pixars inside out 2015-wide

Всичко за „Отвътре навън“

Анимацията на Дисни, надникваща в главите ни, оглави бокс-офиса в България.

От 19 юни по кината е новата анимация на Дисни, „Отвътре навън“. Inside Out ни отвежда в един свят, за който всеки от нас е мислил, но сега ще го видим визуализиран – а, именно този вътре в главата ни.

Израстването често е трънлив път и в това отношение Райли не е изключение. Тя е изтръгната от живота си в Средния запад, когато баща й приема нова работа в Сан Франциско. Като всички нас, Райли е водена от чувствата си – Радост, Страх, Бяс Лют, Отврат и Тъга. Чувствата живеят в Главокомандването – контролният център в съзнанието на Райли, откъдето те й дават съвети в ежедневието. Докато Райли и чувствата й се борят да се приспособят към новия живот в Сан Франциско, в Главокомандването настава смут. Макар че Радост (с гласа на Мария Илиева), главното и най-важно чувство на Райли, се опитва да запази нещата позитивни, чувствата влизат в конфликт как най-добре да се ориентират в новия град, дом и училище.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Филмът вече успя да оглави класациите и дори да задмине „Джурасик свят“ по успех в България. Гледан е от близо 28 000 човека и е събрал приходи от над 250 000 лева. Това го прави най-касовата премиера на Пиксар и втората най-голяма анимационна премиера на Дисни у нас след „Замръзналото кралство“. В САЩ филмът е на второ място (там все още динозаврите доминират), но е с изключително позитивни ревюта – 8,9 в IMDB и 98% в Rotten Tomatoes.

Режисьор и сценарист на „Отвътре навън“ е Пийт Доктер. Той разработва историята от 2009 г. насам. Растял е самотен в Дания, където семейството му се е преместило, когато е бил малък. Съучениците му се подигравали и той бил аутсайдер, който често седял сам и си рисувал, вместо да спортува с останалите. По-късно той превърнал хобито си в работа – правенето на анимации. Вдъхновение за „Отвътре навън“ е била дъщеря му, която променяла характера си докато растяла. Доктер и продуцентите се консултирали с различни психолози за начина, по който работи ума, докато готвели историята. Така стигнали до извода, че емоциите се определят от отношенията на индивида с останалите.

Почитателите на анимациите ще намерят препратки към много други филми на Дисни в лентата. Така например, глобусът в класната стая на Райли е използван във всички филми от поредицата „Играта на играчките”. Съученик на Райли носи камуфлаж, също изграден от герои от „Играта на играчките”. Спомените, разположени по лавиците във и извън Главокомандването, са с кадри от „В небето”. Някои от колите по улиците на Сан Франциско имат стикери от „Колите”. Отдавайки почит на Музея на Уолт Дисни, създателите на Отвътре навън разполагат хокейния ринг на Райли на точното място на музея в Сан Франциско.

pixar

Кои са петте емоции и съответно главни герои в анимацията?

Радост

Единствената цел на Радост винаги е била да поддържа щастието на Райли. Тя е безгрижна, роден оптимист и винаги готова да намери забава във всяка ситуация. Радост намира предизвикателствата в живота на Райли за възможности, а по-малко щастливите моменти като дребни трусове по пътя обратно към нещо страхотно. Стига Райли да е щастлива, щастлива е и Радост.

Страх

Основната задача на Страх е да пази Райли. Той е постоянно нащрек за потенциални опасности и прекарва времето си в оценка на възможните опасности, клопки и рискове в ежедневните занимания на Райли. Много малко са заниманията и случките, които Страх не намира за опасни и потенциално фатални.

Бяс Лют

Бяс Лют приема страшно присърце всичко да е справедливо за Райли. Той има горещ нрав и навика да избухва (буквално), когато нещата не се движат по план. Лесно преувеличава и няма време за несъвършенствата на живота.

Отврат

Отврат не допуска възражения, безкрайно честна е и се грижи Райли да не се отрови – физически и социално. Следи хората, местата и нещата, с които е в контакт Райли – независимо дали това са броколи или модни тенденции. Отврат винаги има добри намерения и отказва да понижи стандартите си.

Тъга

Нито една от останалите Емоции въобще не е наясно каква е ролята на Тъга. Тъга с радост би била по-оптимистична и полезна в поддържането на щастието на Райли, но й е много трудно да мисли положително. Понякога изглежда най-добре да легнеш на пода и хубаво да си поплачеш.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата