1 коментар
fantasticbeastsposter

Всичко за „Фантастични животни и къде да ги намерим“

Описание на сюжета и героите на предстоящото разклонение на „Хари Потър“

На 18 ноември излиза първото разклонение в кино-вселената на „Хари Потър“ – „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Филмът е вдъхновен от едноименния фентъзи-учебник, използван в Хогуортс, като оригиналът, както и сценарият за филма, са дело на знаменитата Джоан К. Роулинг. Дейвид Йейтс отново се завръща на режисьорския стол, а в главните рори ще видим Еди Редмейн, Колин Фарел, Катрин Уотърсън, Дан Фоглър, Алисън Сюдъл, Езра Милър, Джон Войт и Рон Пърлман (който днес обяви, че ще се кандидатира за президент на САЩ през 2020 г.). Историята на филма е отдалечена на половин свят разстояние и десетилетия време от Хари Потър, но все пак е в същата вселена.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Магическият свят на Ню Йорк през 1926 г. е в опасност. Нещо тайнствено сее хаос и унищожение по улиците, заплашвайки да разобличи магьосническата общност пред Втория Салем, фанатична фракция на немаги (мъгълите в Америка), която иска да се забрани всякаква магия. В същото време изчезва могъщият черен магьосник Гелърт Гринделволд, който е виновен за редица ужасни дела в Европа… и не може да бъде открит никъде.

Без да знае за нарастващото напрежение в града, Нют Скамандър пристига в Ню Йорк към края на околосветско пътешествие за изследване и спасяване на магически създания. Някои от тези същества са защитени в скритите измерения на измамно невзрачния му кожен куфар. Когато нищо неподозиращият немаг Джейкъб Ковалски по невнимание пуска на свобода някои от зверовете на Нют, над града надвисва опасността от потенциална катастрофа. Това е сериозно нарушение на Статута за Секретност и бившата аврор Порпентина „Тина“ Голдстийн се залавя за него, виждайки шанс да си върне обратно поста. Нещата вземат злокобен обрат, когато загадъчният шеф на магическата сигурност към Магически Конгрес за Управление и Сигурност на Америка Персивал Грейвс, хвърля подозренията си върху Нют… и Тина.

fj1

Вече обединените Нют и Тина, заедно със сестрата на Тина, Куини и новият им приятел немаг, Джейкъб, сформират група от нетипични герои, които трябва да възстановят липсващите зверове на Нют, преди да са навредили на някого. Но залозите са много по-високи отколкото четиримата заклеймени бегълци са предполагали, защото мисията им ги изправя пред неочакван сблъсък с тъмните сили, който би могъл да тласне към война световете на магьосниците и на немагите.

Филмът събира отново голяма част от творческия екип на филмите за Хари Потър, включително продуцентите Дейвид Хейман, Дж. К. Роулинг, Стив Клоувс и Лайнъл Уиграм. А Тим Люис, Нийл Блеър и Рик Сенат са изпълнителни продуценти. Екипът зад кулисите включва и оператора носител на Оскар Филип Русло („Там тече река“, поредицата „Шерлок Холмс“), трикратно отличения с Оскар художник Стюарт Крейг („Английският пациент“, „Опасни връзки“, „Ганди“, филмите за Хари Потър), трикратно отличената с Оскар дизайнерка на костюми Колийн Атууд („Чикаго“, „Мемоарите на една гейша“, „Алиса в страната на чудесата“), носителят на Оскар за визуални ефекти Тим Бърк („Гладиатор“, филмите за Хари Потър), номинираният за Оскар за визуални ефекти Кристиан Манц („Хари Потър и даровете на смъртта – част 1“), както и дългогодишния сътрудник на Йейтс – монтажиста Марк Дей (последните четири филма за Хари Потър).

„Фантастични животни и къде да ги намерим“ е заснет в Warner Bros. Studios Leavesden, графство Хартфордшър, където са снимани и филмите „Хари Потър“. Някои сцени са заснети и Ливърпул, Англия.

fj2

Ето и кои са героите във Fantastic Beasts and Where to Find Them:

НЮТ СКАМАНДЪР (Еди Редмейн) – Нют Скамандър е магизоолог, който пътува по света, за да открие и документира магически създания, надявайки се така да образова магьосническия свят защо те са важни и трябва да бъдат защитени. По време на странстванията си той спасява голямо разнообразие от големи и малки животни, които държи в куфар, който по магически начин осигурява повече от достатъчно място за менажерия. Нют е малко странен аутсайдер, който се чувства по-удобно в компанията на съществата си, отколкото на колегите си магьосници и вещици. Родом от Англия, той е бил студент в Хогуортс, но е заплашен от изгонване защото негов питомец е застрашил човешки живот. И все пак един професор се застъпва за него – известният Албус Дъмбълдор. По онова време никой не си е представял, че някой ден Нют ще напише един от най-важните учебници в Хогуортс Фантастични животни и къде да ги намерим.

ТИНА ГОЛДСТИЙН (Катрин Уотерстън) – Тина (съкратено от Порпентина) Голдстийн е умна и решителна вещица, която живее в Ню Йорк и работи за Магическия Конгрес за Управление и Сигурност на Америка. Тя някога е била аврор, но е понижена до неблагодарната работа на бюро, след като последва сърцето си, а не разума, по време на изпълнение на дълга си и използва неразрешена магия. Тя отчаяно търси начин да си възвърне статута на следовател и го намира, когато се натъква на инцидент, свързан с посещението на магьосник на име Нют Скамандър. Тина е много близка с по-малката си сестра и съквартирантка, Куини.

fj3

КУИНИ ГОЛДСТИЙН (Алисън Сюдъл) – Куини Голдстийн е енергичната и леко странна по-малка сестра на Тина, която освен безспорна красота притежава още много качества, невидими за очите. Куини също работи на бюро в отдела на Магически Конгрес за Управление и Сигурност на Америка, но няма движещата амбиция на сестра си да бъде аврор. Всъщност, ако трябва да сме честни, непредсказуемата Киуни би предпочела да не работи изобщо. Тя има добро сърце и ще направя всичко за сестра си. Тя също е легилимен, което означава, че може да чете мисли.

ДЖЕЙКЪБ КОВАЛСКИ (Дан Фоглър) – Джейкъб Ковалски е немаг (мъгъл в Америка), който работи в консервна фабрика, но мечтае да стане пекар и да прави всякакви вкусни лакомства. Понеже не успява да намери заем, Джейкъб сякаш се е примирил със съдбата си, но всичко се променя, когато среща Нют Скамандър. По невнимание младият немаг предизвиква хаос като пуска на свобода няколко от магическите зверове на Нют. Отначало Джейкъб си мисли, че си въобразява разни неща, но скоро осъзнава, че е станал част от приключение отвъд най-смелите си мечти.

ПЕРСИВАЛ ГРЕЙВС (Колин Фарел) – Персивал Грейвс е аврор и шеф на магическата сигурност към Магически Конгрес за Управление и Сигурност на Америка, което го прави един от най-уважаваните служители с най-висок ранг. Когато Грейвс открива, че Нют Скамандър е извършил нелигитимно пътуване до Ню Йорк с куфар, препълнен със забранени магически създания, той се отнася много подозрително към намеренията му заради нарушаването на най-важния закон в магьосническия свят на Америка: Статута за Секретност. На пръв поглед Грейвс демонстрира грижа и състрадание към младия и особено уязвим Кридънс Бербон. Но с каква цел?

fj4

МЕРИ ЛУ БЕРБОН (Саманта Мортън) – Мери Лу Бербон е немаг и открит лидер на Новото Благотворително Дружество Салем, известно също като Втория Салем. Целяща да унищожи всички магии, Мери Лу води радикален кръстоносен поход срещу магьосниците и вещиците, които е убедена, че живеят сред хората. Тя привлича към екстремната си кауза осиновените си деца, които живеят в страх от гнева й.

КРИДЪНС БАРБОН (Езра Милър) – Кридънс Барбон е осиновеният среден син на Мери Лу Барбон, който е затворен в себе си, изключително срамежлив и далеч по-уязвим от двете си сестри. Кридънс е беззащитен срещу обидите и оскърбленията, които понася при най-малкото нарушение на строгите правила на Мери Лу. В същото време самотата му го прави податлив на манипулациите на Персивал Грейвс, който проявява необясним интерес към момчето.

ЧАСИТИ БАРБОН (Джен Мъри) – Часити Барбон е най-голямата осиновена дъщеря на Мери Лу, която чинно следва правилата на майка си и подпомага каузата й на ликвидирането на магия и на тези, които я практикуват.

МОДЕСТИ БАРБОН (Фейт УудБлагров) – Модести Барбон е най-малката осиновена дъщеря на Мери Лу. Малко по-зряла за възрастта си, тя успява да прикрие неподчинението си на стриктните правила на Мери Лу, и е наясно с това, което се случва с брат й, Кридънс. Докато скача на любимата си игра на дама, тя реди рими за борба с магьосничество. Но когато е далеч от погледа на майка си и по-голяма сестра, тя упорито изхвърля на вятъра листовките на Втория Салем.

fj5

ХЕНРИ ШОУ СТАРШИ (Джон Войт) – Хенри Шоу старши е вестникарски магнат, който има двама сина. По-големият му син е сенатор, който се кандидатира за преизбиране, той е неговата радост и гордост. А по-малкият му син, Лангдън, е истински провал в очите на баща си. Затова и Хенри старши се отнася с пренебрежение към опита да му привлече вниманието към последните странни събития в Ню Йорк.

ЛАНГДЪН ШОУ (Ронан Рафтъри) – Лангдън Шоу е по-малкият син на Хенри Шоу старши. За разлика от по-големия си брат, който е сенатор, Лангдън никога не е оправдавал очакванията на баща си, но винаги се опитва да спечели одобрението му. Когато научава за серия от мистериозни събития в Ню Йорк, които сочат към нещо вълшебно, той споделя с баща си, мислейки, че е открил историята на века. Но баща му и брат му го пропъждат, без да му обърнат внимание.

СЕНАТОР ХЕНРИ ШОУ (Джош Каудъри) – Сенатор Шоу, най-големият син на вестникарския магнат Хенри Шоу-старши, се е кандидатирал за преизбиране в Ню Йорк. Законът за сухия режим е все още в сила и Хенри се обявява срещу контрабандистите на алкохол, нелегалните заведения и корупцията, която вярва, че стои зад тях. Подобно на баща си, той не смята, че има истина в думите на по-малкия му брат и се подиграва на предположението му, че някакво магическо същество тероризира града.

Тази необичайна група от персонажи ще оформи вълшебната история, която ще ни разкаже „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и ще послужи за начало на поредица от цели пет филма!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата