Шест е повече от четири

Ревю на „Силата на шестимата“ от Питакъс Лор, продължението на „Аз съм номер четири“

В края на миналата година „Колибри“ издадоха „Силата на шестимата“ – продължението на „Аз съм номер четири“ от Питакъс Лор. Приятната изненада е, че втората книга е много по-добра от първата!

Е, все още става дума за тийнейджърски роман. Все още имаме нереалистични извънземни с почти магически способности. Все още главният герой има любовни терзания. Но този път историята е по-богата, по-разнообразна и малко по-оригинална, а фантастиката надделява над трепетите на душата, превръщайки ги във второстепенна история и фон – така, както трябва да бъде.

След събитията от „Аз съм номер четири“, лориенските тийнейджъри Четири (Джон) и Шест кръстосват САЩ в опит да останат под радара на ФБР и могадорианските си врагове. Макар и в компанията на най-добрия си приятел и чаровната Шест, Джон изпитва носталгия по малкото градче Парадайз, където се влюби за първи път в Сара и загуби своя гард – Анри. Сара се появява съвсем за малко в новата книга и то не по най-добрия начин, което оставя повече място за приключения на необичайното трио. Същевременно имаме и нова героиня – Седем (Марина), която живее със своя гард Аделина в испански манастир. Тя преживява общо взето същото, което и Джон в първата книга, но по далеч по-зрял, по-малко използван и по-достоверен начин, и то без стандартните любовни мъки, който сякаш обезателно трябва да съпътстват всеки тийн-роман.

Стилът на двамата автори зад псевдонима Питакъс Лор е същият – повествованието се води в първо лице, сегашно време, което прави книгата да се чете много лесно, почти като приказка за лека нощ. Макар и по-наситен със случки от първия роман, този запазва същата четивност и ненатоварваща история. И докато първият ме остави сравнително безразличен към това дали ще има продължение, този действа по-зарибяващо и вече ме кара наистина да очаквам следваща част. В края виждаме Девет, а все още не сме видели Пет и Осем. Загатва се пристигането на могадорианският крал, а си личи и че назрява епична финална битка между оцелелите лориенци и могадоранската напаст.

Запазено е и непринуденото държание на героите, което ми направи добро впечатление в „Аз съм номер 4“. Вместо всички да са концентрирани само върху случващото се и да обсъждат единствено ситуацията по сухарски скучен начин, те отделят време и да се шегуват един с друг, или да си подхвърлят приятелски реплики и бъзици. Не, че това носи някакъв особен комедиен елемент, но тези вметнати действия и реплики на героите ги карат да придобият много по-човешки вид и да стават по-симпатични на читателя, въпреки че, реално погледнато, тези моменти са излишни за сюжета.

Изглежда, първите тийнейджърски книги от предвидените за поредици истории няма как да разчупят познатия стереотип, за да се наложат на пазара. При сюжетите от този жанр най-силно си личат параметрите на конвейра, от който са изкарани. Но веднъж успеят ли да пробият, авторите вече си позволяват по-нови неща и по-смели експерименти. Не, че „Силата на шестимата“ е някакво невиждано чудо, но определено представлява значително подобрение в сравнение с първата част.

Дали тази книга ще бъде филмирана или не – трудно е да се каже. Според първоначалния замисъл е трябвало книгите и филмите да вървят успоредно, тоест, ако той продължи да се следва, трябва скоро да очакваме филмирането и на „Силата на шестимата“. Първата част донякъде получи признание, попадайки в списъка на най-сваляните от пиратски сайтове филми за 2011. От друга страна повечето мнения за кино интерпретацията на първата част са силно негативни, а още няма никакви новини за това дали се готви продължение. Но в крайна сметка това едва ли е от значение за любителите на тийн-романи. А ако сте такъв и „Аз съм номер четири“ ви е харесал, то наистина ви препоръчвам „Силата на шестимата“. Страниците са почти колкото на първата част, а цената е същата.

 

Моята оценка:
История – 6-
Герои – 4.50
Стил на писане – 6
Неочаквани обрати – 4.50
Теми за размисъл – 3
Фантастични елементи – 6-
Степен на оригиналност – 4+
Старание на автора – 5.50
Маркетинг и промоция на книгата – 5+
Хитов потенциал – 5+

Общ успех: Мн. добър (4.98)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

manolova

Не съм чела книгите, но първият филм много ми хареса. Надявам се да направят и втори.

Станимир Ставрев

Звучи добре! Първият филм не беше чак толкова лош, може би ще филмират и тази книга