Syfy най-накрая се завръща в космоса?

Американската телевизия за фантастика разработва редица научно фантастични сериали. Римейкът на „Седморката на Блейк“ пък официално влиза в програмата на Syfy.

Мнозина фенове смятат, че краят на 90-те години беше златната ера на телевизионната научна фантастика. Тогава болшинството от сериалите се развиваха в космоса, а редом с хората главни герои бяха и най-различни шантави извънземни. На практика нямаше граница за идеите, местата и расите, които можехме да видим. Постепенно обаче космическите сериали залязоха и научната фантастика здраво се заземи, оставяйки тези фенове носталгично вперили поглед в миналото. Телевизията, която трябваше да държи фронта, Syfy, предпочете да излъчва кеч и риалитита, а със спирането на някои от най-хитовите си сериали съвсем си срина имиджа.

Дали кадрите с космически кораби, летящи из вселената, ще станат отново често срещани по Syfy?

Но нищо не е вечно – ето, че дойде време Syfy да си възвърне вярата на феновете. Тя смята да го направи именно с нови сериали от типа на космическите такива преди 15 години. Не всички от тях са сигурни попълнения към есенната програма на телевизията, само първият има поръчан пилотен епизод, но болшинството звучат наистина добре:

1. High Moon – създаден от Браян Фулър (мозъкът зад Pushing Daisies, Dead Like Me), сериалът е ситуиран в бъдещето на Луната, където различни държави вече са построили свои колонии и добиват полезни изкопаеми. Там обаче откриват нова форма на живот, което поражда същински хаос. Поръчан е пилотен епизод, чийто сценарий ще бъде написан от Джим Дейнджър Грей.

2.Orion – Главна героиня в този сериал е търсачка на древни артефакти, която обикаля космоса не само за реликви, но и за следи към собственото си минало. Когато човечеството започва война с мощна извънземна раса, Орион трябва да реши дали да бъде егоистка и да оцелее или да рискува живота си, за да търси артефакти, които да помогнат на човечеството да оцелее. Идеята все още се разработва, но засега звучи като смесица от Mass Effect и Tomb Raider, което определено е добре.

3. Sojourn – Детективски сериал в космоса, чийто главен герой е първият копой, изпратен отвъд земната стратосфера, за да разкрие убийство на борда на космически кораб, напуснал Земята преди 50 години в търсене на нова планета за колонизиране. Следите водят детектива до мистериозна конспирация от хора, опитващи се да прикрият грозна тайна още от времето на изстрелването. Проектът още се разработва, сценарият е дело на Фил Левънс („Смолвил„).

Firefly остана само 1 сезон в ефира на Fox, но дали е невъзможно нещо, подобно на него, да прокопса в ефира на Syfy?

4. Clandestine – Тук става дума за група бандити, които са нападнати и почти унищожени от галактическа сила, наречена Коалицията. Оцелелите се скриват в изоставен коалиционен кораб, който те поправят и след това използват, за да продължат престъпленията си, дегизирани като офицери на Коалицията. Изпълнителен продуцент е Гейл Ан Хърд („Живите мъртви“), а идеята звучи подобна на „Файърфлай„, „Лекс“ и „Фарскейп“ – кой от кой по-добри сериали!

5. Infinity – Правителството изпраща млад милиардер, единственият човек на Земята с космически кораб, способен да изпълнява междузвездни полети, да посрещне извънземна флотилия, забелязана в покрайнините на Слънчевата система. Преговорите обаче не минават успешно и започва престрелка. В хаоса се отваря червеева дупка и корабът е запратен в далечните крайща на космоса. Екипажът поема обратно по дългия път към дома, а междувременно завързва контакти с много нови планети и извънземни раси. Сценарист е Хавиер Грийо-Мархуаш („Изгубени„), който все още разработва идеята си, а ако написаното ви напомня на „Старгейт: Вселена„, „Стар Трек: Вояджър„, „Червено джудже“ и „Фарскейп“ – не сте сами.

15 години след „Смъртоносен сблъсък“ темата за унищожителните метеорити продължава да е актуална.

6. Silver Shields – Първият от изброените проекти, чийто сюжет ще се развива на земята, макар и не обезателно нашата. Става дума за фермер, чийто баща е убит. Хлапето отива в града и се записва в местната полиция, за да разбере кой и защо е затрил стария. Но животът в провинцията не го е подготвил за Понт Роял, чиито обитатели са орги и всякакви странни същества. Идеята на Робърт Хюит Уолф все още се разработва.

7. Shelter – Предпоследният сериал от проектната лаборатория на Syfy си е направо земен. Дело е на Брус Джоел Рубин („Смъртоносен сблъсък“), който явно много обича да сблъсква Земята с огромни метеорити. Героите са 30 000 човека, затворени под земята, където се надяват да продължат човечеството. Бункерът е построен, защото е открит огромен метеорит, който се насочва към планетата и заплашва да унищожи живота на повърхността й. Животът там долу обаче далеч не е утопия и когато избраните започват да разкриват тайни и конспирации, свързани с катастрофата и смисъла на тяхното затваряне под земята, безредиците не закъсняват. На практика, Брус Джоел Рубин разработва същата идея зад хитовия си филм, но в друг аспект.

8. Телевизията разработва и осми сериал, който не е космически и не е оригинален (за разлика от гореизброените). Става дума за разклонение на филма „Легион“, който през 2010 ни показа Апокалипсиса с Пол Бетани в главната роля. Лентата далеч не стана хит, но телевизията се надява да успее да разработи иначе интересната идея за последната война между доброто и злото, Рая и Ада като сериал.

Нека не забравяме и римейка на „Седморката на Блейк“, който от известно време се подготвя. Преди няколко дни телевизията потвърди сериозните си намерения към Blake’s 7 като поръча цял сезон от 13 епизода! Това означава, че дори нито един от гореизброените проекти да не види бял ден, ще имаме поне един нов космически сериал, което също не е малко, предвид какво получавахме доскоро.

След броени часове пък започва Defiance. Макар да не е космически, „Съпротива“ ще включва няколко различни извънземни раси и постапокалиптична Земя, което е достатъчно близо за зажаднелите за нещо по-различно и новаторско.

Не се съпротивлявайте на космическите фантастики!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
15 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Jojo

Да направят продължение на Stargate ,а не да се занимават с глупави сериалчета.

РОРО

Clandestine ,Orion и Infinity май ще стават за гледане останалите звучат като 1111% БОЗА !

РОРО

На 21 април започва втори сезон на Continuum !

Инженерски

На мен ми се гледа нова версия на Stargate има още доста което може да предложи сериала просто трябва да се инвестира в качествен сценарий и качествени специални ефекти !

Кирето

Мдааа, и аз чакам с нетърпение да видя какво ще направят.
Едно време се прибирахме от игра за да го гледаме…
А пък какви гривни от тел си бяхме направили по подобие на сериала…и една щайга за компютъра…
А иначе „4. Clandestine“ не ти ли напомня за седморката по сюжет?

Михаил Станев
arp^

Да не повярва човек, все пак имало надежда за Syfy 🙂
Orion ми звучи най-добре за момента.

Иван Петков

1, 2, 4 и 5 ми звучат най-интересно 🙂 3 и 6 не ми харесват заради детективско-полицейските елементи – втръснало ми е от кримки и процедурни сериали, мразя ги и не искам да ги гледам, дори да се развиват в космоса. Не че е невъзможно точно тези да се окажат интересни, но като цяло този жанр ме отблъсква.

Pain

Аха .. ясно значи на пролет догодина хахахха мерси за инфото, както винаги 🙂

Петя Ивайлова
petia84

май още не се знае, но тъй като беше анонсиран преди месеци, може и да започне още тази есен. Сигурно зависи как ще потръгне „Ханибал“

Мира
Pepper

2,3 и 5 звучат доста интересно. Ако поне 1-2 от тези проекти видят бял свят ще е добре. От кога не е имало нещо космическо….

Pain

За мен 1,2 и 4 ми допаднаха най-много.. УРА ! дано да се реализират поне 2 от тези проекти че наистина съм не зажаднял ами пресъхнал вече за класическа фантастика ! !
п.с Този Хай муун кога се очаква да е премиерата му ?

Петя Ивайлова
petia84

Започвам Defiance, а що се отнася до другите – харесвам 2-3, но ще изчакам да видя кой е по-перспективен.:)

Grimalkin

Точа лиги за Блейк. Другите също не звучат зле, особено тоя Sojourn май доста ми пасва на личните вкусове. За първи път от бая време изглежда, че има шанс да доживеем нови космически фантастики и дано е наистина, че от тая мода всичко да избива в психологически и сълзливи драми ми е ей до тука вече, честно.