2 коментара
black widow banner

Време е за отмъщение с „Черната вдовица“

Ревю на филма „Черната вдовица“, вече по кината.

Дългото чакане най-сетне приключи. След повече от година без нови филми от Marvel Cinematic Universe и многократно отлагане, световната премиера на “Черната вдовица” най-сетне дойде.

След първата си поява в комиксите още през далечната 1964-а година със силния си характер, атрактивни бойни умения и несравнима грация, Наташа Романов се превръща в един от любимите персонажи на феновете. В MCU обаче изпълняваната от Скарлет Йохансон героиня остава някак забулена в мистерия. Макар да е член на Отмъстителите от самото начало и да има важна роля във всеки от филмите, нейната история винаги е оставала на заден план за сметка на текущите ѝ решения и действия. След поредица от успешни филми за Тор, Железният човек, Капитан Америка, и дори Хълк, феновете отдавна говорят за нуждата от филм, посветен на червенокосата отмъстителка. Точно затова след обявяването на продукцията, очакванията към нея започнаха да растат, а многократните забавянията на снимките и изтеглянето на премиерата, предизвикани от вихрещата се през миналата година пандемия, не успяха да занижат интереса.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сюжетът на филма се развива непосредствено след събитията от “Първият отмъстител: Войната на героите” и разказва за срещата на Наташа с призраци от нейното минало и мисията ѝ да поправи стара своя грешка. За разлика от предходни филми, този път Романов не е единствената жена-воин в екипа. Компания ѝ прави нейната доведена сестра Йелена Белова (Флорънс Пю), която също блести със завидни бойни умения и внася нотка свежест със своя хумор и привиден непукизъм. Към екипа се присъединяват също и останалата част от някогашното семейство на Наташа – Червеният пазител (Дейвид Харбър) и Мелина (Рейчъл Вайс). 

Историята не може да се отличи като особено оригинална, но има своите качества и е представена по интересен начин. Сюжетът е сравнително праволинеен и определено липсва дълбочина, но от Marvel не може и да се очаква друго. Все пак това е филм, който трябва да допадне на малки и големи и за целта сюжетът трябва да е лесен за проследяване. Не очаквайте история, която да провокира дискусии и различни тълкувания. Разбира се, има изненадващи моменти, когато случващото се придобива друго измерение. Има също и моменти, когато у зрителя се създава усещането за несигурност, главно по отношение на оцеляването на важни персонажи, понякога напълно оправдано. Тази допълнителна тръпка определено засилва въздействието на филма у зажаднелите за кино, но не може да го отличи като нещо повече от поредния филм на Marvel.

Актьорската игра е на ниво. Скарлет Йохансон за пореден път показва, че неслучайно е избрана за ролята на Романов, а Флорънс Пю, Дейвид Харбър, Рейчъл Вайс и Олга Куриленго перфектно я допълват.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Специалните ефекти нямат нужда от коментар. Не се различават особено от която и да е от предходните продукции на Marvel Cinematic Universe. Както обикновено, не впечатляват, но са напълно достатъчни и на място. Същото може да се каже и за озвучението.

Забавните моменти във филма не са много, но повечето са сполучливи и постигат желания ефект. По време на прожекцията се чуваше често смях в залата, което е показателно, а смесицата от добре познати семейни сцени и банални героични пози се получава добре и спомага за привързването към героите с развитието на сюжета.

Освен първия филм от MCU за тази година, “Черната вдовица” е също така и първият пълнометражен филм от т.нар. Фаза 4, която трябва да промени съдбите на много от героите от предходните три фази, известни с общото наименование “Infinity Saga”, като предстои да разберем как историята на персонажите ще се преплете в следващите заглавия от поредицата и каква роля ще заема всеки един от тях. Факт е обаче, че Наташа Романов ще продължи да бъде неделима част от сериите.

Мина повече от седмица от премиерата на Black Widow и вече можем да кажем няколко думи и за неговото представяне. Макар по-голяма част от кината в САЩ и големите кино пазари да са отворени, от Marvel решиха да последват примера на големия си конкурент Warner Media и да се възползват от нарастващата популярност на streaming услугите, предоставяйки достъп до продукцията още в деня на премиерата за всички абонати на Disney+ срещу допълнителна такса, успоредно с кино прожекциите. Това очевидно се оказва мъдър ход, защото от Disney съобщиха за повече от 60 милиона щатски долара приход от on-demand покупки на филма, при близо 160 милиона (78 в САЩ и 80 по света) от продажби на билети за първия уикенд след премиерата, т.нар. Opening weekend.

Бутон за зареждане на YouTube видео

От тези цифри можем да направим няколко извода. Първо, очевидно опасенията, че streaming услугите ще погубят киното, се оказват неоснователни. Да, намаляващата посещаемост на кината е продължаваща тенденция, но очакваният рязък спад след пандемията не се оправда. Второ, streaming услугите все пак носят огромни приходи и вероятно големите оператори на такива ще продължат да притискат студиата, за да излъчват филмите още в деня на премиерата или поне след откриващата седмица. И трето, “Black Widow” е много успешен филм. Да, далеч е от приходите на “The Avengers” филмите или “Черната Пантера”, но трябва да отбележим, че кино индустрията има да извърви още дълъг път до пълното си възстановяване до нивата преди пандемията. И “Черната вдовица” е много голяма крачка в тази посока. За първи път от началото на пандемията филм успява да събере повече от 100 милиона долара в САЩ в първия си уикенд, което определено може да послужи за аргумент към твърдението, че в друга ситуация “Black Widow” би разбила рекордите, поставени от предходните заглавия.

В заключение можем да кажем, че “Черната вдовица” определено е филм, който влиза в категорията “блокбъстър”, оправдава очакванията и си заслужава дългото чакане, но със сигурност не е продукция, за която да говорим с години напред.

Моята оценка:
История – 4
Герои – 4.5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 4
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 4.5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.5

Обща оценка: Добър (4,25)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата