Print

Япония, фентъзи и крими трилър в едно!

Ревю на „Дъщерята на меча“, първа част от „Съдбовните остриета“ на Стив Байн, изд. „Сиела“.

Интересувате ли се от източната култура? Падате ли си по детективски романи? Търсите ли някое нестандартно фентъзи? Е, спрете търсенето си и се насочете към „Дъщерята на меча“ на Стив Байн, първата книга от трилогията „Съдбовните остриета“.

Главна героиня в него е детектив сержант Марико Оширо. Тя работи за полицията в Токио и ежедневно се сблъсква със сексистки коментари и недоверие – наглият й шеф не спира да й пречи да си върши работата, колегите й постоянно я подценяват. Има и сестра-наркоманка, която така и не иска да се откаже от порока си, както и проблеми от факта, че е живяла дълго време в САЩ и поради това е смятана за чужденка в собствената си държава.

Марико започва да намира смисъл и посока в живота си когато се оказва заплетена в необичаен случай – побъркан мафиот започва да избива хора из града заради легендарен и, може би обладан от свръхестествена сила, меч. Фучида вече притежава Красивата певица, която е обсебила духа и ума му. Тя (така се казва мечът) е един от трите, изковани от древния майстор Иназума. Фучида иска да се сдобие и с другите два и не му пука кой ще пострада от търсенето му.

Феновете на анимета и творби, чието действие се развива в Далечния изток, със сигурност ще харесат романа. Стив Байн много добре е проучил материала си и обстановката, героите, мисленето, атмосферата са напълно автентични, макар и представени от гледната точка на „чужденец“. Това е една уникална култура, развивала се в продължение на векове и тази книга много умело ни потапя в нея. В описанието на сюжета не споменах, че на няколко пъти главната история се прекъсва за предистория на мечовете – кратки разкази с различни герои от различни епохи, в които мечовете играят важна роля за не една или две съдби. Те, особено първите, са по-интересни и от главната история – героите, макар и имащи само една кратка повест време, се усещат като по-пълнокръвни, историите им са по-напрегнати и вълнуващи, а и не спазват познати формули. А това, че се развиват в Япония от миналото, ги прави още по-красиви.

13542884Феновете на детективски романи също ще харесат книгата. Има го типичният за тези книги стил, полицейско ежедневие, проследяване на процедури и отношения в участъка, жаргон и т.н. За съжаление, има я и стандартната за крими трилърите провлаченост, поради която дълго време просто следим разследването, но нищо съществено реално не се случва. Тук тя е удължена и от типичната за фентъзи романите част, където главният герой намира своя учител (сенсей) и се обучава на изкуството да се дуелира, подготвяйки се за сблъсъка със злодея. Това е може би най-големият проблем на книгата, заедно с по-слабия от необходимото емоционален заряд.

Иначе феновете на градското фентъзи (urban fantasy) не са пропуснати от таргета на автора. Байн се отнася с огромно уважение към измислените от него мечове, описва ги детайлно, кара героите си да им се възхищават така, както трябва да бъде в едно фентъзи. Както главната история, така и междинните препратки към миналото, използват мечовете и тяхното проклятие. Е, като изключим въпросното (недоказано) носителство на свръхестествена сила, която кара собствениците на оръжията да се държат по един или друг начин, фентъзи елементите всъщност почти отсъстват – няма магии, вещици, дракони и т.н., но го има самото усещане за фентъзи, пречупено през призмата на този роман.

Излязъл в САЩ само преди 2 години, романът е сред бестселърите и, ако се съди по преобладаващо възторжените отзиви, напипва своята ниша. Той със сигурност е качествен – Стив Байн няма много заглавия зад гърба си, но пише като ветеран и знае как да създава атмосфера. Смесването на 3 различни жанра и отвличането от главната история за разкази за миналото са нестандартни похвати, които определено помагат на книгата да се отличи и да бъде интересна. Е, не очаквайте и твърде много от нея – много помага ако сте фен на поне два от трите основни елемента (Япония, детективи, фентъзи), защото иначе може и да ви се види досадна на моменти. Въпреки това, ако отговаряте на условието, или още по-добре, ако харесвате и трите елемента и идеята да се смесят ви звучи страхотно, то грабвайте книгата и я започвайте, защото тя е създадена за вас!

И побързайте, защото втората част, „Годината на демона“ излиза съвсем скоро!

 

БележникМоята оценка:

История – 4+
Герои – 4
Стил на писане – 5.50
Eлементи на изненада – 3
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 3.50
Фантастични елементи – 3
Степен на оригиналност – 4.50
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5+

Общ успех: Добър (4.30)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата