Топ 5 х 2 епизоди на „Досиетата Х“

Драго и Петър показват личните си класации за най-доброто от емблематичния сериал и взаимно си ги коментират.

Спокойно можем да кажем, че The X-Files е една от емблемите на телевизията през 90-те години на ХХ век. Цяло поколение израсна с Мълдър, Скъли и техните разследвания на паранормални явления. От сериала изгряха звездите както на актьорите Дейвид Духовни (Californication), Джилиан Андерсън (American Gods, Sex Education, The Crown) и Мич Пиледжи (Stargate: Atlantis, Sons of Anarchy, Supernatural), така и на сценаристи като Винс Джилиган (създал по-късно Breaking Bad), Франк Спотниц (The Man in the High Castle, Medici), Хауърд Гордън (24, Tyrant) и др.

Разбира се, с над 200 епизода, излъчени между 1993 и 2018 година, качеството драстично варира. Хубавото е, че различните хора харесват различни елементи от сериала, както и тези две класации ще докажат, така че не възприемайте мненията по-долу като меродавни – препоръчително е да изгледате целия сериал и сами да си изберете кои епизоди ви допадат най-много. Долните 10 обаче, препоръки от Драгомир Стоянов и Петър Атанасов (нестандартният тип двойна класация с взаимни коментари е идея на първия и може да я правим по-често), са доста добра отправна точка.

Забележка: Двойни и тройни епизоди със свързани истории (клифхенгъри и надпис „следва продължение“) ще се оценяват заедно.

Топ 5 на Драго:

5. 03×06 – 2Shy

Драго: Когато значителна част от тийн годините са ти прекарани с mIRC, този епизод си е направо задължителен да е в най-предпочитаните. Срамежлив чатър зарибява пълнички дами без самочувствие през интернет и след като се опознаят вечеря с тях. Това последното нарочно ще го оставя двусмислено. Технологичните тийн трепети умножени по Х.

Петър: Честно казано, бях забравил този епизод. И аз съм прекарал значителна част от тийн годините си в mIRC, но не съм толкова впечатлен. По-скоро ми хареса концепцията за убиеца и отвратителните останки от неговите жертви. Но все пак определям епизода като средно качество – не е лош, но щом съм го забравил, значи не е и нищо особено.

4. 01х11 – Eve

Драго: Първи сезон е на възходи и спадове, но това тук определено е точно в десятката. Мистерия, атмосфера, психария и конспирация и две мили момиченца, които естествено не са това, което изглеждат. Специалното носталгично усещане, което като цяло ми дава първи сезон, само подсилва доводите за специалното четвърто място за този епизод.

Петър: Епизодът е приличен, но отново е далеч от моя топ 5. Харесват ми концепцията и обратите в историята, както и че се минават някои граници, които много малко филми и сериали си позволяват да доближат. Все пак дечицата трябва да се сладки и невинни, а пък тези две психопатки са далеч от стандартния образ.

3. 04×21 – Zero Sum

Драго: Това е праводоподобният епизод, посветен на Скинър, за когото вече знаем, че е от добрите, но специално в тази история прави странни и не толкова похвални постъпки. За всичко това си има причина, но мистерията държи в напрежение до последната минута, а и все пак започваме да се питаме като е добър и прави лоши работи, не се ли компрометира, няма ли да го хванат? Някои критици определят епизода като “bad-ass” и аз съм напълно съгласен.

Петър: От любимите епизоди на Драго в по-старите сезони, този ми харесва най-много. Скинър винаги е ходил по тънката линия между сянката и светлината, но в повечето случаи извън кадър. Тук получаваме история с фокус върху него и го виждаме в проактивна роля. Шефът на Мълдър и Скъли не е просто някакъв чичак зад бюро, а доста способен агент, нарамил тежко бреме. Друг бонус за мен е приносът на Марита Коварубиас (Лори Холдън) към историята и разкриването на повече за мистериозната нова информаторка. С по над 20 серии на година, „Досиетата Х“ се нуждае от такива епизоди, които да разчупват формулата, но и да придвижват голямата история напред. Този определено е от най-успешните.

2. 08х04 – RoadRunners

Драго: Мълдър вече го няма, а Скъли разследва странни ритуални убийства сама, тъй като не вярва на новия си партньор Догет. Следите я отвеждат до странно градче, което го няма на картата, с още по странни обитатели, които не искат да я пускат да си ходи. Епизодът чупи creep-омера отвсякъде и успява да ни покаже, че Мълдър няма да ни липсва особено много, след като имаме Догет.

Петър: Чудесен епизод, в който Скъли е в центъра на събитията, а Джилиан Андерсън, сякаш освободена от дългогодишния си екранен партньор (двамата с Дейвид Духовни дълго време не са се понасяли), блести. Доста психарски, доста зловещ, със стабилна доза мистерия и напрежение. Заслужава си отличието.

1. 04×09 – Synchrony

Драго: Признавам си, има и по-добре направени епизоди, но този е единствен, който вплита пътуване във времето в историята си и за мен това е напълно достатъчно. Независимо от всичко историята е добра, мистерията около персонажите също. Реалистичната интерпретация на материята също си има положителните страни, а дупките в сюжета са простими. Тайно ми се иска да имаше във времето и втори опит за епизод на такава тематика, но уви останах си само с това.

Петър: Наистина епизодът е хубав, макар че вече толкова сюжети за пътуване във времето съм гледал, че очаквам малко повече – по-заплетена история, повече емоционален заряд. Вярно, че в само един епизод е трудно да развиеш хубав сложен сюжет, но достатъчно други са се справяли достатъчно по-добре, за да изразя критиката си. Въпреки това, тук все пак има напрежение, мистерия и сравнително интересни герои, така че одобрявам. Епизодът би влязъл в моя топ 50.

 

Топ 5 на Петър:

5. 01×03 – Squeeze

Петър: Много се чудих дали да включвам този епизод, защото по старите ми спомени той се крепи на 2-3 страшни сцени с якия злодей. През нощта, след като се разбрахме с Драго да правим класацията, сънувах кошмар, в който Юджийн Виктор Тумс се промуши през вентилацията на банята ми и ме гони из апартамента. На сутринта бях абсолютно убеден, че ще вкарам епизода в топ 5, дори и ако трябва да жертвам някоя друга любима серия. Изгледах епизода наново и всъщност е по-добър, отколкото го помня, а страшните сцени наистина му гарантират място в класацията.

Драго: Страхотен епизод, дава гръмко начало на Monster-of-the-week концепцията. Усещането за реализъм е много добре пресъздадено, а трябва да си призная, че това винаги е било нещото, което най-много ми е харесвало в сериала. Злодеят е много добре измислен и пренесен на екран, даже се чудя как актьорът не се е радвал на по-голяма популярност във времето. Заслужено място в класацията, дори можеше да е по-напред.

4. 03×12 – War of the Coprophages

Петър: Превъзходен микс от комедия, ужаси и философия – хем нестандартен за сериала епизод в онези години, хем напълно в духа му. Хлебарките винаги са ме ужасявали, така че от сцените с тях ме побиват тръпки. Същевременно, забавните моменти са наистина сполучливи. Нито една друга серия не успя да налучка същия баланс. Знам, че Драго ще нахейти епизода в коментара си, но той винаги ми е бил любим, остава си такъв и на трето гледане.

Драго: Много малко от „забавните“ епизоди са ми по вкуса и този не е от тях, въпреки, че е значително по-добре от множеството неадекватни истории от шести или седми сезон например. Не казвам, че няма качества и художествена стойност, но просто не успява да ме впечатли с нищо особено.

3. The X-Files: Fight the Future

Петър: Това е първият от двата филма за кино, като сюжетът му се развива между финала на пети сезон и началото на шести. Някои елементи от духа на сериала са леко променени, за да паснат на големия екран, в повечето случаи за добро. Имаме голяма летяща чиния, много извънземни, реална опасност за Скъли, значително напредване на общата история (което си е доста рисково за самостоятелен филм, предназначен както за фенове, така и за хора, които не са гледали сериала досега) и като цяло много, много добра продукция. Технически погледнато не е епизод, но заслужава отличие като такъв.

Драго: Първият филм е определено по-добрият от двата и като цяло от по-добрите попадения в X-files вселената, независимо, че се случва точно преди 6 сезон, когато продукцията се отдалечава от твърдата фантастика и психария за сметка на философско-забавни епизоди. Малко по-различното усещане от типичен епизод определено е в негова полза, а и успява да разшири мащабите на историята. Интересното е, че чисто сюжетно е свързан с моя епизод Zero Sum, което придава символична консистентност на двете класации.

2. 02×16/17 – Colony / End Game

Петър: Заплетен сюжет, извънземен ловец на извънземни клонинги, история, близка до Мълдър – с този епизод в две части започва наистина вълнуващата част от сериала. В него си има всичко, а кусури почти не се намират. Бонус точка за епичната битка между г-н Х и Скинър.

Драго: Може би най-силните митологични епизоди са във втория сезон, когато идеите са още свежи, а посоките им на развитие почти безгранични. Абсолютно съм съгласен, че тук имаме всичко – от мистерия и страховитост до напрежение и обрати в историята. Научнофантастичната част от нещата също е на ниво. От гледна точка на митологични епизоди, определено влиза в моя топ 5.

1. 07х22/08х01/08х02 – Requiem/Within/Without

Петър: Мнозина от „феновете“ може би няма да се съгласят с мен, защото тази тройка епизоди бележи края на старата ера и началото на новата в „Досиетата Х“. В „Реквием“ историята на Мълдър и Скъли прави пълен кръг, а във „Вътре“ и „Без“ имаме страхотен микс от митология, напрежение и драма. Темпото на историята е доста добро (тоест, в сравнение с други епизоди е направо зашеметяващо бързо), Скъли претърпява значително възходящо развитие, Скинър заема окончателно страната на добрите, а в сюжета се намесва новият и доста симпатичен агент Догет. Ще ми се да мога да включа и някои от по-късните епизоди, в които идва и агент Моника Рейъс и така получаваме не само двама, а цели четирима много сполучливи главни герои, но уви, за да не бъде еднотипна класацията ми, избирам само най-доброто от любимия ми осми сезон (неговите два финални епизода също бяха на косъм). Бонус точки за прекрасната музикална тема на Скъли от композитора Марк Сноу.

Драго: „Реквием“ е най-доброто, което най-слабият за мен седми сезон може да предложи, дори и само защото е праводподобно направен огледален епизод на пилотния. Другите два дават началото на най-силния сезон по подобаващ начин с нов главен персонаж. Ако се гледат един след друг смяната обратно към по-мрачен тон е силно осезаема и определено вълнуваща. И аз си признавам, че се въздържах да добавя още епизоди от осми сезон, за да не се получи еднотипна поредица.

 

За финал, двамата се разбрахме да отличим и по още 5 епизода със споменаване – тъкмо да обхванем почти всички сезони. Нарочно няма да казваме кое предложение от кого идва и ще ги подредим само по хронологичен ред:

The X-Files – 01×01 – Pilot
The X-Files – 02×03 – Blood
The X-Files – 02×14 – Die Hand die Verletzt
The X-Files – 05х19 – Folie a Feux
The X-Files – 06×14 – Monday
The X-Files – 08×07 – Via Negativa
The X-Files – 08×10 – Badlaa
The X-Files – 09×07 – John Doe
The X-Files – 09х11 – Audrey Pauley
The X-Files – 11×08 – Familiar

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |