Топ 7 сериали, които си вдигат нивото

За кой телевизионен продукт с над 80 епизода наистина си заслужава да отделите от времето си?

Всеки фен на сериалите знае колко е трудно да попаднеш на такъв, който не просто да запази нивото си, но и да го подобри, преди да завърши или да бъде спрян. Нормата е сериалът да започне много зарибяващо, след което постепенно да се разводни. При някои, като Heroes или Prison Break, качеството от сезон на сезон пада толкова рязко, че в края направо не можеш да повярваш, че същите сценаристи са писали и началото.

Е, тази класация цели да отбележи тези сериали, които правят точно обратното – постигат прогрес и последните сезони са по-добри и от първите! Разбира се, класацията е субективна и е вероятно на доста места да не сте съгласни с нас. Също така, ясно е, че прогресът не може да се поддържа постоянно, и голяма част от споменатите сериали все пак се дънят с последните си сезони, но са отбелязали сериозен прогрес преди това. Но все пак, тримата автори на тази класация (Петър Атанасов, Драгомир Стоянов и Петя Ивайлова) решихме да почетем тези продукции, които имат поне 4 сезона и са отбелязали прогрес в поне 3 последователни такива. Ако не сте гледали някой от долуспоменатите, считайте ги за препоръчани от нас!

 

stargate_sg-1_1997_2848_poster7. Старгейт

Няма как един сериал да издържи цели 10 сезона (плюс 2 разклонения и 2 филма), ако не подобрява нивото си, така че кой по-добър кандидат за начало на класацията от „Старгейт“? Първи сезон определено не е никак лош, донякъде дори има и предимство пред останалите, защото гоа`улдите все още са нови, страшни и непознати. Въпреки това, в следващите сезони определено има прогрес – и като истории, и като ефекти, и като актьорска игра. Появяват се нови цивилизации, човечеството заема своето място сред важните раси във вселената и дори установява присъствие в космоса! От време на време, по-късните епизоди губят темпо и ритъм, но сериалът вече е станал достатъчно богат и интересен, за да компенсира. Някои биха поспорили, че шести сезон е като дупка, защото там Даниел Джаксън отсъства и е заменен от извънземния Джонас Куин, но за мен промяната е добре дошла. Други пък смятат, че намаляващото присъствие на Джак О`Нийл от осми сезон нататък е причина да не се продължава със сериала, но за мен именно новите герои, Камерън Мичъл и особено Вала Мал Доран, правят последните два сезона превъзходни! Ораите също така са доста по-интересен враг от гоа`улдите, макар че повечето фенове не отстъпват от първата си (анти)любов и така и не възприемат ораите достатъчно добре. Това е и причината Stargate SG-1 да не е по-напред в класацията, въпреки субективното мнение на тази класация.

 

person of interest6. Под наблюдение

Този сериал е интересен, засяга еднакво добре и обединява технологични, криминални и конспиративни тематики, определено не се подиграва с интелигентността на зрителя, притежава много добра актьорска игра и екшън сцени.  С течение на сезоните научнофантастичният елемент се застъпва все повече и повече, но продукцията успява да остане близка до зрителя като реалистичност. Докато през първите сезони машината се подчиняваше на определени правила, следваше си алгоритъма и сценаристите само се заиграваха с идеята за изкуствен интелект, от средата на трети сезон сюжетът навлезе с пълна сила в тази територия и накара два интелекта да воюват помежду си в името на доброто на човечеството, но според собствените им разбирания. Критиците в общи линии признават всичките сезони за изключителни, но като че ли най-много им харесва третия, главно заради умелия преход в тона на сериала към научната фантастика. Четвъртият сезон, макар и да не предлага нищо качествено ново, успява да развие историята още по-добре (11-тият епизод, If-Then-Else, e оценен в IMDB с 9.9) и на човек му остава само да се й се наслади. Все още Person of Interest не е завършил (въпреки че още нямаме официално подновяване за пети сезон), така че не знаем дали в бъдеще няма да свали нивото, но дотук прогресът е осезаем и мястото в класацията е напълно заслужено!

 

fringes4newbegbig5. Експериментът

Началото на този сериал беше относително просто – всеки епизод сякаш целеше да шокира, изплаши и предупреди за опасностите, пред които би могъл да бъде изправен светът, ако пред науката не се поставят някакви граници. Това послание беше допълнително затвърдено от образа на един от основните персонажи – доктор Уолтър Бишоп – брилянтен и симпатичен, но и доста зловещ учен, прекарал години в лудница, понеже си е позволил да изгуби контрол над собствените си стремежи и изследвания. Постепенно, с развитието на сюжета, „Експериментът” се превърна в нещо много повече от имитация на „Досиетата Х” (но без извънземни). А именно – класическа научна фантастика, която не се бои да предизвиква непрекъснато по нови и нови начини умовете на зрителите си, развивайки стари теми (паралелните вселени) и разглеждайки в детайли относително нови такива (инвазията от бъдещето, алтернативните времеви линии). Макар че Fringe се оказа прекалено тежък за широката аудитория (видно от относително ниските рейтинги), той получи шансът да развие своите мистерии в цели пет сезона и в крайна сметка не разочарова почитателите си, като им предложи адекватен и трогателен финал.

 

xfiles4. Досиетата Х

Нивото при този сериал е сравнително лабилно. Концепцията на продукцията е много силна, но първият сезон, въпреки ударното си начало, малко губи скорост към средата, а и си личи, че екипът още се учи в движение. Малко известно е, че първоначалното решение на Fox е било да не поръчва втори сезон и са размислили на косъм. От втори до четвърти сезон обаче развитието във всеки един аспект е възходящо – и като самостоятелни истории, и като митология, и като игра. След това сценаристите решават да направят сериала по-философски, но и по-комедиен и лек, което води до спад на качеството в пети сезон. По-лошият тон се запазва и в шести сезон, но той пък се отчита с някои от най-запомнящите се епизоди на целия сериал. В седми сезон има нов спад, но осми… осми е любим на двама от тримата автори на тази класация! Въпреки че Духовни се взима за голямата звезда и решава, че не му се играе вече в сериала, а феновете веднага отсичат, че без агент Мълдър не може да има сериал, сценаристите създават нов, много силен персонаж, и правят някои от най-качествените епизоди за целия сериал именно тази година! На всичкото отгоре, след загубено съдебно дело, Духовни е принуден отново да се върне в ролята си, което прави втората половина на сезона просто наслада за фена! В девети сезон нивото отново пада, тонът е съвсем друг и въпреки че отново има силни епизоди, сериалът свършва. И така, The X-Files се класира толкова напред не само защото има цели 4 сезона стабилна тенденция на прогрес, не само защото е доста издържлив, но и защото предпоследният му, осми сезон е най-силният от сериала въобще!

 

farscape3. Фарскейп

Ако „Фарскейп“ беше издържал повече сезони, той можеше да се класира и още по-напред. В момента, той покрива точно необходимият минимум за включване в статията (поне 3 сезона възходяща тенденция и поне 4 сезона обща дължина), но го прави по блестящ начин! Макар първи сезон да е вълнуващ сам по себе си, немалка част от епизодите му са сравнително мудни, част от декорите са леко ретро, а от външния вид на героите има какво да се желае. Втори сезон подобрява нещата значително – сюжетите са по-интересни, темпото е по-добро, гримьорите вече се стараят повече (и дори правят Клаудия Блек красива), имаме и по-ангажираща обща история. В трети сезон имаме още по-високо ниво, като там решението да се клонира главния герой и да се раздели доста големият актьорски състав на две части (два кораба) е просто гениално. Редуването на епизоди с приключения ту на единия, ту на другия кораб (Моя и Талън) добави динамика и свежест, която рядко виждаме в сериалите по принцип. Финалните епизоди на сезона пък са напрегнати и трогателни. Единственото, което разваля пейзажа във втори и трети сезон, са честите надниквания в главата на Джон Крайтън и неговите халюцинации със Скорпиус, но тук няма консенсус сред феновете – голяма част от тях ги харесват и намират за забавни. За съжаление, в четвърти сезон нивото пада, но с допълнителните минисерии вместо пети сезон историята завършва подобаващо. Резкият прогрес на първите три сезона и значението на Farscape за развитието на жанра въобще му отдават бронзовия медал в тази класация.

 

babylon52. Вавилон 5

Този сериал по принцип трябва да се споменава сред класиките на фантастиката и като нагледен пример за пълноценна история с начало, кулминация и край. В продължение на пет сезона гледаме космическата станция „Вавилон 5“. В началото имаме просто обикновени и неособено свързани историйки. Опознаваме голямото разнообразие от извънземни раси, проследяваме как се отразяват в различни ситуации конфликтите между хората и минбаритата, кентаврите и нарните. Във втори сезон вече усещаме, че се задава нещо мрачно, че ни очакват епични събития, които ще окажат влияние върху цялата вселена на сериала. Въпреки че тогава все още нищо чак толкова фатално не се случва, отделните епизоди започват да носят малко повече тежест. В трети сезон общовселенската война вече започва, като сюжетните линии започват наистина да се развиват, а епосът да става грандиозен. Кулминацията са първите няколко епизода на четвърти сезон, които определено се отплащат за трите сезона плавно нарастване на напрежението преди това. Оттам нататък нещата започват да се уталожват и успокояват, но не бих казал, че това означава регрес. Завършват се започнатите сюжетни линии още от първи сезон, като на всяка от тях се отдава заслуженото с пълноценно развитие и край. На финала вече всичко е ясно и завършено, остава само да си кажем сбогом. Ако не се разревете на последната серия, значи просто нямате сърца. Макар с намалено темпо, последният сезон на Babylon 5 нагледно показва как трябва да се завършват сериозните сериали. Ако сценаристите бяха постъпили като всички други на тяхно място – щом са се изчерпали, да разводнят нещата до безобразие, нищо да не се случва цял сезон и всичко да се сбута в последните 1-2 серии, „Вавилон 5“ нямаше да е толкова напред в класацията. Вместо това те направиха достоен завършек на 5-годишен епос.

 

o-DOCTOR-WHO-DAY-OF-THE-DOCTOR-5701. Доктор кой (заедно с Торчууд и Приключенията на Сара Джейн)

Тук просто няма място за спор, защото прогресът при Doctor Who е най-осезаем. Първи сезон е доста детски, макар и с някои много силни епизоди. Втори сезон вдига съвсем леко нивото като сценарий, но смяната на Доктора с Дейвид Тенант прави прогреса много по-голям. В трети сезон имаме нова придружителка и още по-силни сценарии, а четвърти сезон е просто феноменален във всеки един аспект (тук отново има субективизъм, защото нещата зависят много от това доколко на всеки фен му допадат новите Доктор или придружителка, а Дона Нобъл обикновено или е начело на фенските предпочитания, или на последно място). С пети сезон всичко се сменя, но не към лошо, просто към по-различно. В шести сезон Мофат доказва гениалността си, показвана досега само в отделни епизоди, като прави брилянтна сюжетна рамка за сезона с Тишината/Забравата. В седми и осми сезон може да се говори за регрес, но нивото има още доста да пада, преди да достигне това от непретенциозния първи сезон, защото прогресът в сезони 1 до 6 е доста рязък.

Сериалът си заслужава първото място дори и ако включим старите серии – докато епизодите от 1963 г. се снимат предимно в едно-единствено затънтено студио, постепенно бюджетът се увеличава и качеството на сценариите се вдига. Редно е да обърнем внимание и на разклоненията, които следват същата тенденция – „Приключенията на Сара Джейн“ може не би влязъл сам в тази класация, въпреки че се подобрява от сезон на сезон и можеше да стигне още по-далеч ако не беше починала главната актриса, но „Торчууд“ заслужава място сам по себе си – с неособено вдъхновяващ първи сезон, доста по-добър втори и феноменален трети).

 

И така, съмняваме се, че ако се смятате за истински фенове на фантастиката, не сте гледал някой от гореизброените сериали, но в случай че грешим – препоръчваме ви да запълните празнината. Ако се чудите кой сериал да подхванете – запомнете тази класация и черпете идеи.

got-game-of-thrones-daenerysЗа финал пък ще споменем и няколко сериала, които не намериха място в класацията, но също са постигнали някакъв прогрес между сезоните или поне са запазили нивото си високо, което също е огромно постижение, а именно:

„Мерлин“ – започва като детски сериал, но към края си става доста сериозен, без да се разводнява;

„Бойна звезда Галактика“ – запазва нивото си и постига много добра първа половина от трети сезон, макар и после да става по-муден, а религиозните изцепки на Болтар да не са за всеки;

„На гости на третата планета“ – с течение на времето става все по-забавен и много рядко си позволява разводняване;

„Игра на тронове“ – първи сезон започна ударно и нивото си остава такова и до днес, 5 години по-късно. Тук не говорим за прогрес просто защото е трудно да се намери какво да се подобрява, но поддържането на висш пилотаж толкова време трябва да бъде отчетено дори и в такава класация!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
16 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Жорко, съществуват различни тълкувания и терминологии, но според най-разпространената (и възприетата от нас) общият жанр е фантастика. Той вече се дели на научна фантастика и фентъзи.

Рин, на мен Лекс ми е от най-любимите сериали, но за съжаление, не мога да го сложа в тази класация. На него най-добрият му сезон е първи, а най-лошият четвърти. Не може да се говори за продължителен прогрес. А Стар Трековете, Quantum Leap и Sliders още не съм ги гледал целите 🙁

Наско

Person of Interest и Stargate Atlantis са номер едно както и Star Trek Voyager и Star Trek Enterprice като от всички само първият се снима още останалите си остават класика към която май скоро няма никой да се върне за съжаление и ще продължим да гледаме вампири, вещици, дракони и какво ли още не но не и качествени космически фантастики, тази година се очакват няколко сериала премиерно със космическа фантастика ама гледайки трейлърите не вярвам да стигнат до втори сезони!!!!

Жорко

Игра на Тронове не е фантастика, а фентази и според мен не му е тук мястото! Фантастиката се основава на технологии и наука, а фентазито на ( като Игра на Тронове) на история, митология, суеверия, приказки и борбата на доброто над злото в детският вариант със вещици, дракони принцеси и т.н.

рин

Доктора е като жените за един ден, на следващия сменяш жената, щото не ти е интересна вече (много хубава поука за подрастващите деца). Няма спор, че в един сезон се намират по 2-4 серий, който са много добри и отличават от целия сезон, но да се гледа цял сезон заради 2 или 3 епизода, само защото се страда от липса на сай фай, не препоръчвам.

Номер 1 трябва да се смени със Стар Трек франчайза, ТНГ-Вояджър-ДийпСпейс9-дори и Ентърпрайз, който погребаха след 4ти сезон.

Тетралните сериали всъщност бяха истината, тъй като в тях може да се добави всичко, дори динамичен екшън, докато динамичните екшън тип сериали, имат лимит, от който не могат да излязат, позволят ли си да излязат вече се получава нещо друго, някакъв друг сериал, който дефакто пропада. Както някой спомена развитите на Lost за пример и тн.

1.Стар Трек
2.Вавилон 5
3.Стар Гейт
4.Досиетата Х
5.Фарскейп
6.
.
.

Можем да споменем сериали като Quantum Leap, Sliders, Leхх и др…

Person of Interest е як няма спор, но аз пък не го взимам като сай фай, отдавна се знае за компютърните програми следящи хората, до колко те са развити интелектуално се крие в тайна.

Мерлин и бойна звезда могат да се споменат тук, но Мерлин като цяло е толкова нисък сериал, и чакайки нещо епично си оставаш само с чакането независимо, че вдигат летвата малко по малко и накрая пак си оставаш с малкото. Мазохисти много 🙂

Камелия Христова

За първи път ще се съглася с автора. С него предимно сме на крайно различни мнения… Браво!
И не разбирам проблема? Доктор Кой е една от най-добрите продукции правена някога. Какво искате? Да не го слага по класациите само защото го харесва ли, нищо че е с абсолютно заслужено първо място?

Кал

На „Вавилон 5“ му помага и това, че е замислен като една история от самото начало. Нещо като тв-роман. Ако намерите време да изчетете записките на Дж. Майкъл Стражински, основния му сценарист, ум ще ви зайде колко отрано си е планирал нещата (и как се е справял с непредвидените смени в актьорския състав). Почват от ей тук:

http://www.midwinter.com/lurk/countries/us/guide/000.html

Тоя Person of Interest ще ме накарате да го изгледам, ей. 😀 И Наско ме облъчва за него.

А „Фарскейп“ беше много любим на една моя приятелка и съм изгледал половин сезон с нея. Но не помня защо не го проследих за по-дълго…

Г.С.

Доктор Кой абсолютно заслужава номер едно!

Миро

😀 😀

Петър Атанасов

Явно съм от малкото, на които Старгейт им харесва много повече в 9 и 10 сезон. Да не кажем, че изтърпях първите 8 сезона само защото знаех, че после идват Бен и Клаудия.

Миро, пуснах преди половин час ревюто, къде блееш 🙂

Миро

А Макс-а излезе ли по кината вече? Аз го мислех да го вида на кино…. чакам ревюто 😉

„Фарскейп“ ми е абсолютен фаворит. Докато в първи сезон не знаеха какво правят и накъде да го подкарат, всичко се променя във втори. „Фарскейп“ има характеристичен weird/bizarro привкус, който трудно се създава в други сериали по начин, който да ги направи интересни и гледаеми. (С изключение на „Лекс“, не се сещам за други подобни в момента. Може би „Вавилон 5“ до някакво ниво.)

Трудно ми да преценя кой сериал бих поставил на второ място. По-скоро зависи в какво настроение съм. „Старгейт“ ми допада, особено в последната му реинкарнация, „Вселена“, която бързо-бързо спряха. „Атлантис“ ме впечатли с мрачния си пилотен епизод, но след това ме разочарова. Някои от най-интересните герои обаче са точно там. Последните два сезона на СГ-1, въпреки участието на Бен Браудър и Клаудия Блак, са на много ниско ниво. Да бяха направили вместо това един нов сезон на „Фарскейп“ 🙂

„Бойна звезда Галактика“ я започвах три пъти, докато не стигнах в момент, в който ми хареса и успях да изгледам всички епизоди. Финалът ми допадна.

Докторът още не съм го гледал, но щом ми се освободи време, ще го подхвана и него.

За Войаджър и Ентърпрайз съм съгласен. Пети сезон на Ентърпрайз е трябвало да включи Шран като редовен член на екипажа и да покаже следващата стъпка към Федерацията. А би ми се искало и историята около боргите във Войаджър да получи малко развитие – поява, цели и т.н.

Драго

SargoS, понеже „Под Наблюдение“ е моят принос към статията, ако не ти е харесало началото, то спокойно си прескочи до сезон 3, епизод 11 „Lethe“. Там започва новата основна сюжетна линия с порядъчен scifi привкус, а старата „полицейска мафия“ (която не ти е допаднала) е вече история.

Пеше, много ги хвалиш – вярно си е. Особено Доктора.

Петър Атанасов

Аз пък съм на 90% несъгласен с коментара 🙂 За почти всеки от сериалите бих казал обратното, освен, че Старгейт Атлантида е по-добър от СГ-1 и че Живите мъртви прекаляват с драмите.

Между другото, аз си знам, че вкусът ми като цяло е странен, така че ако имам 60-70% допирни точки с някого си е събитие 🙂

Съзнавам, че прехвалвам Доктора и Орфана. Аз донякъде затова и избягвам вече да правя класации, защото се хващам, че слагам едни и същи сериали 🙂 Но толкова ги харесвам гореспоменатите два, че няма как да се удържа и според мен си заслужават всичко хубаво (и малкото лошо), което съм казал за тях. Сега сядам да пиша ревюто на „Лудия Макс 4“ – на него ще видиш какво значи прехвалване 🙂

SargoS

Доста ми е странно да чета коментари като по- долния- имам чувството че аз съм го писал на 90% 🙂
А „Под наблюдение“ го започнах, но нещо не успя да ми задържи вниманието и го изоставих по средата на 1ви сезон още. Но след като се доверявам на авторите тук ( поне в 60-70% от случаите сме на много близко мнение и подобни вкусове) явно ще му дам 2ри шанс! Мерси за статията, но само искам да спомена, че мааалко прекалявате с възхваляването на д-р Кой ( и още 1-2 филма/ сериали) и това си прави впечатление.

Фен на фантастиката от дете

Доктор Кой на мен лично ми е много европейски и много скучен тв театър! Фарскейп само първият епизод беше що годе добре после го разводниха тотално куклен театър! Вавилон 5 същата работа! За Старгейт след 7-ми сезон стана скучно и еднотипно смукаха си от пръстите сценаристите Старгейт Атлантида беше много по-добър! На Екзперимента само първите два сезона си заслужават останалото беше като турски серила ама с американци:))). FlashForward макар и да не стигна до втори сезон определено беше на ниво и заслужаваше продължения поне още два сезона! Стартрек Вояджър и Стартрек Ентърпрайс също можеха да ги продължат до десет сезона поне имаше какво да се покаже още! The Walking dead има потенциала за 10 сезона обаче обаче го одариха твърде много на драма и много малко екшън и приключения, Изгубени първи сезон беше за Оскар после и него го развалиха в твърде много философия и много необмислени паралелни сюжети и т.н.