През холистичната лупа на Дърк Джентли

Ревю на първи сезон от сериала Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, без спойлери.

Британците обичат хумора си английски, а историите си – засукани. Затова и не е изненада, че сериалът на BBC America и Netflix – Dirk Gently’s Holistic Detective Agency притежава и от двете в изобилие (да не се бърка с по-стар, по-кратък и по-неуспешен сериал, озаглавен просто Dirk Gently). Той е базиран (доста бегло) върху поредицата на Дъглас Адамс, но определено не става дума за бледо копие, а за модерна, свежа и интелигентна, макар и доста свободна, адаптация. В първи сезон има само осем епизода, но те са достатъчни, за да разкажат сложен сюжет с мистериозно брутално убийство, пътуване във времето, размяна на тела, психични способности, загадъчни домашни любимци, пиене на енергия, правителствена конспирация и фундаментална свързаност между всякакви случайни хора, места и предмети, които заедно навързват красива история.

Ако горното описание ви се е сторило малко абсурдно, то това е нарочно. „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ акцентира на абсурда и се къпе в него. В последствие обаче всичко, колкото и лудо да изглежда, се оказва част от големия замисъл и намира своето логично място в общата история. С други думи, спете спокойно, защото каквото и да ви поднесе съдбата, то има смисъл. Просто правете каквото трябва се наслаждавайте на живота доколкото можете.

Противно на очакванията, Дърк Джентли не е толкова главен герой, колкото Тод, неговия асистент по неволя. Денят му започва нормално, не много по-гадно от обикновено, докато в хотела, където работи, не попада на потрошена стая с няколко разпарчетосани трупа в нея. Тъй като последно е влизано с неговата липсваща карта, полицията го заподозира и поставя под денонощно наблюдение, а шефът му го уволнява. И то точно когато му трябват пари, за да плати наема си и да помогне на сестра си, която има необичайно заболяване, свързано с ужасяващи халюцинации. И докато животът му се разпада, в него влиза най-разрушителният елемент, който можете да си представите – Дърк Джентли, който разследва поредния си случай. Следват го банда хулигани, двама агенти на ЦРУ (един в предпенсионна възраст и един малоумен младок), кученце, котенце и убийца-клошар.

Всичко е свързано по много интересен начин, макар и началото да изглежда хаотично. Няма да ви разкривам подробностите, те стават достатъчно ясни, когато дойде време за изясняването им, просто се доверете на Макс Ландис (създателят и главен сценарист на сериала), че знае какво прави. Не съм чел двата романа на Дъглас Адамс, от които са взети главните герои, но подозирам, че техните фенове също ще са доволни, стига да не очакват сериала да се води по книгите. Хуморът е на добро ниво, а сюжетът е толкова сложен и засукан, колкото може да се очаква от роман на легендарен автор. Задължително се препоръчва за феновете на „Доктор кой“, тъй като има много общи елементи, включително и откачения главен герой, видян през очите на заземения придружител.

За съжаление, няма как да говоря много за „Холистична детективска агенция Дърк Джентли“ без да разкривам елементи от сюжета, а те са нещо, което е най-добре да преживеете сами (или пък с приятелче, ако гледате заедно – тъкмо по-добре ще ви се получава да забелязвате важни кадри или да разсъждавате кое какво означава и до какво ще доведе). Осем епизода рядко са достатъчно, за да могат героите да ви влязат под кожата, но тук се получава. Макар и да започват като непознати, персонажите бързо се сплотяват покрай общите си приключения и неволи, а емоционалният заряд около тях е доста висок, без да прелива в излишна драматичност. Дори злодеите са интересни и симпатични и можете да се идентифицирате с тях поне донякъде. Темпото пък е идеално – след осем серии ще имате чувството, че сте изгледали събития като за 12, но времето е изминало като за 6.

Като недостатък мога да определя 2-3 недомислици или измишльотини в сюжета, но те са толкова малко, на фона на огромния набор от елементи, които са хитро навързани, че не си струва да се задълбава върху тях. Също така, лично на мен, започнаха малко да ми омръзват сериалите, в които има един много ексцентричен главен герой и често ролята на персонажите около него се свежда до дивене и възмущение на различността му. Този грях не се усеща толкова силно, колкото в „Доктор Хаус“, „Шерлок“ или последните сезони на „Доктор кой“, но все пак го има. Някои зрители отчитат като недостатък и прекаления акцент върху абсурдните обрати, но, послушайте ме – не бъдете от тях и останете с Dirk Gently’s Holistic Detective Agency докрай, защото си струва. За някои елементи на мистерията ще се сетите сами, а за други може да почакате до самия край, който пък подготвя нещата за втори сезон (какъвто вече е поръчан).

„Холистична детективска агенция Дърк Джентли“ е наистина интелигентно направен и зарибяващ сериал с хумор, екшън и любов към загадките и превратностите на съдбата. С изключение на Илайджа Ууд (който много хора не харесват, въпреки че беше Фродо във „Властелина на пръстените“), няма звезден актьорски състав, не идва от супер известна и гледана телевизия (въпреки че BBC America се бетонира като една от най-качествените с този сериал и Orphan Black) и затова едва ли ще чуете препоръки за него от много места, но вярвам, че сериалът си заслужава и ще се съгласите с мен ако му дадете шанс.

Моята оценка:
История – 6-
Герои – 6-
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 7
Теми за размисъл – 6
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5.50
Старание на екипа – 6-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5-

Общ успех: Отличен (5,80)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Сашко

Не правете грешката да гледате първо стария (според вас неуспешен) сериал Дърк Джентли.
Новият е блед и скучен в сравнение с първия и става за гледане, само ако започнеш от него и не си чел книгата.

рин

Малоумна работа е, мен ако питаш, но — котето!

Петя Ивайлова

Вчера го започнах – до средата съм и ми харесва доста. Наистина шоуто напомня за Доктор Кой, само че е по-откачено и по-кърваво 🙂

Петя Ивайлова

Още не съм го гледала – трябва да го направя в скоро време!

cinemascrotum

Любопитното е, че в сериала има още една връзка с „Властелина“, освен Илайджа Ууд – оная грозната убийца е изиграна от Фиона Дуриф, дъщеря на Брад Дуриф, който беше Грима Змийския език в LOTR. 🙂