Зимата наближава…

Ревю със спойлери на 5 сезон от сериала „Игра на тронове“ и фен-теории за бъдещето. Не отваряйте ако не сте изгледали всички епизоди.

Добра новина за феновете на Game of Thrones! Сериалът най-после настигна книгите и вече спокойно можем да четем всички статии и фен-теории за бъдещето на сюжета! Няма как да бъдем спойлнати, защото докато не излезе следващата книга, никой няма да знае какво се случва по-нататък. Бонус е и това, че сериал и книги вече започнаха съществено да се различават, което означава, че дори нещо да се случи в едното, няма гаранция, че ще се случи и в другото.

Да започнем ревюто отзад напред – със смъртта на Джон Сноу (тя се случва и в книгите, и в сериала). Този сезон неговата сюжетна линия беше една от най-динамичните – той стана Лорд-командир на Нощната стража, сприятели се с диваците и се би рамо до рамо с тях срещу Белите бродници (страхотна сцена, която лично аз чакам от 5 сезона насам! Ледените зомбита ми грабнаха вниманието още в първата сцена на първи епизод от първи сезон, но оттогава досега появите им са повече от рехави. Захари Бахаров може да се появи за малко, но поне беше качествено и на място!), а накрая падна жертва на заговор от свои хора. Донякъде смъртта му е обоснована, предвид, че в този сериал благородните намерения и проявата на добрина са най-сигурният начин да умреш, но все пак изненадваща.

Белите бродници се влачат към Вала от доста време насам, но да се надяваме, че сега, щом са близо, няма да се мотаят с инвазията си още дълго.

Белите бродници се влачат към Вала от доста време насам, но да се надяваме, че сега, щом са близо, няма да се мотаят с инвазията си още дълго.

Актьорът вече потвърди, че няма да се завърне в следващите сезони, но въпреки това интернет в момента прегрява от фен-теории за бъдещето на героя. Докато някои вярват, че Джон Сноу със сигурност е мъртъв, дори това да слага преждевременен край на историята му, други очакват той да се завърне в една или друга форма. Наистина, Червената вещица Мелисандре се завръща на Вала точно преди Сноу да умре. Тя разполага с магията на Бога на светлината, която доказано може да връща мъртъвци. Дали няма да я приложи върху сина на Едард Старк? Двамата вече си размениха няколко реплики, които загатнаха, че може би ги чака общо бъдеще.

Друга теория е, че Джон Сноу ще се завърне само духом – в тялото на вълчището си, Призрак. Семейство Старк имат доказани уоргски умения, които Бран ни демонстрира в края на миналия сезон. Досега не сме видели другите деца на Старк да пренасят умовете си в животни, но има такива моменти в книгите.

Има и вариант Джон Сноу да поеме ролята на Лейди Стоунхарт от книгите. Няма да навлизам в подробности за това коя е тя, въпреки че едва ли са много хората, които нито са чели книгите, нито многобройните спойлери в интернет.

При всички положения, Джон Сноу изглеждаше твърде важен, за да умре, особено предвид важността на въпроса коя е майка му и разпространените теории, че всъщност е син на Рейгар Таргариен и Лиана Старк. Ами меча му, единственото оръжие, способно да убие Бял бродник? Кой ще го поеме сега и кой ще поведе живите срещу мъртвите? Ако Лорд-командирът наистина е мъртъв, то всички тези въпроси и теории остават в нищото. Сбогом и на спекулациите, че накрая Джон и Денерис ще управляват заедно. Но дори и копелето Старк да е преминал отвъд, не е ли крайно време някой важен герой да се завърне от царството на смъртта? Съгласен съм да го видя и като бял бродник… При всички положения, ако бъде съживен, Джон Сноу би трябвало да е свободен от клетвата си към Нощната стража. Все пак тя важеше само до смъртта му…

Всички трябва да умрат.

Всички трябва да умрат.

Малко по на юг от най-северната точка на Вестерос други два момента останаха с отворен край. Бриен замахва с меча, за да отсече главата на Станис Баратеон, бързо превърнал се в много омразен герой, а Санса и Теон/Смрад скачат от стената на Зимен Хребет. По пътя на логиката и тримата би трябвало да са мъртви секунди по-късно, но сериалът нарочно не показва края им, за да могат феновете да се чудят каква е истината. Все някой от тях трябва да оцелее, макар че ако не се появи дракон от нищото, който да хване Санса и Теон от въздуха или снегът отдолу не се окаже ултрамек, не виждам как може да се спасят. А може би идеята е историите им да завършат именно така – Санса се самоубива, за да не попадне отново в лапите на съпруга си (защо изобщо се ожени за него, щом не смята да му пререже гърлото докато спи – въпрос с повишена трудност!), а Теон намира изкупление чрез спасяването й и умира за греховете си.

В книгите Станис не е чак толкова ужасен, колкото в сериала, защото там не му се удава възможност да изгори дъщеря си жива в името на победата. Всъщност, „Игра на тронове“ дори изпреварва събитията, защото в „Песен за огън и лед“ той още не е стигнал до Зимен Хребет, а напротив – печели подкрепата на фамилията Мормонт и Железните острови. Историята на Теон и Санса пък се развива по съвсем различен начин на хартия. В книгите Санса все още е с Питър Бейлиш, като двамата кроят планове как тя да си върне Зимен Хребет. Друга героиня се жени за Рамзи Болтън (превърнал се в новия Джофри – най-големия изверг в сериала), като Теон помага именно на нея да избягат (но през подземни тунели, а не скачайки от стената!). Ето защо бъдещето на тези трима герои е до голяма степен непредвидимо и неподдаващо се на спойлери. Лично аз стискам палци на Санса и Теон да оцелеят, а на Станис да умре – едва ли съм единствен, но и се съмнявам, че ще ми се отвори парашутът. Кога сериалът ми е носил това, което искам (освен „лилавата сватба“ на Джофри)?

В края на миналия сезон ни се намекна, че Санса ще порасне и ще започне сама да се оправя, но нищо такова не се случи.

В края на миналия сезон ни се намекна, че Санса ще порасне и ще започне сама да се оправя, но нищо такова не се случи.

Според мен, най-интересната сюжетна линия този сезон беше тази в столицата, където Церсей и Марджъри се надпреварваха да манипулират Томен и да се борят за надмощие една с друга. От невинни закачки обаче играта загрубя доста брутално и причини най-голямото унижение, което кралицата-майка е преживявала досега. Марджъри все още е затворена в килиите на врабчетата, но Церсей се завърна у дома. Нямам търпение тя да се съвземе и да изтреби всички религиозни фанатици до крак! Ако не тя, то поне Франкенпланината. В случай, че не сте се досетили, огромният рицар, който я пое в прегръдките си след завръщането й у дома, е именно сър Грегор Клегейн. Той беше смъртно ранен в дуела си срещу Оберин Мартел, но новият грандмайстор на Цитаделата го е съживил – оттам и синята кожа около очите му, която се видя през плътната броня. Любимата ми кралица на тръните също е още в Кралски чертог, така че очаквам и нейният хаплив език да се включва често.

Не може да се каже, че обединените сюжетни линии на Тирион и Денерис са пълно разочарование, но определено им липсваше емоционален заряд през повечето време (което всъщност важи за целия сезон – през първите 5 епизода не се случи почти нищо съществено). Все пак изненадващото нападение на Синовете на харпията в бойните ями беше добре реализирано, а също и намесата на дракона. Книгите са завършили на същото място и по почти същия начин, с единствената разлика, че Мирийн е оставен не в ръцете на Тирион, а в тези на все още живия сър Баристан Селми. Определено промяната в тв-епизодите е доста по-сполучливото решение, тъй като именно джуджето е родено за градски управник. Очаквам сюжетните линии на двамата да бъдат много по-интересни следващия сезон, защото и двамата герои са поставени в позиции, които повече им отиват от досегашните. Въпросът е, дали и те ще поемат по различен път от книгите, както всичко досега? Нищо чудно, тъй като на сериала почти не му остана написан материал, който да адаптира, и вече може да разчита само на сценаристите си.

Тандемът на отхвърлените пак се събра!

Тандемът на отхвърлените пак се събра! Кадърът е още от времето им в Кралски чертог, но чувството е същото.

Дорн определено беше разочарование като реализация, като дори не съм чел книгите, за да мога да сравнявам, както мнозина други правят. Пясъчните змии (трите дъщери на Елария) бяха изкарани като едва ли не най-важните персонажи на сезона от маркетинговата кампания, а в крайна сметка функцията им остана неясна, а появите им – незадоволителни. Отравянето на Марсела, макар и нейната смърт да не е окончателна (нищо не е окончателно, докато не се покаже докрай, а дори и тогава трябва да имаме едно наум), ми се стори като пропиляване на потенциал. Принцесата и нейния Дорнски годеник можеха да се намесят доста интересно в играта на тронове, но на Марсела явно не й е било писано. Да се надяваме, че поне Елария ще се появи отново – нейният постоянен неприкрит бяс беше сред малкото силни страни на сюжетната линия.

Колкото до историята на Аря – тя имаше задоволителен финал, но като цяло стоеше протяжна, лепната и куха през повечето време. Тя също е сравнително вярна на книгите, но се надявам скоро да има повече движение около нея, защото твърде дълго беше замряла. През следващия сезон вероятно ще видим и Бран отново, който ще продължи израстването си с верния Ходор зад гърба си. Тепърва предстои да видим и какво ще се случи на Сам и Гили, които пътуват на юг с образователна цел. Тези три линии може да са интересни, а може и да не бъдат.

Въпреки че тази година младежът беше тотално игнориран, Бран Старк тепърва има да достига кулминацията на своята сюжетна линия.

Въпреки че тази година младежът беше тотално игнориран, Бран Старк тепърва има да достига кулминацията на своята сюжетна линия.

При всички положения, ако наистина историята вече се ориентира малко по малко към своя край (планират се още 2 книги и още 3 сезона, поне по последни данни – нищо не пречи те да се променят), време е героите да започнат да се приближават повече един към друг и сюжетните им линии да вървят по-уверено към пресичане и разрешаване. Ако всички ще умират в отдалечени крайща на света, то от общото им начало няма да има никакъв смисъл. Вярвам, че плановете не са такива, но ще трябва и малко да се вдигне темпото, защото годината определено беше бавна и в някои отношения – разочароваща.

И така, макар да беше сравнително безсъбитиен като цяло, пети сезон на „Игра на тронове“ продължи да демонстрира високо качество, уникални визии и обещание за интересно бъдеще. За пореден път ни се напомни, че светът на Вестерос е изключително жесток и добрите хора нямат място в него. За всяка награда се заплаща скъпо, често с живот, а за повечето злини няма възмездие. Докога ще продължи така и кой ще бъде окончателният притежател на Железния трон? Ще поживеем (в нашия свят поне имаме по-голяма очаквана продължителност на живота) и ще видим!

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
13 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

От 100 героя в първи сезон вече останаха 5-6 😀
Наистина бе най-слабия сезон и все пак ми хареса. Сюжетната линия на Церсей ми беше най-интересна, а на Тирион и Денерис обратното. При Аря взеха да стават малко по-интересни нещата 🙂

Петя Ивайлова

:)) Да – и според мен е един човек с разтроение на личността. Та значи – пише “ …Захари Бахаров може да се появи за малко, но поне беше качествено и на място!)“ СКОБА – това, което е ВЪТРЕ в скобата се чете отделно от това, което е извън нея – бързо питай някой грамотен, ако не вярваш. От скобата нататък продължава частта от изречението, която е ПРЕДИ скобата и се отнася за Джон Сняг. Ако ти е толкова трудно, игнорирай скобите и всичко, което е в тях и чети само написаното извън тях. (Любопитно ми е с това затруднение да разбереш нещо толкова просто, проблеми по алгебра имаш ли?) На повече безсмислени коментари не отговарям.

Иван Петков

Жорко, Пешо и Наско, в случай, че не сте един и същи човек, явно и тримата се затруднявате да разшифровате това сложно нещо, наречено пунктуация – затова не го и използвате. Забележете, че има скоби – каквото е в тях, си е за тях, а каквото е извън тях – то е за Джон Сноу. Но е лесно да минавате и да обиждате наред, без да схващате за какво иде реч 🙂

Наско

Спокойно народе и моята баба на 88г. помни, че някои актьори ги е виждала ама не помни къде и кой кого е убил или прелъстил и журналистите тук са същите със самочувствие ама не с познания ( ценз ) и си пишат статиите все едно ще ги чете някой футболен запалянко от латинска Америка!

Пешо

Петя Ивайлова Първият горски който водеше преврата да ми припомниш кога е бил ПРИЯТЕЛ на Джон Сноу ти май друг сериал си гледала последните 5 сезона някой за принцеси и мускулести пирати навярно, а!?

Пешо

Петя Ивайлова пише „“““ Захари Бахаров може да се появи за малко, но поне беше качествено и на място!), а накрая падна жертва на заговор от свои хора.““’ какво се обаждаш от сеновала като не си в час въобще!

Петя Ивайлова

Жорко, никъде не пише, че героят на Захари Бахаров е убит в заговор – написаното в скобите се отнася за него, а извън скобите – за Джон. Знам, че отговарям под чужда статия, но все пак..

Пешо

Петър Атанасов синовете на харпията са нещо като американските жидо масони и се борят за същото като американските си братовчеди да не фалира Америка, а конкретният случай да се върне робството!

Жорко

Захари Бахаров го уби бродника от първата снимка не от заговор на приятели няма да е лошо да гледате сериала който коментирате „журналисти“!

Миро

За фамилията Мормон може да, не знам за укиро каквто пишат, но аз друго си спомням, пак ще попрочета да видя дс не е нещо друго ставало 😉 ама такава обърквация не знам….

Петър Атанасов

Аз не държа на екшън, харесвам манипулациите и заговорите, но те също ми липсваха в първата половина на сезона. Най-много Марджъри и Церсей да се захапят или да подкокоросат малоумника Томен срещу другата, иначе по останалите места нищо не ставаше. Денерис направи някакъв опит за манипулации и заговори в управлението на нейния град, но нищо съществено, а и там можеха сякаш да отделят малко повече време да обяснят кои са тия синове на харпията и за какво точно се борят.

Между другото, този сезон изобщо не се сещам да са показвали Железния трон 🙂 Може би намек, че на Томен не му е мястото там и е крайно време да бъде детрониран.

Колкото до книгите, аз не съм ги чел, преписвам от википедиите 🙂 Но навсякъде пише, че Станис още не е превзел Зимен Хребет и е спечелил подкрепата на фамилията Мормон. Даже имало някакво писмо от Рамзи към Джон Сноу, че Станис е загинал в битка, като не се знае дали е лъжа или истина, защото още няма такава сцена – в този смисъл сериалът наподобява книгата, защото сега и на двете не се знае дали е жив или мъртъв Станис.

Миро

Yoloswagirino
Догодина по същото време т.е Април някъде. А за ревюто ще си позволя няколко корекции въпреки че като цяло е точно: 1. Станис превзема Зимен Хребет с помоща на диваците в книгите, само нямаше ясно описана сцена, освен това той не печели доверието на Мормон защото мормон е отдавна мъртъв. 2. Игра на Тронове никога не е бил история за това кой най-много екшън ще види в даден сезон, а история за манипулации, заговори, вечната битка м/у добро и зло и чак след това идват чудесните винаги пищни битки и магии /когато има изобщо такива/ 3. Пощи сигурно е че Мелисандра ще го съживи, въпреки че в книгите никога не е потвърдено че той умира/ за разлика от сериала/, за мен сезона беше страхотен, като последните 3 епизода компенсираха за мудните 3-4 в началото, като и те сами по себе си бяха интересни 🙂 .

Yoloswagirino

Кога излиза следващия сезон 😕