Завръщане в света на Макс

Ревю на „Спасяването на света и други екстремни спортове”, книга трета от поредицата „Максимум Райд” на Джеймс Патерсън и Егмонт България

MAX RIDE#3_cover_BGТретата книга от поредицата за Максимум Райд – „Спасяването на света и други екстремни спортове”, продължава почти от същото място, където свърши предходната. Макс и Ятото едва преди дни са се спасили от зловещата централа на Айтекс, преминали са през непосилни препядствия, а самата Максимум дори се е сблъскала с изкушението да убие своята клонирана двойница. Въпреки това, те нямат време за почивка, понеже новите и още по-големи изпитания вече се задават. Крилатите младежи са решени да унищожат ужасния институт, отговорен за създаването им и както неведнъж стана дума – да спасят света. Междувременно, ръководителите на Айтексикон, както е пълното име на ужасяващата компания, вече са готови да задействат плана си, но преди това да се случи, поетапно унищожават всичките си неуспешни експерименти (сред които са и децата-птици). Те разполагат с нови оръжия, а Макс, Ейнджъл, Гази, Зъба, Иги и Ръч също са в списъка за унищожение.

Сюжетът на романа не отстъпва на предходните два и поднася на читателите много приключения, конфликти и обрати. Младежите отново са хванати в плен (за кратко) и това им позволява да научат подробности за прословутия План за унищожение на света. Отношенията между Макс и Зъба, които се изразяват във взаимно привличане и възхищение, се задълбочават, но между тях се заражда сериозен конфликт. Докато Зъба и повечето от Ятото искат по-нормален и безопасен живот, Макс няма намерение да се отказва от мисията си, независимо от усилията, които ще й коства. Разривът между двамата се задълбочава от решението на Максимум да прости на разкаялия се Ари. Това води до временно разделяне на Ятото на две групи – момичета и Ари, срещу момчета. Докато първите продължават да следват плана за Спасяването на света (който се изразява основно в следването на инструкции от Гласа) и поемат към Европа, за да търсят централата на Айтекс, Зъба, Иги и Гази остават в Америка. Макар и неприятно, това разделяне дава възможност на читателите да опознаят по-добре Зъба и момчетата, освен това се отразява благотворно на персонажите, които по-ясно от всякога осъзнават, че се нуждаят едни от други.

Дарбите на Ейнджъл са все така полезни и плашещо силни.

Дарбите на Ейнджъл са все така полезни и плашещо силни.

Синът на Джеб – Ари, който още в предходните книги беше по-скоро трагичен, отколкото истински злонамерен „злодей”, е в центъра на няколко обрата и някои наистина емоционални момента. Освен промените, свързани с него, сюжетът поднася и други изненади – крилатите младежи вече не са преследвани от Заличители (деца-мутанти, кръстоска между човек и вълк, които изглеждат като възрастни и са изключително агресивни), а от роболети. Това са новосъздадени летящи роботи, които (заради драмата) са създадени да изглеждат като преобразени Заличители. Последните са унищожени до крак от безмилостните учени. Научаваме за някои нови интересни мутанти, сред които е „съвършеният” Омега, както и подробности за зловещия план на Айтекс. Планът, всъщност е доста стандартен и напомня за нацистките идеали – ръководителите на Айтекс са решили да унищожат по-голямата част от човечеството (т.е. всички, които според тях са несъвършени или безполезни) и да прекроят света, и изглежда разполагат със средствата, за да го постигнат. Зад тези кроежи стоят някои пълнокръвни злодеи, като противният Тер Борщ, който намразва Макс от пръв поглед, и Директора на Института. Директорът, всъщност е директорка – тя също е свързана с някои неочаквани обрати.

Донякъде наивно изглежда това, че при всеки сблъсък между младежите и противниците им, както и между тях и роболетите, победата на първите е сигурна и, макар и изстрадана, сякаш прекалено лесна. Тъй като книгата е предназначена за млади тийнейджъри (Макс и Зъба са едва на 15, а останалите от Ятото са по-млади от тях), тази тенденция е разбираема.

Манга версията на Макс изглежда впечатляващо добре.

Манга версията на Макс изглежда впечатляващо добре.

Може би най-голямата и съществена промяна в сюжета, се корени в това, че съществуването на Ятото вече не е тайна. Светът знае за крилатите деца не само от няколкото им снимки във вестниците, но и от блога на Зъба, в който той описва в подробности премеждията им и кроежите на Айтекс. Точно написаното там позволява на читателите да опознаят по-добре Зъба – твърдоглав, но добронамерен младеж, който определено не притежава борбеността и устойчивостта на Макс, но също е загрижен и иска да допринесе по свой начин за разгрома на Института. Блогът от друга страна, помага на Джеймс Патерсън да включи някои важни послания в творбата си. Тези послания, като например това, че бъдещето принадлежи на младите (но те трябва да са решителни и разумни, за да го заслужат) и че екологичното равновесие трябва да бъде пазено, не са нещо ново, но пък винаги са актуални. Хубаво е, че авторът е решил да включи възпитателен елемент, какъвто често липсва в тийнейджърските поредици. От друга страна, коментарите към блога, които също са описани, позволяват на Патерсън да прояви чувство за хумор. Те доказват, че писателят има доста реалистична оценка на нагласите на младите хора – а именно – независимо колко сериозна е ситуацията (например – наближава Краят на света), определен тип хора винаги ще се опитват да опростят нещата (всички възрастни са лоши) или да завържат социални контакти (читателка на блога се интересува дали Зъба харесва малко по-големи момичета).

Изненадите в тази част от поредицата идват не само от промените, но и от някои стари познати. Ролята на Джеб става много по-сложна, а приятелите на Макс от първия том – Ела и доктор Мартинес се завръщат, и се оказват много по-важни, отколкото е изглеждало досега. Освен това, загадките, заложени в сюжета, също се заплитат – има развитие във връзка с Гласа, а от друга страна, анонимен читател на блога на Зъба твърди, че сред Ятото има предател.

Финалът на „Спасяването на света и други екстремни спортове” се развива в много по-спокойна, донякъде дори идилична обстановка, в сравнение с последните глави на предишните две книги. Въпреки това, Максимум Райд и крилатите й приятели са наясно, че светът все още е в опасност и тяхната мисия не е приключила.
БележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 5
Стил на писане – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6
Степен на оригиналност – 4
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 6
Общ успех: Много добър (5.40)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |