4 коментара
syfy-kym-scifi-prehod

syfy-bg.com прераства в scifi.bg

Със смяната на адреса нашето списание официално открива врати и започва да се промотира.

Стария фон на syfy-bg
Стария фон на syfy-bg, който вече ще се използва само за статии, свързани с "Посетителите". Кликнете, за да увеличите.

Първо – благодарим на всички наши читатели за това, че ни подкрепят, четат и коментират! Постоянно повишаващите се статистически показатели на посетителите ни показват, че има смисъл от труда, който сме вложили! Радваме се, че нашето списание ви допада, както и да сте го намерили.

Истината е, че syfy-bg.com беше нещо като чернова, проба. Опипахме почвата за появяването на онлайн списание като нашето и това, което видяхме за първите четири месеца, ни кара да вярваме, че идеята ни определено има потенциал. Пробвахме и самите нас – доколко ние, като непрофесионалисти, ще се справим с писането на статии, ревюта и въобще с поддържането на онлайн списание, което да е интересно и полезно за читателите си. Използвахме времето, за да видим как вървят нещата, как да се подобрим, а и за да натрупаме достатъчно материал, за да започнем да се промотираме и налагаме като по-сериозен играч в интернет и медийното пространство. За тези четири месеца подготвяхме основата за излизането на scifi.bg. С излизането на адрес на .bg вече сме официална част от българското интернет пространство.

 

Миналото

Старахме се да обогатяваме сайта с нещо ново всеки ден – да ви носим най-интересните новини и да споделяме мненията си за любимата ни фантастика. Тук включваме и научната фантастика, и фентъзито, и ужасите със свръхестествени същества и явления, свръхестествените драми – все жанрове за хората с въображение, тези, които не признават ограниченията на реалността и не се отдават на скуката, за любопитните, вечно търсещи отговори на въпроси извън нашия свят, за обърнатите към бъдещето и към новото. Старахме се да пишем интелигентно и информативно – в нашето списание залагаме на качеството, а не на количеството – това, което други сайтове разделят на 5 статии, за да генерират повече посещения и да постигнат по-голям брой публикации, ние събираме в една – за да е по-удобно и полезно на читателя.

Направихме и секция „Предстоящи“, където старателно помествахме датите, на които излизат новите продукти на жанра – филми, сериали, книги и игри. Като начало се концентрирахме основно върху сериалите, като най-популярна категория сред феновете на жанра, но в бъдеще ще обръщаме повече внимание и на другите.

Изображение с име: Stats

С почти нулево промотиране успяхме да постигнем задоволителен и постоянно покачващ се брой посетители – откакто сме започнали, имаме само 2 седмици със спад в посещенията – единият спад е в началото на Март и е незначителен – само с 4% спрямо предишната седмица, а другият е закономерен след неочакван пик в средата на Март. През останалите седмици се отчита стабилна тенденция към нарастване на посещенията, като миналата седмица отчетохме повече от 1000. Отново ще отбележа – с почти нулево промотиране. Сега, когато вече имаме завършен сайт и започнем истинското си промотиране, очакваме числата значително да се увеличат.

 

Настоящето

Отделихме наистина много време и усилия, за да обогатим сайта си така, че да бъде по-удобен, по-функционален, и в крайна сметка, по-посещаван.

Новото ни лого
Новото ни лого

Преработихме заглавната страница. На нея вече са поместени връзки към повече от новите статии. Най-новите отново ще излизат най-отгоре така, че редовните ни читатели бързо да се ориентират в непрочетеното, а останалите ще са разпределени по категории отдолу за тези, които ни посещават по-рядко. В сайдбара вече виждате връзки към последните добавки в каталога, както и премиерите за текущата седмица. Увеличихме броя на показваните най-нови коментари, като добавихме и нова функция – да се вижда началото на самия коментар, за да може потребителят да се ориентира още от началото за какво става дума в него. Системата за коментари като цяло е преработена, за да се интегрира disqus – система, която позволява по-социално коментиране, с по-лесен и функционален интерфейс за потребителите. Така scifi.bg заявява своето модерно онлайн присъствие, възползвайки се от удобствата на най-новите технологии.

Секция „Предстоящи“ е преименувана на „Премиери“ и преработена. Интерфейсът вече е разработен изцяло наново – с по-модерен изглед и по-удобна навигация. Срещу всеки запис има иконка, която бързо да ви ориентира дали става дума за сериал, кинофилм, книга или игра. С падащото меню можете да центрирате върху месеца, за който има вкарани записи, а с бутони „напред“ и „назад“ местите календара. Както и преди, с кликване върху съответния запис се отваря страница с по-подробна информация за него.

Вероятно сте забелязали и страниците, които сме направили за всеки жанров сериал, за който сме се сетили. Всички те образуват секция „Каталози“. Тя е разработена така, че бързо и лесно да намирате сериалите, които ви трябват. Можете да търсите сериали по първа буква, по жанр, по година, по държава и по телевизия, която го е произвела. Във всеки запис от каталозите има изведени основни информации – плакат, жанр, телевизия-собственик, години, в които са се правели епизодите, държава, слоган, кратко описание, заглавие на български, създател, сценарист, режисьор, актьорски състав, статус и официален, или най-близкото до официален, сайт. Статусът показва дали на сериала се очакват нови серии, а ако не, дали историята му е завършена, или е бил спрян, преди да се приключи сюжета. Ако пък има нови епизоди, то в „Предстоящи премиери“ те ще се покажат с точните им дати, взети от секция „Премиери“.

мобилната версия на сайта, достъпна на m.scifi.bg
мобилната версия на сайта, достъпна на m.scifi.bg
Освен системата за коментари, която можете да използвате, за да изразите мнението си по съответната статия или запис в каталога, направихме и „Общност“ на нашите посетители. Тя е организирана по малко по-различен и модерен начин от стандартните форуми на другите български сайтове, но служи за същото. Надяваме се да ви хареса и в нея да се опознаем и да научим повече един за друг! 

Сайдбарът също е преработен и диверсифициран за различните страници. В заглавната, показва най-актуалното от „Премиери“ и „Каталози“, както и последните коментари.

С цел и по-лесно и бързо доставяне на информация, представяме и специалната мобилна версия на сайта намираща се на адрес m.scifi.bg. Тя е значително олекотена в сравнение с нормалната и има за цел да предостави един бърз и лек достъп до основните части на сайта (статии, каталози и премиери) през вашите мобилни устройства.

 

Бъдещето

Новият ни основен фон
Новият ни основен фон - кликнете, за да увеличите

Това, че отворихме официално и придобихме завършен вид на сайта си, не означава, че спираме да се развиваме. Напротив, и в момента продължаваме да мислим (и да приемаме предложения) как да разнообразим сайта си и да добавим още повече към информацията и функциите в него.

* Вероятно сте забелязали, че някои сериали имат специални фонове за техните записи в каталозите и статиите, свързани с тях. Ще работим по увеличаването на набора от фонове и разнообразяването на външния вид на сайта ни.

* Ще продължим да се стараем да обновяваме всеки ден сайта с нови статии, ще продължим да се стараем да ги пишем по същия начин, за да продължаваме да се отличаваме от другите и да показваме, че за нас читателите ни не са просто кликове и статистика – сайтът се прави по този начин за вас и вярваме, че вие също предпочитате качеството пред количеството.

* Ще разнообразяваме Каталозите и Премиерите с повече записи от другите категории, ще направим опит да се свържем с различни издателства, за да предлагаме повече информация за новите жанрови книги на пазара, ще започнем да следим по-внимателно за новите игри и филми.

* Ще опитваме да взимаме интервюта от различни корифеи на жанра и да ви предоставяме от първа ръка информация за тях като личности и за новите им проекти.

* Ще правим всичко възможно да разпространяваме сайта си и да водим нови хора в общността ни.

 

Далечното бъдеще

Изображение с име: бъдещето
Не знаем какво ни чака, но ще се постараем да е добро!

Имаме смели планове и за по-напред, стига развитието ни, броят посетители и времето ни да го позволят. Имаме идеи за допълнително развитие на каталозите, мислим за анкети и повече участие на читателите в определянето на съботните класации, ще опитаме да разработим секция „Игри“, мислим върху опции за персонализиране на списанието – откъм изгледи и фонове, а се надяваме след известно време да започнем един доста смел експеримент за интерактивен научнофантастичен роман, подобен на опита на Дмитрий Глуховский в Русия с „Метро 2033“. За всичко това обаче ще ни трябва много, много време, както и много, много читателска подкрепа.

 

Ентусиазмът ни е голям, а амбициите и идеите – в изобилие. Днес едва започваме, но нямаме търпение да реализираме бъдещето, което сме намислили. Споделете го и вие с нас.

Екипът на scifi.bg

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата