Войната на Доктора

Мофат започва индиректна война с Йейтс, докато BBC подготвя публиката за специалния коледен епизод на 25 декември.

Засега BBC може само да се радва от патардията около хитовия им сериал, тъй като наближава коледния епизод, а малко безплатна реклама никога не е излишна.

Доктора отново е в центъра на конфликта. Но докато обикновено сблъсъците са между него и извънземните нашественици, този път скандалът се вихри между Дейвид Йейтс, който иска да прави своя собствена кино версия, и екипа на телевизионния сериал.

„Ако Doctor Who някога успее да стане на филм, в главната роля ще бъде Мат Смит (или който там го замени) и ще се вписва в каноните на настоящия телевизионен сериал“. Това написа Стивън Мофат в Туитър, въпреки последните новини. „Нека поясня – „Доктор кой“ ще се направи от екип на BBC, ще включва текущия актьор зад Доктора и със сигурност няма да бъде холивудски римейк. Дейвид Йейтс, великият режисьор, се е изказал неподготвен на червения килим. И мен сте виждали да говоря глупости, когато ме притиснат. Марката, обаче, е жизнено важна за BBC и е с огромна международна публика, така че дори Холивуд няма да може да започне всичко отначало.“

Мофат, изглежда, силно се противопоставя на мераците на Йейтс и въпреки грубия си език, все пак му предлага индиректно оправдание, с което да излезе от ситуацията. Режисьорът на „Хари Потър“, обаче, не само, че не се отказва, но и все повече държи на своето. „Аз ще режисирам „Доктор кой“ и филмът ще отнеме три години“, твърдо казва той в интервю. На въпроса дали се притеснява от целия негативизъм, който се излива върху него след изявлението му, Йейтс отговаря така: „Живял съм под напрежение толкова дълго. Какво е това, вече не знам! То даже ми помага, добро е. Доктора е чудесен герой в прекрасен свят. Много е вълнуващо.“ Наистина, киноманът трябва да е свикнал на подобни реакции – феновете на „Хари Потър“ също се отнесоха към него с недоверие в началото и имаха големи притеснения за кино адаптацията му на любимата им книга. Колкото до Doctor Who, все още няма нищо конкретно запланувано, но вече има слухове за сценарист – американецът Стийв Клоувс, който е отбелязал сериозен принос към „Хари Потър“. „Засега започваме с търсенето на сценарист, всичко трябва да започва с великолепен сценарий. Той е по-важен от кастинга. Поемаме на дълъг път и ще му отделим колкото време е нужно.“ затвърждава Йейтс сериозността на намеренията си.

Наскоро Алекс Кингстън последва Саймън Пег и също подкрепи Мофат, по време на нейно гостуване в телевизионно шоу. Актрисата зад Ривър Сонг изрази своето безпокойство за плановете за независима кино версия. „Не мога да повярвам, че го правят! Кого ще наемат да го напише по-добре от Стивън Мофат и Ръсел Т. Дейвис? Нека сме откровени – те са най-добрите.“

Засега Мат Смит и Карън Гилън се въздържат от коментар, тъй като не са запознати изобщо с проекта, но не очакват да бъдат поканени за участие.

Междувременно, Коледа наближава, а с нея и традиционният коледен епизод на „Доктор кой“. Тази година той ще се казва „Доктора, вдовицата и гардероба“. В него също ще има война, и по-точно – Втората Световна. BBC пуснаха на медиите няколко промоционални снимки, загатващи за атмосферата на епизода, а вече имаме и трейлър. Изглежда, Доктора ще посети своя версия на Нарния, а празникът му ще бъде интересен.

Догодина „Доктор кой“ ще се излъчи чак есента, и то може би с по-малко епизоди. Причината, според Мофат, не е финансовата криза, а това, че екипът се е нуждаел от допълнително време за изчистване на сценариите. Мофат намира и определен чар в това да гледа епизодите през есента – „Една от причините за това закъснение е чарът на есенните епизоди. За мен, като дете, когато следобедите ставаха по-тъмни и въздухът миришеше на студ, знаех, че, въпреки че лятото е свършило, има и нещо хубаво – ТАРДИС се завръща!“ Филмирането на седми сезон все още не е започнало, но Мофат загатва, че има и други причини за тази промяна в годишния график, които скоро ще се изяснят.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Така е 🙂

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Защо си мисля, че на Йейтс му трябва разрешение от BBC (или трябва да купи права), за да прави своя версия на Doctor Who? Все пак BBC е собственик… Не е ли така?