2 коментара
kingdom-netflix-review

Модерните средновековни зомбита на Корея

Ревю на първи сезон от сериала Kingdom на Netflix.

Когато чух за сериала „Кралство“, нямаше как да не проявя интерес. Въпреки че не съм от феновете на азиатската култура (не слушам k-pop, не гледам анимета (нито дори хентай), не чета манга), концепцията за красиво направена зомби-епидемия в Средновековието на непозната за мен земя веднага ме привлече. Сега вече изгледах шестте епизода на първи сезон и не съжалих, защото някои аспекти на Kingdom са наистина свежи и впечатляващи, макар и други да са разочароващи.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ами освен да започна ревюто на сериала с най-очевидното – зомбитата му. В Kingdom те не са стандартният влачещ се тип, а са бързи и енергични, дори май не са тотално безмозъчни, но пък са абсолютно освирепели. Справянето само с едно такова си е предизвикателство, камо ли с орда от тях. За да дадат шанс на човечеството, този тип зомбита са активни само през нощта, а отделно се страхуват от огън и вода. През деня се крият някъде на тъмно и студено, където заспиват и се превръщат в обикновени трупове. Но падне ли мрак, те се надигат със звук от чупещи се кости и хукват с бясна скорост към плячката си.

Феновете на жанра със сигурност ще останат доволни от поне една голяма сцена с тях. Тя е и кулминацията на сериала лично за мен. В първи епизод зомбитата са представени адекватно, но в края на втори и началото на трети е и първата грандиозна битка с тях. Сцената трае общо около 30 минути и е наистина масова и впечатляваща, достойна за голям кино блокбъстър. За съжаление, си остава и единствена – следващите появи са по-кратки и невпечатляващи, има дори моменти, в които се загатва за голяма битка, която така и не идва или се разминава за минута-две.

Изображение с име: kingdom_104

Дори да няма зомбита навсякъде обаче, трябва да се признае, че сериалът е много красив, а режисьорът – умел. Декорите са изградени специално за продукцията и са много детайлни и пренасящи зрителя в своя свят. Кадрите навън изобилстват от прекрасна природа, пълнеща окото. Костюмите може би не са особено исторически акуратни (всъщност май целият сериал си е повече фентъзи, вдъхновено от историята, отколкото достоверно историческо представяне плюс зомбита), но са зрелищни и приятни за окото. Камерата винаги намира най-добрия ъгъл за заснемане на необходимото, често прави обикновени сцени, в които персонажите просто се разхождат, да изглеждат много по-епични и грандиозни, отколкото са. Също така, героите минават през много места, което увеличава мащабите на историята.

Друг привлекателен елемент на сериала са дворцовите интриги с яката кралица. На азиатките им отива да играят зли хора и тази се справя отлично, макар и през повечето време да мълчи (както е прилягало тогава на жените, били те и кралици). Началото на шести епизод направо си напомня на „Игра на тронове“, макар и тук мащабите да са значително по-малки и да става дума за само трима души, борещи се за власт. Към момента големите междуособици само загатват за потенциала си да доведат до интересни моменти и предателства (кралицата би могла да се превърне в пълнокръвна Церсей Ланистър в далечното бъдеще), но и това е достатъчно за шест серии, в които фокусът все пак си остават зомбитата. В последния епизод имаше и един обрат, който не е труден за предвиждане и беше разкрит по абсурден начин, но все пак мен ме изненада и ми хареса.

Изображение с име: kingdom-e15

Приятно впечатление ми направи и включването на Бе Ду-на, която май е най-известната южнокорейска актриса. Играе Сун в Sense8, андроидката в Cloud Atlas, Парк в The Host и Разо в Jupiter Ascending. Интересно е да се види как играта й в „Осмо чувство“ е много по-американизирана и международна, докато тук си е типично корейска, пасваща на продукцията.

За съжаление, сериалът има и много лоши моменти, които помрачават удоволствието от позитивите. Зомби-вакханалиите започват и спират доста рязко – слънцето залязва и изгрява тогава, когато е удобно на сюжета, и го прави бързо и изненадващо. Героите пък прекарват по цели денонощия без да спят (защото денем пътуват, а нощем оцеляват), което ме кара да се чудя дали това не е фентъзи свят, който се върти 4 пъти по-бързо около оста си, отколкото Земята (но не е). Сумрачни сцени, в които се предполага, че слънцето е залязло, очевидно са снимани посред бял ден, защото си личат сенките на героите, макар и всичко да е минато през синкав филтър. Ако сюжетът иска мъгла, то тя непременно е непрогледно гъста, а ако ще се случва нещо през нощта, всичко е осветено от ярки прожектори. Хубаво е, че искат да ни впечатлят с красива кинематография, но на моменти прекаляват с нереалистичното.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сюжетът за първите шест епизода се гради изцяло върху концепцията и почти нищо не се случва извън нея. Героите са не просто зле развити, те са като подвижни картонени стендове с излизащи балончета от устата (и да не знаех, че сериалът е по комикс, щях да се досетя). Пълно е с дразнещи образи, които са излишно раздути, може би с цел комедиен елемент (знам, че корейците имат странно и леко дебилно чувство за хумор). Те само заемат ценно екранно време, което би могло да се използва за развитие на главните герои, вероятно за да прикрият неумението на сценаристите да творят такова. Тези два сериозни минуса правят понасянето на дневните части от сериала много по-трудно. Особено си проличава това в последния епизод, където почти нищо не се случва (нетипично за сериал), а финалната сцена е като в турско-индийска продукция, където камерата приближава лицето на всеки шокиран герой около 3 пъти (като отново е възможно това да е с цел комедия, а не неволна демонстрация на дебилизъм, никога не знаеш). Похвалих по-горе втори и трети епизод за грандиозната зомби-сцена от 30 минути, но останалият един час в двете серии е тотална скука – действието като цяло се развива бавно навсякъде.

И така, най-ценното на този сериал е неговата концепция, която е интригуващо разработена и красиво заснета, но това не води до качествени сюжет и герои след себе си. Има потенциал за подобрение във всички аспекти, дори и тези, които вече са на високо ниво, но и е възможно много бързо да омръзне ако не започнат да се случват по-значими неща в историята и не се задълбочат героите отвъд това, което първоначалният повърхностен замисъл им е определил. Хубавото е, че са вложени много пари в него и благодарение на тях всичко е по-красиво и епично, отколкото сме свикнали. Затова и като цяло бих казал, че си струва да се изгледа.

 

Изображение с име: бележникМоята оценка:
История – 3.50
Герои – 3
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5-
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4

Обща оценка: Мн. добър (4.58)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата