ostrovyt na maskite rrr

Юлисес Мур – приключения из потайните кътчета на Венеция

Ревю на „Островът на маските“ от Юлисес Мур и изд. „Егмонт България“

ostrovyt na maskite cccСъвсем спокойно мога да кажа, че и Островът на маските не разочарова очакванията ми от досегашното развитие на историята за тайнствения собственик на Вила Арго – Юлисес Мур. Последният ще си остане все толкова неуловим и мистериозен. За младия читател предстои (може би скоро?) утешението, че загадката около Рик, Джейсън и Джулия ще достигне до логичния си завършек. Но след тази поредна книга от поредицата въпросите отново остават много повече от отговорите.

Може би е необходимо съвсем кратко да ви въведа в света на Юлисес Мур, ако все още не сте запознати със сюжета. На пръв поглед една съвсем обикновенна къща – Вила Арго – крие в себе си множество потайни кътчета. Нейният предишен собственик, Юлисес Мур, е живял откъснато от останалите хора в града, които слабо го познават. Е, смъртта му (и тази на неговата съпруга) също остава една голяма загадка. В къщата се нанася младо семейство с двете си деца – Джейсън и Джулия, които в компанията на връстника им Рик ще се впуснат в едно вълнуващо приключение по разкриването на неговата самоличност и приказен свят.

Говорейки за приключение, нека не изглежда, че случайно прилепям думата към историята, с цел да я направя много по-интересна и примамлива за читателя. Със сигурност поредицата ще ви спечели с няколко неща:

  1. В много кратък период от време са струпани множество действия, т.е. това не е поредната детска книга, която цели да отегчава с безкрайни описания или да пълни главите на подрастващите с глуповати истории.
  2. Спокойно бих казал, че в Юлисес Мур се съдържа много информация, която е поднесена съвсем ненатрапчиво, по приятен и увлекателен начин. Досега всички излезли на български език книги не са ме разочаровали и с приятното си чувство за хумор.

Освен тези си качества, историята по ненатрапващ начин вплита делничната история с мотива за пътуване във времето. Младите герои случайно попадат на странни ключове, които могат да отключват врати. Зад тях се крият различни приключения. Мястото, на което сме отведени в Островът на маските, е Венеция. Все още величествен и много потаен град, процъфтяващ чрез своята връзка с морето, Венеция винаги е била обичан мотив за мнозина писатели.

ulysses-moore-isle-masks-cassette-cover-artСигурно си спомняте Обливия Нютон, който успя да отмъкне много ценна карта от ръцете на Джейсън и компания още в първата книга. Тук надпреварата отново е между тримата герои и зловещата и коварна Обливия – заедно те се състезават да открият Питър Дидалус. Цялото обикаляне из Венеция е предадено живо, интересно и напълно реалистично. Невъзможно е обаче всичко да върви по мед и масло, затова Рик, Джейсън и Джулия отново се забъркват в различни неприятности, от които (за щастие) излизат невредими.

Авторът на поредицата – Pierdomenico Baccalario, чието име не фигурира на корицата, също вписва фигурата си в романа по един доста нетипичен начин. Именно Пиердоминико е човекът, който намира, една по една, тетрадките с историите, които ни предоставя за четене. Авторът става герой и се отправя на собствено пътешествие по следите на тайнствения и обвит в мистерия град – Килмор Коув. Ще успее ли да открие това място, което вече почти не се намира върху карти и в пътеводители? Както споменах, загадките все още преобладават над отговорите.

Островът на маските остава в плен на темата за пътуване във времето, която е водещ мотив за поредицата. След този текст вече е ясна и задачата пред младите търсачи – те трябва да намерят Първия ключ, който може да контролира всички Врати на времето. Този ключ е способен не само да отключва, но и да заключва Вратите и е приложим към всяка една от тях. Но освен Рик, Джейсън и Джулия, и Обливия също разбира за съществуването му. Оттук насетне надбягването из различни части във времето ще бъде свързано и с търсене на Първия ключ.

В заключение ще обобщя, че поредицата Юлисес Мур е сред най-увлекателните четива за подрастващите; за всички деца, които са си мечтали през лятото да им се случи нещо вълнуващо, да отидат някъде другаде, да срещнат опасни хора и да попаднат в интересни приключения. Подобно приключение е и тази част – Островът на маските, изградена като цялостен и завършен естетически продукт. Несъмнено илюстрациите на поредицата са допълнителен плюс за това толкова увлекателно издание. Забележките ми са единствено от техническо естество и са по-скоро педантични: само няколко печатни грешки, които явно не са забелязани от редактора. Във всичко останало поредицата заслужава високи адмирации за литературната си и художествена стойност.

 

Моята оценка:

БележникИстория – 5+
Герои – 5.50
Стил на писане – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 5
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5

Общ успех: Мн. добър (5.33)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата