emmy2014

Татяна Маслани най-накрая е номинирана за Еми

Game of Thrones и American Horror Story: Freakshow са сериалите с най-много номинации.

Татяна с една от многото си награди.
Татяна с една от многото си награди.

Традиционно, наградите за телевизионни продукции и артисти Еми са сред събитията, които привличат най-голям интерес у зрителите в САЩ. Миналата година церемонията протече без засечки, но един сериозен проблем се наби в очите на фенове и критици – отсъствието на Татяна Маслани сред номинациите. Въпреки че наградите обикновено се дават за най-популярните сериали, предимно по ефирните телевизии с чисто американски произход и собственост, общият консенсус е, че талантливата актриса заслужава поне да бъде спомената за уникалните си изпълнения в ролите на над 10 клонинга.

Тази година грешката е поправена и Татяна Маслани е официално номинирана. Тя ще се бори за наградата „най-добра главна женска роля в драматичен сериал“ заедно с Клеър Дейнс за ролята си на Кари Матисън от Homeland, Виола Дейвис като Аналайз Кийтинг от How to Get Away with Murder, Таражи П. Хенсън като Лорета Лион в Empire, Елизабет Мос като Пеги Олсън в Mad Men и Робин Райт като Първата дама Клеър Ъндърууд в House of Cards. Шансовете й да спечели клонят към нулата (не защото не го заслужава), но самият факт, че е номинирана в такава класация е доста голямо признание, предвид канадския й произход, скромните рейтинги на Orphan Black и британската нишка в продуциращата го телевизия.

Самата Маслани е изненадана от номинацията си и не е сигурна дали е правилна. Нейната реакция е следната:

Беше страхотно. Обадих се веднага на агентите си и те бяха много развълнувани. Беше нещо хубаво, което всички заедно да отпразнуваме. Те са ме подкрепяли в продължение на години и не бих стигнала доникъде без тях. За мен, номинацията е супер и за феновете – те се интересуват от Еми-тата и се бориха толкова много за мен. Затова и го чувствам като тяхна победа…

Телевизията сега е доста женски ориентирана и има толкова много невероятни, невероятни роли за жени и толкова много талант. Никога не съм имала проблем с това, че не съм била номинирана досега. Наистина, никога не съм и мислила, че заслужавам да бъда номинирана. Има толкова много прекрасни изпълнения, които са невероятни и революционни. Наистина е прекрасно време да си жена по телевизията. Дадени са ни нова сила и ново пространство. Много е вълнуващо. Не мисля, че отдавна заслужавам номинацията. Просто някак си съм се промушила в списъка. Промушила съм се в тази невероятна категория, фрашкана с абсурдно много талант.

Game of Thrones има най-много номинации от всички сериали по телевизията, но досега единствено Питър Динклидж е печелил наградата, и то през далечната 2011 г.
Game of Thrones има най-много номинации от всички сериали по телевизията, но досега единствено Питър Динклидж е печелил наградата, и то през далечната 2011 г.

Фантастиката като цяло също е доста прилично представена в номинациите (което отново е нетипично – едва отскоро жанрът ни печели признание сред „сериозните“ критици). „Игра на тронове“ има цели 24 номинации – за най-добър драма сериал, най-добра поддържаща мъжка роля за Питър Динклидж, най-добра поддържаща женска роля за Емилия Кларк и Лена Хеди, най-добра режисура в драматичен сериал за Дейвид Нътър (епизод 5.10, в който Церсей минава по пътеката на срама) и Джереми Подесва (епизод 5.6, в който Санса е изнасилена от Рамзи), най-добър сценарий в драматичен сериал (епизод 5.10), най-добра гостуваща актриса за Даяна Риг. Сред останалите номинации са такива за най-добър дизайн на декорите, кастинг, най-добра кинематография за сериал, сниман с една камера, най-добри костюми, най-добри прически и др.

„Зловеща семейна история: Шоу с изроди“ пък има 19 номинации – най-добър лимитиран сериал, най-добра главна женска роля в лимитиран сериал за Джесика Ланг, най-добра поддържаща мъжка роля за Денис О`Хеър и Фин Уитрок, най-добра поддържаща женска роля за Анджела Басет, Кати Бейтс и Сара Полсън (цели 3 номинации или половината от общо шестте), най-добра режисура в лимитиран сериал за Раян Мърфи (за епизод 4.1) и др.

Признания има и за „Последният човек на Земята“, от който Уил Форте се бори за най-добра главна мъжка роля в комедиен сериал и за най-добър сценарий в комедиен сериал, а Фил Лорд и Кристофър Милър за най-добра режисура в комедиен сериал (и двете номинации са за първия епизод).

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата