SciFi.bg – финалист за Еврокон в две категории

Отворено е гласуването на финалния етап за българските представители на европейските фантастични награди „Еврокон“.

От 3 до 10 юни всички български любители на фантастиката ще имат възможността да гласуват за своите фаворити, представени в 14 категории, на сайта https://fandombg.org/eurocon/.

В различните категории са номинирани отличили се в последните години български писатели, издателства, романи, сборници, разкази, периодични издания, представления, художници, илюстрации, изложби и изобщо всичко и всички, популяризирали фантастичните жанрове в България. Две специални номинации са тези за дебют (автори и художници, станали популярни през последните 3 години) и за грандмайстор (личност с голям принос към фантастиката и фантастичната общност в продължение на поне 20 години).

Благодарение на вашите гласове, онлайн списанието ни SciFi.bg и тази година стигна до финал. Борим се в две категории – „най-добра интернет публикация, различна от фензин“, и „най-добър популяризатор“. Имайте предвид, че за да гласувате в някоя категория, трябва да подредите всички предложения в реда на предпочитанията си, а не само едно или няколко.

В миналото България е била представяна от номинации за Любен Дилов и Весела Люцканова. Първата българска награда във фестивала е от 1983 година за култовата библиотека „Галактика“. Миналата година фестивалът се проведе в Риека, Унгария.

“Eврокон” е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа. Това е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване биват връчвани Европейските награди за научна фантастика. Следващата година изданието на фестивала ще се проведе в Амиен, родният град на Жул Верн. Любопитно е, че и България беше домакин на “Еврокон” – през 2004 година в Пловдив.

Повече информация може да се намери на сайта и във фейсбук събитието.

3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков

И аз уж гласувах, но така и не получих мейл за потвърждаване…

Петър Атанасов

Благодарско 🙂

Гласувал.
Желая успех 🙂