Топ Сериали на 2013

Сериалите, които най-много се харесаха на екипа ни през 2013 г.

Продължаваме да отличаваме най-доброто от изминалата 2013 година. Вече обърнахме внимание на книгите, които са получили най-високи оценки в тазгодишните ни ревюта, а сега е време да отчетем и сериалите, които ни заплениха. Тук технологията на оценяване е различна – помолихме членовете на екипа да изброят петте сериала, които според тях са се представили най-добре тази година. Първото място получава 5 точки, второто 4 и т.н. Крайната класация се получава като се съберат точките и се види кой сериал колко е събрал.

И така, най-доброто от телевизията през 2013 г. е…

 

1. Arrow – 13 точки

Станимир – 5т.

Мирослав – 4т.

Mира – 2т – Започнах да гледам „Стрелата“ без да имам особен интерес заради шума вдигнат около него. 3 години по-късно продължавам да го гледам отново без да имам особен интерес към него и все пак влиза в класацията ми за един от най-добрите сериали за годината. И на мен ми звучи странно, но всяка седмица си гледам с удоволствие поредната серия и това е най-важното. Работи се доста откъм сюжет, появиха се много от героите на DC вселената и феновете могат да са доволни. Има слухове, че Готъм Сити ще влезе в сериала, а и Флаш направи своя дебют, предвещаващ негов собствен сериал. Нещата изглежда ще продължават да вървят нагоре за Стрелата и в следващата година.

Петя – 2т. – През първата си година „Стрелата“ не беше най-доброто на екрана, но определено тази година има подобрение спрямо предишния сезон. Най-малкото, Оливър престана да убива когото му падне.

 

2. Fringe – 13 точки

Адриан – 5т. – На моменти много заплетен, сериалът не спря да държи зрителя в напрежение. „Експериментът“ получи своя странен завършек тази година, но остана в историята като един от най-добрите.

Mира – 4т. – Fringe закачи 2013 само с финалните си епизоди, но няма как да не отдам почит на един от най-добрите сериали в последното десетилетие. Финалният сезон на сериала беше като поклон към феновете. Историята тотално се различава от предните сезони и процедурната фантастика от първите 4 сезона беше заменена от постапокалиптичен сюжет във финалния. Пети сезон залага на емоцията и успява да даде някакъв завършек за Оливия, Питър и компания – какво повече да искаме от един финал?

Станимир – 4т.

 

3. Orphan Black – 10 точки

Mира – 5т. – Безспорен победител за тази година при сериалите за мен е Orphan Black. Дебютант за BBC America в жанра, отначало продукцията не изглеждаше особено обещаваща. Тези ми впечатления обаче бяха тотално разбити още от пилотния епизод. Историята на Сара е интригуваща и държи в напрежение почти през цялото време. Мистерия, фантастика, екшън и точна доза хумор правят сериала най-доброто, което видях през отиващата си година. Освен това, играта на Татяна Маслани е уникална – тя се справя като нищо с близо десетина роли. Ако сте пропуснали „Орфан Блек“ поправете грешката си и няма да съжалявате.

Пешо – 5т. – Още от тийзърите заподозрях, че сериалът ще бъде интересен, но той задмина и най-смелите ми мечти. Историята те грабва още от първата си минута и те държи в напрежение до края на сезона чрез шокиращи обрати и феноменалната игра на Татяна Маслани. Наистина, не е нужно да си специалист по актьорско майсторство, за да оцениш това. Една и съща актриса се въплъщава в около 10 различни роли и ги играе брилянтно. Шокиращо е, че актьорският състав е с 9 имена по-кратък отколкото изглежда. Още по-шокиращо е, че всички тези 10 различни роли са пълнокръвни героини с цялостни и много различни характери. Макар в нашата класация този сериал да е едва на трето място, показателно е, че и двамата членове на екипа, които са го гледали, му дават максимум брой точки. Убеден съм, че ако повече хора му дадат шанс (но ще е трудно, имайки предвид все още безизвестната му родна кабеларка), сериалът ще се изстреля право на върха.

 

4. Game of Thrones – 8 точки

Mиро – 5т.

Петър – 2т. – „Игра на тронове“ продължи да бъде завладяващ и през този сезон. Макар първите серии да не бяха чак толкова интересни, колкото сме свикнали, деветата определено компенсира. Качеството, което най-много ценя във всичко, което гледам или чета, е способността му да ме изненада. След десетки търкулнати глави, „Игра на тронове“ ми доказа, че все още има какво да предложи в този план. Първата смърт от онази ключова сцена не ми подейства кой знае колко – случва се. Втората вече истински ме изненада, а третата направо ме разтърси. Месеци след онзи злощастен епизод все още помня ефекта му върху себе си.

Мира – 1т. – „Игра на тронове“ продължава да носи качество от киносалоните на малкия екран. И тази година историята на Мартин беше прекрасно предадена от HBO. Станахме свидетели на култови сцени като Червената Сватба и загубата на ръката на Джайм. Очакват ни още много такива следващата година с 4-ти сезон.

 

5. Once Upon a Time – 8 точки

Адриан – 4т. – Какво по-хубаво от добра-лоша-добра зла Кралица, лош Питър Пан и сервитьорка Червената Шапчица? Сериалът се разви идеално – общо взето, не знаех какво да очаквам от действието и сценаристите напълно ме изненадваха през повечето време. Не знам за вас, но моите симпатии спечелиха именно отрицателните герои.

Гери – 3т. – Много интересен и напрегнат е третият сезон на „Имало едно време“. Доста неочаквани обрати, доста завързани съдби, които се оказват все повече и повече свързани. Сценаристите обичат да ни държат в напрежение. Естествено, поредното зло е на пътя на нашите любими главни герои, да видим дали и този път ще успеят да закърпят положението.

Миро – 1т.

 

6. Da Vinci’s Demons – 7 точки

Петя – 5т. – Все още не съм сигурна дали този сериал е фентъзи или научна фантастика, или само историческо фентъзи – притежава елементи и от трите. Леонардо наистина е правил механични играчки, някои от които се пазят до днес, но едва ли толкова съвършени, колкото механичната птица в началото на сериала. Част от сериите, в които великият художник получава мистични откровения, среща се с Дракула, и дори пътува във времето, се доближават до свръхестественото. Въпреки че хейтърите твърдят, че сериалът е проява на неуважение и преиначава историята, истината е, че той не влиза в конфликт с никой от известните исторически факти, а може би само с някои непотвърдени клишета. Леонардо е на път да открие Америка и това вероятно е малко прекалено, но също не противоречи на историческите данни, тъй като очевидно събитията се развиват преди художникът да се заеме с известните си проекти. Сериалът включва конспирации и тайни общества, което може да се възприеме като нещо положително или отрицателно, според вкуса на зрителя, но за мен е по-скоро плюс. Малко в повече ми идват интимните подробности от живота на героите (особено извратения папа), но, странно за мен – много хора обичат да гледат подобни неща, защото придавали реализъм. Аз лично давам 5 точки заради сюжета, героите и идеите в този много иновативен сериал.

Миро – 2т.

7. Doctor Who – 6 точки

Петър – 3т. – Не са тайна пристрастията ми към този сериал и нямаше как да не го включа в личната си класация. Съжалявам, че не му дадох повече точки, но фаворитите ми заслужаваха да го изместят. Тази година Доктора беше малко под обичайното си ниво, като една трета от епизодите му бяха добри, една трета – средни и една трета – направо скучни. Въпреки това годината беше добра – видяхме края на седми сезон, 50-годишния юбилей на сериала и регенерацията в следващия Доктор, за когото всички хранят големи надежди.

Петя – 3т. – Аз харесах сезона, както и юбилейния епизод, но като цяло можеха да направят повече материал за такава специална година. Доволна съм от качеството, но от количеството – искам още!

 

8. The Walking Dead – 6 точки

Мирослав и Станимир – по 3т.

Във втората половина от 3-ти сезон и първата от 4-ти „Живите мъртви“ достигнаха нови висоти на мрачната атмосфера. Макар затворът да изглежда сравнително безопасно място за криене от зомбитата, нищо не е вечно. Най-малко пък животът на мнозина от главните герои, които продължават да измират като мухи.

 

9. Misfits – 5 точки

Петър – 4т. – След откровено слабия четвърти сезон, петият и последен сезон на „Особняци“ отново ни доказва защо този сериал е гениален. Мръснишки хумор точно на мястото си, обрати, които ще карат челюстта ви да пада, разтърсваща драма и още теми за размисъл, повдигнати от странни ситуации, за които никога не бихте си помислили, че могат да съществуват. Неудобните суперсили продължават да тормозят работниците от социалния център, а Misfits достига нивото от първите си два сезона и приключва повече от достойно.

Адриан – 1т. – Може би това шоу трябва да има повече червени точки и от частта на Деса Поетеса в Шоуто на Слави. Спомням си, как още първите реплики в първия епизод на първи сезон бяха ругатни. Мислех си, че нещата ще се променят към последните епизоди, но – не. Явно тук сценаристите имат идея, която следват и не се свенят да подменят нито героите, нито обстановката.

 

10. Supernatural – 5 точки

Гери – 5т. – Настоящият сезон показа, че човечеството има по-голям враг от демоните и това са падналите ангели. Изпълнен с насилие, тайни и измами, девети сезон се оказа доста действен и интересен. Било то заради актьорите, било заради идеята за лоши или полудели ангели, му давам номер 1 от сериалите.

 

Останалите сериали и класацията в табличен вид:

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Аз лично не понасям Стрелата и бях против да се включва Експериментът, но всеки с вкуса си 🙂 Класацията е за всички сериали, имащи поне един премиерно излъчен епизод през годината, независимо от вида на фантастичния поджанр или количеството фантастични елементи (стига да е повече от 0 🙂 ).
Колкото до Особняци/Мисфитс препоръчвам ти да изтраеш и четвърти сезон, защото пети наистина си струва – също толкова добър е, колкото 1 и 2.

Георги

Ъъ, сори, ама трябва да си разширите списъка със сериали, защото тук присъстват заглавия, които са чиста подигравка с някои други класирани пък. Пример: Arrow и GoT в една класация? Seriously? Единствените от тук, които биха се класирали като добри за изминалата година са GoT и Orphan Black. (Спрях да гледам Misfits след 3-ти сезон, тъй че може и да греша за него.)

Пепа Николова

Misfits i Kontinuum заслужават по-високи места но иначе се е получила сравнително добра класация. Съгласна съм за Orfan Black че е феноменален!

Петър Атанасов

Хахахахаха, не знам кой си, но определено трябва да ти дадат награда „ясновидец на годината“ :)))) Има шанс да възродят Фарскейп чрез филм, който ще разказва за сина на Джон и Ерън. Момчето ще е вече 19-годишно и ще е скрито на Земята, защото има суперсили (звучи тъпо, но всъщност това е била идеята и на Рокне О`Банън, когато е продължавал историята с комикси) и половината галактика иска да се докопа до него. Да, обаче на него му идва времето да порасне, разбира за произхода си и се присъединява към екипажа на Моя, където продължава да пътува с мама и тате 🙂

Не го пускам като статия, защото няма нищо сигурно, но все пак е интересно. Ето източника – http://screenrant.com/farscape-movie-in-development/

Offff

Iska mi se i stargate da beshe tuk ; ( su6to i farscape. Mogat da produljat farscape kato razkazvat za jivota na sina na John i Syn

Петя Ивайлова
petia84

Разклонението има много недостатъци – грозни ефекти, някои сюжетни линии са почти пародийни, някои доста предсказуеми обрати (Спойлер – не беше трудно за досещане, че щом Уил е Вале Купа, и споменава, че някаква „лоша“ Анастасия му е разбила сърцето, тя сигурно ще се окаже Червената кралица) и въпреки това, ми харесва повече от настоящия сезон на „Имало едно време“. Не съм сигурна дали и втората половина ще ми хареса – щом ще подхващат Оз (глупава книга). Единственото, което ме кара да продължа да гледам, е че уж Робърт Карлайл щял да бъде съживен. Ако се окаже, че това са само слухове, приключвам с този сериал 🙂
Приятно празнуване и от мен! 🙂

Drago

🙂 Можеше май и аз да се включа, но пък ще го направя през коментарите 😉 Fringe, въпреки цялостното ми особено (да го наречем) отношение, е най-добрата продукция за 2013г с цялата тази бъдеща пост-апокалиптична тоталитарна обстановка. Under the Dome също ми хареса, особено как се променя малкото общество, докато са „в къщата“. Повечето от останалите съм ги започвал и респективно спирал в някакъв момент – Arrow на половината на 1 сезон (нищо, че е от Батман вселената), Orphan-a – на 6-тата минута от пилотния,и.тн. Sleepy-то ми е неприятна изненада, понеже много харесвам филма и очаквах повече от сериалчето 🙂

Весели Празници и така като го гледам Весела Нова 2014!

Петър Атанасов

Аз лично не понасям „Стрелата“ и така и не можах да харесам „Експериментът“ (а наистина се опитах, и то няколко пъти). Аз поне съм доволен от своята класация, че не съм дал точки на нито един посредствен и незаслужил сериал 🙂 Даже 1-2 останаха.

Между другото, догодина трябва да направим анкета, в която да се включат всички посетители на сайта 🙂

Miro

Разклонението на Once Upon A Time e под всякаква критика за мен….. оригинала се държи долу-горе тази година, но не може да се сравнява с предните си сезони, наистина Стрелата и Фриндж бяха най-приятни тази година, а Orphan Black малкоооо ми дойде постен ….не знам, като изключим добрата актьорска игра на главната актриса и онзи който играе гей брат й 🙂 / голям шемет/ друго не ме е впечетлило, а и тази идея за трансхуманизма не е нещо ново, аз лично съм я и чел и гледал в други … .творби, дано 2014г. да предостави малко по-вярни на научно-фантастичния жанир сериали и по-малко тиийн/ романтични/ приказни такива, Весели Празници ! 🙂

Петя Ивайлова
petia84

Трябва да взема най-после да гледам Orphan Black!
На мен „Имало едно време“ този път не ми хареса много, като изключим някои елементи от историите на Румпел и Регина – отрицателните герои наистина бяха по-интересни. Пан ми напомни за бащата на Джон Лок и на Джафар – започвам да си мисля, че някой от сценаристите има сериозни семейни проблеми.