Зимата идва, но и пролетта е неизбежна

Ревю на книгата „Леденият дракон“ от Джордж Р. Р. Мартин и изд. „Бард“, илюстрирана от Луис Ройо.

ledeniqt drakon ccПреди да стане известен с поредицата си „Песен за огън и лед“, превърнала се в ултрахитовия сериал „Игра на тронове“, Джордж Р. Р. Мартин е написал повестта „Леденият дракон“ (през 1980 г.). Нейният сюжет също се развива във Вестерос, но преди авторът да изгради цялата вселена за поредицата си – тук е в нещо като чернова, няма познати герои. Също така, повестта е подходяща за деца, така че и това я различава от Game of Thrones.

Въпреки това, стилът на Мартин си е същият, така че почитателите на „Песен за огън и лед“ няма да бъдат разочаровани. Още повече, повестта е богато илюстрирана от талантливия художник Луис Ройо, което прави отгръщането на всяка следваща страница приключение само по себе си. Иначе текстът не е толкова дълъг колкото изглежда и спокойно може да бъде прочетен за около 20-30 минути.

Главната героиня е малката Адара. Тя си пада малко аутсайдерка, вероятно защото е единствената от семейството си, родена през зимата. Адара обича студа, чака всяка следваща зима с нетърпение, а към роднините си се отнася хладно и дистанцирано, което ги кара малко да се страхуват от нея. Дори кожата й е по-студена. Може би именно заради това, че зимата е в кръвта й, тя успява да се сприятели с митичния леден дракон, който една зима просто каца до нея. Семейството й обаче не й вярва, а дори да й вярва, не одобрява.

Страната на Адара обаче е раздирана от война, която най-вероятно ще загуби. Фермата на семейството й е близо до главния път и е напълно незащитена. Баща й не иска да бяга, докато не става прекалено късно… Адара опитва да се спаси, но не с „лятното“ си семейство, а по-скоро от него, от цялата им гадна топлина, която не разбира и не харесва. Тя отлита със своя леден дракон към страната на вечната зима. Но дали ще може да изостави близките си в беда и дали в самата нея също не се крие зрънце от лятото?

George R. R. MartinКакто може да се очаква, историята е интересна и завладяваща. Чете се леко и всяка следваща страница се отгръща с нетърпение. Мартин има лек проблем с това да установи емоционална връзка между читателя и героинята, но не е трудно да влезем кожата на Адара поне донякъде. Единствено краят идва малко екстремно, прибързано и недотам обяснено. По-логично е да се случи обратното на това, което става, но може би е въпрос на тълкувание, а и посланието на финала е ценно и успешно предадено, което може би е по-важното.

Доколко книгата е подходяща за деца е малко спорно – има си тежките моменти, типични за „Песен за огън и лед“, включително осакатявания и смърт, за сестрата на Адара се намеква, че си пада малко шаврантия, за да не използвам по-нецензурна дума, но все пак няма графични сцени като в голямата поредица. От друга страна, в днешно време твърде много щадим децата от различните страни на живота, а, като се замислим, едновремешните приказки не са по-малко брутални.

Ако сте фен на Джордж Р. Р. Мартин, книгата определено си заслужава. Може би цената от 17 лева идва малко множко за една повест, но пък илюстрациите, оформлението и името на корицата я оправдават. От друга страна, ако това ще е първият ви досег с известния автор, то може би е добре да се ориентирате към нещо по-съдържателно от него. Препоръчвам книгата по-скоро за подрастващи, за фенове и за хора с високи доходи.

 

бележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 5
Стил на писане – 6
Елементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6+
Степен на оригиналност – 5-
Старание на автора – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 3.50

Общ успех: Много добър (5.10)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

SargoS

П.П. Аз за това се наложи и да се откажа от работата с книги, колкото и да ми беше на сърце- няма как да ти се осигури нормален доход и се разчита на преходящи студенти за по 5-6 месеца, а от това губят и клиентите и книголюбителите (ако мога да използвам подобна думичка) Но хайде стига меланхолия. Все за по някоя книга ще остане лев! А и да не забравяме че по панаирите падат и не лоши намаления 😉

SargoS

Реално в БГ да си автор и да се издържаш от книгите си е направо в жанра на списанието 🙂 20-30 човека си продават тиражите и много стойностни неща минават между капките без да се чуе за тях. Като цяло пазара за чужди автори си е по- сериозен, но и той е доста малък- освен някои световни феномени (дан браун, хари потър, всякакви тийн вампирски романи и да не забравяме гаврата с добия вкус 50 нюанса сиво) които наистина се продават като топъл хляб. Другите се пускат в малък, до среден тираж. и това е по наши стандарти, на запад продаден тираж от 1000бр едва ли някой ще го забележи дори. Ситуацията хич не е добре- всичко което си написал сме си го говорили 100 пъти и с колеги, и с издатели, и с автори. Реалността е че ако не се направи държавна политика някаква с намаляне на ДДС за книгите или някакой подобен механизъм за насърчаване на четенето, книгата на хартиен формат е обречена.

Петър Атанасов

Така е, прав си. Но за съжаление не се дължи толкова на алчност, колкото на това, че няма друг начин. Начинът да се постигне ниска цена е да се пусне голям тираж. Голям тираж обаче не може да се продаде и се пуска малък тираж. От него трябва да се плати на автор, преводач, редактор, печатар (който взима повече на бройка ако е малък тиражът), книжарниците ти взимат минимум 30% и накрая трябва да остане нещо и за издателството, което пък си има отделни постоянни разходи, за да съществува. Няма как да не е висока цената. Като пуснах и аз един разказ на хартия, вече ги виждам от по-друг ъгъл нещата. Не говоря специално за случая „Леденият дракон“ или МБГ, а по принцип. Под 15 лева не е рентабилно. Ние сме на 12 (всъщност 10), но защото не се продаваме по книжарниците и пак накрая за теб печалбата е колкото да отидеш 2 пъти на ресторант, без да се оливаш. Лошото е, че се получава един порочен кръг, в който високата цена отказва хората. Решението, според мен, е да се възпитат хората да четат електронно – хем ще е и по-екологично, хем ще намали разходите, хем ще се продава предимно през сайтовете на издателствата или дори авторите, тоест елиминират се книжарниците и борсите като звено. Но пък има доста вода да изтече докато се случи това, както и да се гарантира купуването вместо безплатното сваляне отнякъде, а и аз самият предпочитам да си чета на хартия все още. Другият вариант е да се увеличат доходите и да се намали ДДС за книги, но това са вече държавни политики, при които е ясно, че няма как да разчитаме за нещо положително в близкото бъдеще.

SargoS

Ок, ясно е че е луксозно, а аз принципно говорех за тенденция от последната 1,5- 2 години. До преди няколко години работех в книжарница и като минавам да видя колегите, те споделят, че вече много рядко идва някоя книга под 15-20лв. А ако е фентъзи повече от 250-300 страници- забрави. Освен цените друго много дразнещо беше и нацепването на книгите в няколко бройки- чудесен пример са MBG Books- взеха правата за доста яки автори и поредици и се почнаха едни издания с неадекватни преводи в стил google traslate( даже една я преиздадоха че беше нещо страшно), разцепвания на книгите , че да те цакат за всяка по 13-14лв и никой не може да им каже копче.

Петър Атанасов

То е луксозно издание с твърди корици, има и подвързия, а хартията е качествена 🙂 Но си е множко 🙂

рин

SargoS , бизнес момчето ми, в бизнеса, добри работи няма. Крадене до дупка му се вика. Капитализъм. и тн. Едно време така книгите на Джордан, скочиха от 6 на 12 после на 20тина лв, тухлата (ма там се обесняваха ми тухли по 800-1100стр., пък верно като пуснат и тънка тухла на 400-500стр. пак на същата цена деба _ Гейм ъф Трънс, РРМАР и тн , ако можеха и на 1037лв да те излъжат да си купиш книгата,щяха.

SargoS

Еее „Може би цената от 17 лева идва малко множко за една повест“ Значи уливат се мн сериозно вече с цените на книгите. Не стига че на половината преводите им са най- малкото посредствени, хартията е като за речници и на второто прочитане вече по края се е размазало мастилото, а вече и за повести искат 17лв…
После ще се чудим защо народа сваля от читанка, а четящите на английски си намират и всичко по- ново от нета. Да, съгласен съм че автора вдига цената, а и илюстрациите също, но все пак си остава усещането за пладнешки обир.