* Три филма.

 

Agents of S.H.I.E.L.D. / Агентите от ЩИТ (2013 – )

Един от малкото сериали по комикси в тази подборка. Геният на Джос Уидън е направил възможно невъзможното – от картонените приключения на рисунките да изтръгне превъзходна драматургия. Всички герои са изведени с психологическата си история и доказани с безукорното си актьорско присъствие. Не съм чел комиксите, по които е правен сериалът, но пред очите ми през тези пет години се разгърна едно от най-епичните и психологически плътни научнофантастични приключения, които съм виждал.

* Безусловно пет филма от ключовите поврати в сюжета!

 

Believe / Вярвай (2014)

Тази история може да се резюмира с една дума: „Подпалвачката“ на С. Кинг! И тук имаме малко момиче с могъщи телекинетични способности и служби, които я преследват, за да я притежават. Но образът на младия баща, който е освободен от затвора, за да се грижи за незаконното си дете, и преди всичко невероятният чар на невръстната актриса правят единствения сезон на сериала достоен за

* Чудесен монтажен филм.

 

Matador / Матадор (2014)

Не си вярвам, че включвам в селекцията такъв сериал при моето равнодушие към футбола – а героят е футболист! Но той е и агент на „Наркоконтрола“ в мексиканските територии на САЩ и го внедряват в отбора, притежаван от местен латиноамерикански милионер, подозиран, че е наркобарон. Тук започва интересното: внедреният млад футболист разплита невероятен заговор на милионери, докопали от разкопки древно средство за постигане на безсмъртие (за „ограничен брой лица“, разбира се :-). Не минава без амбиции и за световна власт. Превъзходни актьори, брилянтен сценарий и поразителни сюжетни обрати.

* Един монтажен филм!

 

Intelligence / Разузнаване (2014)

Изтъкнатият офицер Габриел е превърнат от Кибернетичното командване на САЩ в своеобразен киборг – в мозъка му е вграден чип с ИИ, който има достъп до всички информационни ресурси. Той изпълнява разузнавателните се задължения и се бори с измененията на личността, които настъпват в съзнанието му. Иновацията, разбира се, представлява интерес и за други сили, които искат да го притежават. Артистът Джош Холоуей създава интересен образ на хибридна личност.

* Един монтажен филм.

 

Ascension / Възнесение (2014)

Още от 60-те години в космоса лети огромен звездолет към далечна звезда. Екипажът е запазил стила и поведението на американците от тези години и съответната наивност. Никой от тях не знае, че всъщност се намират в подземието на корпорация, която си прави експеримент с тях. В един момент идва откровението. Кой как ще понесе измамата и истината? Интересен експеримент на оригиналния режисьор Винченцо Натали (известен с филмите „Куб“ 1, 2, 3).

* От шестте епизода може да се сглоби пълноценен монтажен филм.

 

Extant / Оцеляване (2014-2015)

Съучастници в този сериал са продуцентът Спилбърг и оскароносната Хали Бери. Млада бездетна астронавтка се завръща от орбитален полет бременна. През това време мъжът ѝ кибернетик е създал робот-момче. Роденото от пришълец дете и роботчето се конкурират за любовта на майката, но има и други интереси в тази оплетена история.

* Един монтажен филм.

 

The Librarians / Библиотекарите (2014-2018)

Германският оператор и режисьор Дийн Девлин, който дойде в Холивуд заедно с Роланд Емерих, избра свой път във фантастичното кино. По-малко мащабен и с повече хумор. Такъв беше и сериалът му „Библиотекарите“ – продължение на трите игрални филма „Библиотекарят“. Този път в митичната библиотека, където са събрани всички тайни знания и артефакти от човешката история, виждаме цял екип от библиотекари – млади хора с най-разнообразни таланти и способности. Превъзходен кастинг, остроумен сценарий, рисковани приключения.

* Поне четири филма.

 

Scorpion / Скорпион (2014-2018)

Случаят е като при „Медиум“ – твърди се, че екранизира живота на реален човек. Но някои от приключенията на групата от гении са толкова фантастични, че ги слагаме тук. Особено епизодите с квантов компютър – те са си чиста фантастика. При всички случаи животът на Уолтър О`браян e интересен образец за ролята на интелекта в решаване на житейски и екстремални обстоятелства. Сериал, направен с много топлота и деликатност.

* Поне един монтажен филм.

 

The Whispers / Шепотите (2015)

Едно необичайно нашествие: децата, лишени от родителско внимание, чуват шепот… на пришълци, които нямат физическа форма, и използват самотата и въображението им, за да проникнат на Земята.

* Един монтажен филм.

 

Powers / Сили (2015-2016)

Алтернативна реалност, където супергероите и суперзлодеите са ежедневна реалност. Някои от тях, загубили силите си, работят в полицията. Проект с южноафриканеца Шарлто Копли, дошъл в Холивуд заедно с Нийл Бломкамп и неговия „Сектор 9“.

* Един монтажен филм.

 

Wayward Pines / Уейуърд Пайнс (2015-2016)

Тази нашумяла екранизация на роман е дело на режисьора Найт Шаямалан с водещата роля на Мат Дилън. Разказва за агент на ФБР, който идва на себе си след автокатастрофа в кокетно градче, лишено от връзка с останалия свят. Постепенно той разбира, че всъщност е бил не няколко дни в безсъзнание, а няколко столетия в анабиоза, и това градче е единственият резерват, останал след края на човешката цивилизация, като замисъл и личен проект на учен-милионер, предвидил залеза ѝ. Зад оградата на градчето започват диви гори, пълни с мутирали бивши човешки същества – днес страшни хищници с остатък от интелект. Развитието на оцелелия социум е темата на сериала.

* Два монтажни филма.

 

Dark Matter / Тъмна материя (2015-2017)

Едно от мащабните начинания на телевизия SyFy. Екипажът на звездолет се събужда едновременно в пълна амнезия. Никой не помни кой е и какво е правил. Постепенно героите започват да се ориентират в отношенията си с околната Вселена. Макар да разбират, че са били контрабандисти и убийци, този път избират непорочните си нови личности и пътя на доброто. Интересни образи и плътно изградени истории.

* Заслужава представяне с един пълнометражен филм.

 

Stitchers / Пришиване (2015-2017)

Екип в секретна лаборатория работи с уникална апаратура: малко след смъртта на човек може да се влезе в остатъчното му съзнание, да се разследват причините за убийството и да се види убиецът. За такъв стрес е издръжливо само съзнанието на млада студентка, защото травма от детството е променила емоционалността ѝ. Постепенно се разкрива обвързаността ѝ с технологията и загадката на нейното семейство. Интересни образи и научнофантастични идеи.

* Един филм.

 

El ministerio del tiempo / Министерство на времето (2015-2017)

Испанските телевизионни творци показват какъв чудесен „тайм“ сериал могат да създадат, без да имат специалните ефекти на американските си колеги, като използват само таланта на артистите си и богатството на националната си история.

В Испания от столетия съществува естествена „времева шахта“, от която може да се влиза във врати, водещи към различни епохи и дати. Испанските управляващи винаги са ги използвали за поддържане на реда във времето и историята. Оперативните екипи са от няколко души, между които жена-учен – първата еманципирана жена в Испания, художникът Веласкес и полицейски детектив. Всеки епизод е една епоха и едно приключение, в което може да участва и самият Сервантес, малко след като е написал „Дон Кихот“. Образец на историческа фантастика!

* Еднозначно три филма!

 

Killjoys / Ловци на глави (2015 – )

Другият амбициозен проект на телевизия SyFy, стартиран едновременно с предишния, но продължаващ и днес. Герои са двама братя и една красавица – капитан на звездолета. Те са екип от космически ловци на глави, арестуват и доставят в централата определени хора, без да се месят в корпоративните отношения и войни.

Постепенно се разбира, че тайна фракция с помощта на извънземна плазма-паразит създава манипулируеми хора-биороботи за власт над света. Килджоите са силата, която може да ги спре, дори ако се окажат част от тази конспирация.

* Два или три монтажни филма.

 

The Expanse / Експанзията (2015 – )

Най-мащабната екранизация по серията романи на Дж. Кори за разселването на човечеството из Слънчевата система. Политически борби между Земята, Марс и астероидните минни колонии, в които се намесва извънземна форма на живот – тя започва някакви свои строежи в системата. Значим опит да се изградят достоверни образи на космическо човечество.

* Три монтажни филма.

 

The Magicians / Магьосниците (2015 – )

Интересен експеримент в жанра ърбън фентъзи. За разлика от „Хари Потър“ герои тук са млади американски студенти в магьоснически институт в сърцето на Ню Йорк. Магия съществува, исторически факт са въображаемите вълшебни страни, описани в романите, но действителността в тях е подчинена на законите на съвременния циничен социум – борба за власт, съпроводена с безмилостни убийства, изнасилвания, корумпирани богове, поробващи заклинания и манипулиращи вълшебства. Според мен е демитологизиращ експеримент, който сваля от фентъзито романтично-приказния воал.

* Три монтажни филма.

 

Bad Internet / Лошият Интернет (2016)

Американски сериал, посветен на безумията, които поражда Интернет, своеобразна реплика към „Черното огледало“. Особено внимание към епизода с военния ИИ, който решава да стане цивилен.

* Един монтажен филм.

 

Incorporated / Инкорпориран (2016-2017)

Светло капиталистическо бъдеще. Героят е преуспял млад мениджър в управлението на гигантска корпорация, една от няколкото поделили си света. Около блестящия корпоративен град за служителите (защитен от висока стена) се простира безкрайната жилищна зона на масовото общество, пълна с оцеляващи човешки остатъци. Постепенно узнаваме, че младият герой е с фалшифициран паспорт, а всъщност е от бедняшките квартали и си е поставил за цел да спаси любимата си, която е сключила заробващ договор за забавление на богатите. Той вече е женен за невинна дъщеря на една корпоративна шефка, като средство за постигане на целта му. Но дъщерята е добра и честна лекарка; тя открива клиника в бедните райони и искрено се опитва да помага на местните. Сериалът с изключителна честност разкрива жестокостта на корпоративния фашизъм, в който всички са жертви на системата, дори управителите ѝ.

* Един монтажен филм.

 

Travelers / Пътешественици (2016-2017)

Особен „тайм“ сериал, в който от едно неблагополучно бъдеще са „изстреляни“ съзнанията на агенти, предназначени да се инсталират в телата на съвременни нам хора, които след секунди ще загинат. Главната героиня се появява в тялото на умствено непълноценна девойка, която работи като чистачка в институт. Проследени са редица драми на тези нови хибридни личности. В резултат на намесата им обаче бъдещето се променя, променят се и ръководителите им, с техните заповеди и инструкции. Така, в атмосфера на все по-объркващи хроноклазми, агентите търсят решение на въпросите, усложнени още повече от появата на личности, изстреляни в предишни десетилетия, които въобще не искат да се променя историята.

* Един монтажен филм.

 

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency / Дърк Джентли. Холистична детективска агенция (2016-2017)

Рядко успешна екранизация на оплетения роман на Дъглас Адамс. Привидно абсурдна „тайм“ фантастика, която в края си разкрива желязна логика.

* По един филм от двата сезона.

 

Timeless / Без време (2016-2018)

Този „тайм“ сериал за кратко време обходи почти цялата американска история. В центъра на сюжета е противоборството на две машини на времето, които правят изменения и контраизменения на американската история с цел да бъде унищожена/спасена демокрацията като система. Конспиративна група иска абсолютна власт над американците, а героите провалят плановете ѝ. Две години поред сценаристите успяваха да държат в напрежение аудиторията.

* Два монтажни филма.

 

Dyueol (듀얼) / Двойникът (2017)

Тази южнокорейска „дорама“ за разлика от повечето такива не се върти около любовната история. Дъщерята на добър детектив е отвлечена от младеж, заснет на камера. Детективът бързо намира заснетото лице, но то се оказва човек с пълна амнезия. Скоро се разбира, че той и други двама са клонинги на човек, починал преди десетилетия. Сложна интрига за уникална биотехнология свързва тези млади копия и отвлеченото момиченце. Кой ще бъде победител в оплетената етическа ситуация?

* Един монтажен филм.

 

Roboti Aniya / I’m Not a Robot / Аз не съм робот (2017-2018)

Южнокорейска „дорама“, този път вярна на любовния сюжет. Млад богаташ има алергия от докосване на човек и живее в пълна самота. Екип конструктори създават роботка по образец на реално момиче за негов придружител и събеседник. Още отначало обаче механиката на роботката се поврежда и конструкторите нямат друг изход, освен да я заместят с реалната девойка. Милионерът не разбира това и се влюбва в нея. Ценното в сериала е взаимното обучение между роботката и момичето. То се учи да се държи като роботка, а роботката се учи как да бъде жена. И двете излизат от ситуацията с нова личност.

* Поне два монтажни филма.

 

The Tick / Тик (2017 – )

Също по изключение включвам тук сериал за супергерой, но само защото е остроумна пародия на този тип герои. В живота на малкия човек и чиновник се появява суперът Тик, с трико, пелерина, неунищожимост, но и малко глуповат. Страшно се нуждае от партньор, който да е „мозък“ на операциите му. И е избрал малкия страхливец за такъв. Заедно се борят с местната мафия, но по-често поправят глупостите си. Фантастична комедия, която си струва

* Един монтажен филм.

 

Salvation / Спасение (2017 – )

За кой ли път към Земята лети смъртоносен астероид и човечеството се нуждае от спасяване. В центъра са млад IT милиардер, млад учен, писателка фантастка, хакери-терористи, президенти, превратаджии, детективи и други. На фона на заплахата се разиграва малка гражданска война за власт. Харизматичният кастинг и добрият сценарий правят този наскоро спрян сериал достоен за

* Поне два монтажни филма.

 

The Orville / Орвил (2017 – )

Звездолетът Орвил и неговия очарователен екипаж бродят из Вселената и сеят разумното и доброто, почти както в ранния „Стар Трек“. Разликата е само в солидните дози смях. След като официалното продължение на „Стар Трек“ „Дискавъри“ зави към злостната враждебност и отчуждение, трябваше някой да продължи със светлите традиции на франчайза, нали?

* Поне два монтажни филма в очакване на продължението!

 

Counterpart / От другата страна (2017 – )

Героят е скромен чиновник в шпионска централа. Един ден узнава, че службата му е прикритие на портал към паралелна реалност, където неговият двойник е виден агент. Налага се да си сменят местата и да играят ключова роля в „дуела“ между двата свята.

* Един монтажен филм.

 

Happy / Щастливко (2017 – )

Този скандален сериал също влиза по изключение в подборката ми. Антигерой на шестте епизода е напълно деградирал бивш полицай, който, ако не се друса, прислужва на разни гангстери. Пред него се появява летящо виолетово еднорогче, което му обяснява, че е въображаем приятел на дъщеря му, за която нашият персонаж дори не е чувал. Момичето е заловено от психопат и я приготвят за продан. Сериалът е циничен, изпълнен с гротескни абсурдизми, но изключително изобретателен. Вътре например има кръжок от „въображаеми приятели“ на различни травмирани от родителите си деца, който си споделя проблемите както при „анонимните алкохолици“. Можем да проследим как антигероят се превръща в герой и спасява дъщеря си.

* Един монтажен филм.

 

Legion / Легион (2017 – )

Не бих могъл да си представя какъв е изходният комикс, предизвикал тази екранизация. Как би могла в поредица рисувани картинки да се предаде сложната сюрреалистична реалност на главния герой, дълги години затворен в психиатрична лечебница? И как се намираха толкова зрители, способни да оценят това наистина авангардно киносъбитие, че да поддържат (поне) три сезона? За мен е загадка!

Млад мъж е израснал в лудница, защото е установено, че психокинетичните му сили ще бъдат огромни и държавата не би рискувала да го остави на свобода. Подобни на него мутанти го освобождават и подготвят за сражение с истински опасен телекинет-психопат, който заплашва света. Но „дуелът“ им не е физически, а на полето на въображението. Изумителна визия и обрати.

* Поне два филма.

 

Reverie / Проект „Ревъри“ (2018 – )

Полицайка специалист по преговори е поканена в научен институт да помага при работата с нова технология за виртуална реалност. Тази технология е базирана на въздействие върху психофизиологията на пациента, така че той сам да изгражда илюзорната си реалност. Някои пациенти обаче не искат да излизат от съня си. Тук се намесва нашата героиня, но и тя носи една огромна травма в живота си, която може да я засмуче като „черна дупка“. В този сериал за пръв път се поставя въпросът, който според мен ще стане свръхактуален след въвеждане на пълноценна виртуална реалност!

* Един монтажен филм.

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Страшно интересна статия.
„Концепцията му страда от философски инфантилизъм при опита да се съчиняват свръхцивилизации и космически злодеи.“ – този коментар ми направи впечатление. :)))))

Nedev88

The X Files? Fringe? GoT? Stranger Things?

Атанас Славов

Разбира се, Лост не е тук, заради кретенския си финал! Според мен изваждането от нафталина на „божия план“ е доказателство за безпомощност на моделиращото мислене! То и в Батълстар Галактика има тоя проблем, но целия сериал не е така зависим от финала – има си собствена футурологема.
Богдане, радвам се че мислиш така, за мен Дискавъри е синоним на три негатива липсващи в Стар Трек: Отчуждение, Студенина, Милитаризъм, даже се появи злодей прочул се с обир на галактическа банка – нещо абсолютно невозмъжно във вселената Стар Трек.

Кал

Емил Нотев: Мисля, че авторът се вбеси от немощния финал на Lost и се отказа да го препоръчва. Но най-добре да си каже той. 😉

Емил Нотев

Страхотна и много полезна информация.
Но… защо липсва LOST – Изгубени. Сериалът във всичките си сезони има много качествени попадения и невероятно предизвикателство за въображението.

Кал

От печатницата ни изненадаха и новият брой е готов още днес:

https://choveshkata.net/blog/?p=6994

Юхууу! 😀

А лично мен, Славяна, горният обзор ме накара да изгледам Legion – който откъм режисура, сценарий и операторска работа се оказа най-невъобразимото ми преживяване, откакто се помня. И досега се чудя с какво да го сравня. В момента пък се радвам на ненатрапчивите етически уроци в Kyle XY. И на готините герои, де. 😉

Богдан

Явно не само на мен Дискавъри е направо подигравка със Стар Трек Франчайза…

Славяна

С огромно прискърбие си дадох сметка, че съм гледала изключително малко сериали от горезиборените. Но пък си набелязах доста за бъдещо гледане. Страхотна статия между другото. Честно да си призная не бях чувала за Алманаха, но сега определено ще му обърна внимание. 🙂