house-of-the-dragon

Всички 6 сериала по „Игра на тронове“ в продукция

HBO работи по няколко сериала-разклонения от мегахита им Game of Thrones.

Наскоро гръмна новината, че HBO разработват сериал-разклонение от „Игра на тронове“, което ще се фокусира върху продължението на историята на Джон Сноу. Естествено, не е сигурно, че той реално ще бъде заснет и излъчен, той е само една от идеите, които са възниквали през годините. В тази статия ще разгледаме всички 7 проекта, върху които телевизията реално е свършила нещо и имат шанс да бъдат продуцирани. Далеч не всички от тях обаче ще видят бял свят.

House of the Dragon

Бутон за зареждане на YouTube видео

„Домът на дракона“ е сред първите идеи, които се обсъждаха още докато се излъчваше осми сезон на сериала-майка. Не е изненадващо, че точно той е и първият, който беше реално продуциран и чиято премиера очакваме през август. Базиран е на книгата „Огън и кръв“, написана от Джордж Р. Р. Мартин като самостоятелно допълнение към историята на Вестерос от поредицата му „Песен за огън и лед“. Мартин има пръст и в сериала, но водещата роля там е на Раян Кондал („Колония“), който ще бъде и главен сценарист заедно с режисьора Мигел Сапочник, прочул се с най-зрелищните епизоди на сериала-майка. „Домът на дракона“ разказва за събития, развили се стотици години преди сюжета, който вече познаваме. Вестерос е управляван от династията на Таргариените, но потъва в гражданска война след смъртта на крал Визерис. Едните подкрепят Егон Втори като престолонаследник, а други – полусестра му Ренира. Сериалът тръгва по HBO и HBO Max на 22 август.

Продължение с Джон Сноу

Бутон за зареждане на YouTube видео

Макар и да е доста ново като идея и новина, а и да е на доста ранен етап на продукцията – тепърва се търсят сценаристи и конкретна концепция – продължението с Джон Сноу като главен герой има доста потенциал. Кит Харингтън се е съгласил да се завърне в ролята, която го направи известен, а идеята позволява и други персонажи от сериала-майка да се появяват като второстепенни или епизодични герои. Това е и единственият сериал, в който евентуално ще се покажат събития след края на „Игра на тронове“ – всичко друго е предистории. Разбира се, за целта трябва първо проектът да се развие и реализира, а към момента е доста далеч от това. Феновете са разделени в оценките си, като мнозина се страхуват да се завърнат към същия свят в същия времеви период, но този път без литературен материал от Джордж Р. Р. Мартин и с ясното съзнание какъв провал от творческа гледна точка беше осми сезон. Същевременно, има известно желание за разклонение с Аря Старк – нейната история завърши най-отворено и с най-голям потенциал да се развие в нещо интересно. Такава идея обаче в HBO на този етап не се обсъжда.

10,000 Ships

Още едно пътешествие, което може да вдъхнови сериал – това на принцеса Наймирия (или Нимерия) от Ройн. Ройните са цивилизация, унищожена от Валерианците около 1000 години преди събитията от Game of Thrones. Загубата на войната кара принцесата да поведе остатъка от народа си на пътешествие към безопасност и свобода. Легендата разказва, че тя е командвала 10 000 кораба, които са плавали надолу по Рионската река и надалеч от Есос. Те са пътували години наред преди да си намерят пристан – а именно в Дорн. Там Наймирия се жени за лорд Морс Мартел и заедно двамата поемат контрола над Дорн, позволявайки му по-късно той да се превърне в едно от Седемте кралства. Историята на Наймирия е една от най-популярните във Вестерос и именно на нея кръщава вълка си Аря. В този проект имаме и нает сценарист – Аманда Сегал от Person of Interest, но от януари 2021 досега не сме имали новини.

Tales Of Dunk & Egg

Tales Of Dunk And Egg
Тук също имаме книжен материал – „Сказания за Дънк и Ег“ са три повести, които у нас са издадени заедно под заглавието „Рицарят на Седемте кралства“. Още от януари миналата година се говори, че може те да са основата за следващото разклонение. Събитията там се развиват около 90 години преди тези в „Игра на тронове“, като тонът там е малко по-светъл и епосът е по-слабо застъпен. Главните герои са Дънк, странстващ рицар, и неговия оръженосец Ег, който един ден ще се окаже крал Егон Пети от династията Таргариен. Трите повести засега изчерпват сказанията, но Мартин се надява да напише още между 3 и 9 за тях. Говорил е, че не иска те да се адаптират за сериал преди да бъдат завършени, но всички знаем колко струват приказките му.

Анимационно разклонение

Aegon The Conqueror's Throne
Тази идея все още си няма заглавие или ясна концепция, но става дума за анимация за възрастни, която да позволи още по-епични истории, тъй като ще бъде значително по-евтино такива да се реализират чрез рисунки, вместо чрез живи актьори и скъпи компютърни ефекти.

9 Voyages

Steve Toussaint as Corlys Velaryon The Sea Snake in House of the Dragon
„9 пътувания“ е идея за разклонение на разклонението. „Домът на дракона“ все още не е започнал, но продуцентите вече се замислят за сериал, който да разкаже повече за Корлис Веларион, познат още като Морската змия. HBO очакват той да бъде любим персонаж на мнозина в предстоящия сериал и това да позволи да стане главен герой в свой собствен проект. Морската змия е пътувал през океаните повече отколкото всеки друг, а това му е позволило да натрупа и значително богатство. Ако House of the Dragon стане хит и реакцията на феновете към Корлис е очакваната, този проект може и да се развие доста бързо.

Отхвърлени идеи:

Flea Bottom

Game of Thrones Flea Bottom
Основната локация в Кралски Чертог беше Червената цитадела, където се подвизава кралят (ако успее да се задържи на трона). Често обаче имахме сцени и в пропадналите квартали на столицата, където се намират повечето бордеи и кръчми. Там властват бедността и престъпността, но оттам произлизат и някои от ключовите персонажи в историята. Не е ясно каква история иска да разказва HBO за тях, но локацията със сигурност би могла да бъде интересна сцена.

Age of Heroes

Изображение с име: age of heroes

За това разклонение беше заснет цял пилотен епизод с Наоми Уотс в главната роля! Произведеното обаче явно не се е харесало на продуцентите, защото покрай него са се отказали от цялата идея. За сравнение, пилотният епизод на „Игра на тронове“ също е бил отхвърлен, но след това презаснет. В „Ерата на героите“ основната идея е била събитията да се развиват десетки хиляди години преди тези в Game of Thrones (а не само стотици, както е при „Домът на дракона“). Епосът е щял да проследи как светът пропада от Златната ера на героите в най-мрачния си период.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата