kyshtata na ogledalata rev

Юлисес Мур – мистерията около къщата на огледалата

Ревю на „Къщата на огледалата“ от Юлисес Мур, изд. Егмонт България

Изображение с име: kyshtata na ogledalata cccКъщата на огледалата (изд. Егмонт България, 2013) е третата книжка от поредицата със заглавие Юлисес Мур. В какво ново премеждие са се забъркали този път нашите добре познати герои – Джейсън, Джулия и Рик? Ще успеят ли най-накрая да разрешат загадката на Килмор Коув и Вила Арго или ще се изправят пред поредната порция нови, още по-тайнствени мистерии за разкриване.

Определено историята за Юлисес надминава очакванията за детско-юношески роман или поне на тези, които се издават в последните няколко години. Освен класиката за деца, разнообразието от четива за юноши драстично е намаляло. Романите на Карл Май някак не са адекватни за един подрастващ, който всекидневно борави с модерна техника. Затова и голяма част от т.нар. стойностна детска литература (визирам превърналите се в задължителни произведения – Алиса, Парижката Света Богородица, Шерлок Хоумс и др.) се възприема като досадно задължение. Без да преувеличавам, спокойно мога да кажа, че Юлисес Мур е поредица, в която има много действие (отсъстват каквито и да било мудни описания), много загадки и героите са обикновени 11-годишни деца.

Заедно, Джулия, Джейсън и Рик трябва да разрешат една загадка, която ги отвежда към все по-неподозирани хоризонти. Кое дете не си е мечтало да бъде някъде другаде, да пътува във времето (така да се каже да е способно да сърфира из световната история) и да бъде аналог на супергероите, с които е всеки ден. Дюкянът на забравените карти ни разведе из дебрите на страната Пунт в Египет в търсенето на една карта. След като образите на главния злодей – Обливия Нютън, и на мистериозния градинар – Нестор, бяха доразвити, сега се оказва, че двамата ги обединява тайна в миналото.

След като се сдоби с картата на Тос Боуен, Обливия изпревари групата на Джейсън & Co в значителна степен. Следващата й задача се състои в разрушаването на една страна къща. Защо обаче й е на Обливия да унищожи една странна къща, чийто последен обитател е една сова? Къща, която притежава способността да се върти в своята основа, цялата е в стъкла и … крие в себе си още една врата на времето.

Изображение с име: the_house_of_mirrorНашият злодей Обливия няма да пътува просто за удоволствие – необходимо й е да намери собственика на къщата на огледалата. Името му отново е натоварено с митологично значение (както това на Юлисес, чието изписване на латински е Ulysses, т.е. Одисей) – Питър Дидалъс. От гледна точка на смисловите аналогии, то поредицата за Юлисес Мур определено притежава специфичен чар. Младият читател трябва да вниква не само в заплетения лабиринт на действието, но и в символиката на имената, т.е. да си направи една малка аналогия. Ще има ли смисъл нещо подобно? Това няма да се разбере, не и на този етап. Може би следващата книга ще въведе още някой персонаж с подобно име.

Освен напрегнатите моменти, то в Къщата на огледалата и този път има известна доза хумор. Като цяло, книгата спокойно би могла да премери сили дори с някои автори на исторически загадки. Именно това й придава особена аура – по презумпция се води детско-юношеска литература, но спокойно бих я препоръчал за всички, обичащи мистерии и приключения. Стилът на писане на автора (а и българският превод) по нищо не отстъпват на други имена в жанра.

Интригата на поредицата използва познати за всички ни мотиви, като водещият е пътуване във времето. Разбира се, понякога се появяват и леки недомислици (как се осъществяват реално пътуванията, по какъв начин децата научават чужди езици), но това по-скоро придава чар, отколкото да пречи на цялостния замисъл.

Изображение с име: the_keysНовият фантастичен елемент, който вече споменах, и който е в основата на третата книга, е къщата на огледалата. Определено мотивът разширява основната история за собствениците на Вила Арго – семейство Мур. Пенелопе и Юлисес, освен всички други тайни, които крият, се оказват и приятели на часовникаря Дидалъс. И тримата се опитват да опазят вратите на времето в Килмор Коув от любопитния поглед на света. Поради тази причина изтриват името на градчето от всички карти, пътеводители и други места, чрез които то би могло да се превърне в достояние на туристите.

За съжаление една туристка успява да надуши за Килмор Коув и това е многократно споменаваната Обливия. По какъв начин обаче тя изиграва Дидалъс и защо в крайна сметка й е необходимо да пътува през времето? Със сигурност загадките, които ни предстоят, няма да се изчерпат само с тези, описани до сега. Играта на шах между Джейсън и приятелите му и Обливия има огромния шанс да се изравни; може би децата ще успеят да намерят Дидалъс преди Обливия, за да разберат каква всъщност е тяхната истинска мисия.

Изображение с име: Ulysses_Moore_geroiВила Арго продължава да крие още множество тайни. А през това време родителите на Джейсън и Джулия са ангажирани със своето преместване. Свободата на тийнейджърите изтича с всяка изминала минута, а напрежението, че няма да се справят със задачата, расте. Но децата имат на свое разположение кораба Метис, с чиято помощ също могат да пътуват през времето. Ще загатна, че следващата спирка от тяхното пътуване се очертава да бъде Венеция.

Изборът със сигурност е подходящ. Мога само да се надявам, че в следващата книга нещата ще бъдат отново толкова детайлно изпипани. Поредицата ще доразвие фантастичните мотиви, на които залага. Интересната интрига на сюжета ще продължи. Венеция отдавна се свързва с нещо тайнствено и същевременно пищно и великолепно. Колкото страна на карнавала и свободата, дотолкова и криеща своите непредвидими малки кътчета (достатъчно е да си припомним колко успешно Александър Дюма вече създаде този образ на Венеция).

Затова разчитам много на Юлисес Мур да се затвърди като любимо четиво за подрастващите, тъй като притежава всички качества за това. Самият аз вече очаквам с нетърпение следващата част от приключенията на Джулия, Джейсън и Рик. Надеждата ми е, че ще обявят шах и мат на Обливия и този път те ще са тези, които ще поведат в надпреварата. Засега мога единствено да чакам и се надявам…

 

Изображение с име: Юлисес Мур – мистерията около къщата на огледалатаМоята оценка:
История – 6-
Герои – 6-
Стил на писане – 5.50
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5.50
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 5
Степен на оригиналност – 4+
Старание на автора – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5+

Общ успех: Мн. добър (5.35)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата